Τετάρτη 20 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ - ΚΟΥΡΔΟΙ
Με εισβολή απειλεί και ο στρατηγός Μπασμπούγ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Πολιτική παρέμβαση σε ένα από τα πιο «καυτά» θέματα όσον αφορά την Τουρκία αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής έκανε ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ. Ανέβασε χτες τους τόνους όσον αφορά το κουρδικό. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πρωτεύουσα, είπε ότι «η Τουρκία μπορεί να εισβάλει στο Ιράκ» (!), επικαλούμενος «τη νόμιμη άμυνα που προβλέπει το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, αν το Ιράκ δε στραφεί εναντίον των δυνάμεων της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ που βρίσκονται στο Βόρειο Ιράκ ή δε δεχτεί αίτημα της Τουρκίας για περιορισμένης έκτασης εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή αυτή», όπως ανέφερε ανταποκριτής.

Ο Μπασμπούγ, μιλώντας με αφορμή την επίθεση στο Κουσάντασι το περασμένο Σάββατο με 5 νεκρούς, άφησε ανοιχτό το χρονοδιάγραμμα μιας τέτοιας - εκρηκτικής για την περιφέρεια... - κίνησης από πλευράς του επιτελείου, αλλά συνάρτησε το θέμα με τις αμερικανικές προθέσεις. Είπε ότι «οι ΗΠΑ έχουν την πρόθεση να κάνουν κάτι σχετικά με το ΡΚΚ, αλλά αυτό δεν έχει πάρει προς το παρόν μορφή απόφασης», προσθέτοντας πάντως ότι «οι Αμερικανοί [...] έχουν δώσει ρητή εντολή για σύλληψη της ηγετικής ομάδας του ΡΚΚ» - προφανώς έδωσαν «την εντολή» αυτή στην ιρακινή (στενά συνεργαζόμενη με τις κατοχικές δυνάμεις) κυβέρνηση.

Από πλευράς ΗΠΑ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης των ΗΠΑ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες που έδωσε στα ΜΜΕ ο Τύρκος στρατηγός. Ωστόσο, οι Αμερικανοί καλούσαν την Αγκυρα να δείξει «αυτοσυγκράτηση» όσον αφορά το Κουρδικό, διά στόματος του βοηθού υπουργού Εξωτερικών Ντάνιελ Φράιντ, διότι μια ενδεχόμενη «καταδίωξη» των Κούρδων εντός Ιράκ ίσως έχει «ανεπιθύμητες συνέπειες».

Στο μεταξύ, ο Μουράτ Καραγιλάν - ανώτατο στέλεχος του αλλοτινού ΡΚΚ - δήλωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι μια ενδεχόμενη τουρκική εισβολή «μόνο αποτέλεσμα θα έχει την κλιμάκωση του πολέμου», και εντός Τουρκίας.

Επίσης, οι Λαϊκές Δυνάμεις Αυτοάμυνας (HPG) - όπως είναι το «νέο» όνομα της κουρδικής ένοπλης αυτονομιστικής παράταξης - χαρακτήρισαν «προπαγάνδα» τους ισχυρισμούς που είχαν διατυπωθεί από Τούρκους αξιωματούχους περί «σύνδεσης τους» με το ΤΑΚ (Γεράκια για την απελευθέερωση του Κουρδιστάν).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ