Τετάρτη 20 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Ο νέος, παλιός «άξονας»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Οι δύο επίδοξοι μελλοντικοί ηγέτες των δύο εκ των ατμομηχανών της ΕΕ, η ηγέτιδα των Χριστιανοδημοκρατών Αγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, αμφότεροι ατλαντιστές και υπέρμαχοι της αγοράς, συναντήθηκαν χτες, με κύριο στόχο την αναζωογόνηση του «γαλλογερμανικού άξονα» με τη θέσπιση των νέων «αξιών και των αρχών» που θα το διέπει, όταν και εάν κατορθώσουν να βρεθούν στο τιμόνι των χωρών τους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Παρίσι χτες, η Μέρκελ έσπευσε να διαβεβαιώσει τον Πρόεδρο Σιράκ ότι η Γαλλία θα παραμείνει ο στενός σύμμαχος της Γερμανίας, ακόμη και εάν η ίδια «απομακρύνει» από την καγκελαρία τον φίλο του Γάλλου Προέδρου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, στις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές του φθινοπώρου.

Η Μέρκελ, η οποία καλλιεργεί τις διεθνείς της επαφές, ενόψει των πιθανολογούμενων πρόωρων εκλογών του Σεπτέμβρη, συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπάν.

Από την πλευρά του, ο Ζακ Σιράκ επισήμανε ότι η σχέση Βερολίνου - Παρισιού υπήρξε ένας αναντικατάστατος οδηγός της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο οποίος θα πρέπει να προωθήσει σημαντικά σχέδια για την Ευρώπη των «25».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει η συνάντηση της Μέρκελ με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, αρχηγό της «Ενωσης για το Λαϊκό Κίνημα», ο οποίος φέρεται μάλιστα ως ο επικρατέστερος υποψήφιος της γαλλικής Δεξιάς για τις προεδρικές εκλογές του 2007.

Ο Νικολά Σαρκοζί έχει χαρακτηρίσει το γαλλογερμανικό άξονα «ξεπερασμένο» και αντιπροτείνει τη συμμετοχή πέντε ή έξι μεγάλων κρατών της ΕΕ στην «ηγετική ομάδα» της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, τα πολιτικά προγράμματα της Αγγελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί φέρουν πολλές ομοιότητες. Και οι δύο πολιτικοί έχουν επισημάνει την ανάγκη ανασυγκρότησης των κομμάτων τους και ανάκαμψης της οικονομίας, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της ΕΕ, ενώ τόσο η Μέρκελ όσο και ο Σαρκοζί, δηλώνουν θαυμαστές της βρετανικής οικονομικής πολιτικής.

Αλλοι πάλι αναλυτές, κάνουν λόγο για περαιτέρω ενίσχυση του γαλλογερμανικού άξονα, ο οποίος θα οδηγήσει τη Βρετανία πιο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ενδεχόμενο ανάδειξης της Μέρκελ στην καγκελαρία της Γερμανίας δύναται επίσης να έχει αντίκτυπο στη μελλοντική μορφή της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, όπως και ο Νικολά Σαρκοζί, η Αγγελα Μέρκελ αντιτάσσεται στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, προπάντων επειδή η ενδεχόμενη ένταξή της θεωρείται ότι ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν τους ψηφοφόρους σε Γαλλία και Ολλανδία να καταψηφίσουν το «ευρωσύνταγμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ