Τετάρτη 20 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αποκαλύψεις για σύμβουλο του Μπους

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Το σκάνδαλο της υπόθεσης Πλέιμ, που ουκ ολίγοι σπεύδουν να το αποκαλέσουν το νέο «γουότεργκεϊτ», έχει επισκιάσει τα πάντα στις ΗΠΑ, ακόμη και τις τρομακτικές συνέπειες του πολέμου στο Ιράκ τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και στην οικονομία που βρίσκεται μονίμως στο κόκκινο. Στο επίκεντρο, το «άλλο μισό» του Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους, Καρλ Ρόουβ, βασικός αρχιτέκτονας της πολιτικής καριέρας του Αμερικανού Προέδρου. Κέρδισε τις δύο προεδρικές εκλογές για τον Μπους, την πλειοψηφία και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου για τους Ρεπουμπλικανούς και αυτά είναι μόνο δύο από τα «επιτεύγματα» του πλούσιου βιογραφικού του. Τώρα κατηγορείται ευθέως ή εμμέσως ως το κύριο πρόσωπο που διέρρευσε στον Τύπο το όνομα της πράκτορος της CIA, Βάλερι Πλέιμ, διαρροή που αποτελεί ποινικό αδίκημα. Η Βάλερι Πλέιμ, μυστική πράκτορας, παντρεμένη με τον Δημοκρατικό Τζόζεφ Γουίλσον, πρώην διπλωμάτη, που αποκάλυψε τα «ψεύδη» του πολέμου στο Ιράκ, την ταυτότητα της οποίας είχαν αποκαλύψει σε άρθρα τους οι δημοσιογράφοι Ματ Κούπερ και Ρόμπερτ Νόβακ.

Οι αποκαλύψεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της δίκης της υπόθεσης Πλέιμ, είναι καταιγιστικές. Οι Δημοκρατικοί καλούν για την απόλυσή του και τη δίωξή του. Διαδηλωτές, από οργανώσεις κυρίως που στήριξαν την υποψηφιότητα του Δημοκρατικού Τζ. Φ. Κέρι στις περσινές προεδρικές, απαιτούν έξω από το Λευκό Οίκο: «Απόλυσε τον Ρόουβ».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναδιπλώνεται... δεσμεύτηκε ότι θα απολύσει «οποιονδήποτε αποδειχθεί πως εμπλέκεται» στην υπόθεση της διαρροής στον Τύπο. Στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη κλήθηκαν να καταθέσουν ο Κούπερ και η δημοσιογράφος των «Νιου Γιόρκ Τάιμς», Τζούντιθ Μίλερ, που δεν είχε γράψει τίποτε για το θέμα. Η Μίλερ βρέθηκε στη φυλακή, για «περιφρόνηση της έννομης τάξης», ενώ ο Κούπερ ένα βήμα πριν από τη φυλακή άνοιξε τα χαρτιά του. Εμπλέκει εκτός από τον Ρόουβ και τον προσωπάρχη του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, Λούις Λίμπι αλλά και άλλους αξιωματούχους που δεν έχει ακόμη κατονομάσει, σύμφωνα με αμερικανικές εφημερίδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ