ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εσωτερικές συγκρούσεις εκατέρωθεν

Τεταμένη η κατάσταση στην Παλαιστίνη. Εφοδος των Ισραηλινών στην Τζενίν

Associated Press

Τεταμένη η κατάσταση στην Παλαιστίνη. Εφοδος των Ισραηλινών στην Τζενίν
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Κλιμακώνεται η ένταση τόσο εντός Ισραήλ, όσο και εντός των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, ενώ πλησιάζει η προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης της ισραηλινής αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας. Παραλλήλως, βέβαια, ο ισραηλινός στρατός δεν παραλείπει να εξαπολύει επιθέσεις κατά «καταζητούμενων» Παλαιστινίων μαχητών.

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, χθες, στο χωριό Γιαμούν, κοντά στη Τζενίν, κατά τη διάρκεια «επιχείρησης σύλληψης υπόπτων για συμμετοχή σε επιθέσεις αυτοκτονίας». Κατά τους Παλαιστινίους πρόκειται για 2 μέλη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», ενώ πηγές του ισραηλινού στρατού επέμεναν ότι ήταν μέλη της «Τζιχάντ». Επίσης, έγιναν και 2 συλλήψεις.

Την ίδια ώρα, σοβαρά επεισόδια σημειώνονταν από χθες τα ξημερώματα στην είσοδο του χωριού Κφαρ Μαϊμόν, κοντά στην πόλη Νετιβότ, του νοτίου Ισραήλ, μεταξύ χιλιάδων διαφωνούντων με την αποχώρηση από τη Γάζα, και ισχυρότατες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού και της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές συνέρρευσαν κατά χιλιάδες στην περιοχή, από τη Δευτέρα, με σκοπό να πορευτούν προς το πέρασμα Κισουφίμ και να περάσουν στον εποικισμό Γκους Κατίφ της Γάζας.

Ισραηλινοί στρατιώτες και αστυνομικοί απέκλεισαν τον καταυλισμό τους, τα ξημερώματα, και απέτρεψαν την πορεία. Σημειώθηκαν επεισόδια, ενώ δράση ανέλαβε και η έφιππη μονάδα της αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν δεκάδες συλλήψεις και δεν έλειψαν οι τραυματισμοί εκατέρωθεν. Η ισραηλινή κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν τεθεί σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», όπως είχε γίνει την περίοδο της εισβολής στο Ιράκ, και έχουν εντολή να μην επιτρέψουν σε κανέναν μη κάτοικο της Λωρίδας να εισέλθει. Από την πλευρά τους, οι διαμαρτυρόμενοι, που στην πλειοψηφία τους είναι μέλη υπερορθόδοξων εβραϊκών οργανώσεων και κομμάτων της ακροδεξιάς, δηλώνουν, επίσης, αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν την πορεία τους, κάνοντας αλλεπάλληλες καθημερινές προσπάθειες.

Την ίδια ώρα, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλιγιε ξέσπαγαν νέες συγκρούσεις μεταξύ ανδρών των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας και μαχητών της «Χαμάς». Οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί εισήλθαν στον καταυλισμό για να συλλάβουν ενόπλους της «Χαμάς», που είχαν ανοίξει πυρ κατά αστυνομικών. Πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα και εκτοξεύτηκαν χειροβομβίδες. Νωρίτερα, είχαν πυρποληθεί 2 γραφεία της «Χαμάς» στην πόλη της Γάζας. Από το μεσημέρι, ένοπλοι μέλη της «Φατάχ» αναπτύχθηκαν πέριξ των γραφείων της οργάνωσης, προειδοποιώντας ότι δε θα ανεχτούν αντίποινα από τη «Χαμάς».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ - ΚΟΥΡΔΟΙ
Με εισβολή απειλεί και ο στρατηγός Μπασμπούγ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Πολιτική παρέμβαση σε ένα από τα πιο «καυτά» θέματα όσον αφορά την Τουρκία αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής έκανε ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ. Ανέβασε χτες τους τόνους όσον αφορά το κουρδικό. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πρωτεύουσα, είπε ότι «η Τουρκία μπορεί να εισβάλει στο Ιράκ» (!), επικαλούμενος «τη νόμιμη άμυνα που προβλέπει το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, αν το Ιράκ δε στραφεί εναντίον των δυνάμεων της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ που βρίσκονται στο Βόρειο Ιράκ ή δε δεχτεί αίτημα της Τουρκίας για περιορισμένης έκτασης εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή αυτή», όπως ανέφερε ανταποκριτής.

Ο Μπασμπούγ, μιλώντας με αφορμή την επίθεση στο Κουσάντασι το περασμένο Σάββατο με 5 νεκρούς, άφησε ανοιχτό το χρονοδιάγραμμα μιας τέτοιας - εκρηκτικής για την περιφέρεια... - κίνησης από πλευράς του επιτελείου, αλλά συνάρτησε το θέμα με τις αμερικανικές προθέσεις. Είπε ότι «οι ΗΠΑ έχουν την πρόθεση να κάνουν κάτι σχετικά με το ΡΚΚ, αλλά αυτό δεν έχει πάρει προς το παρόν μορφή απόφασης», προσθέτοντας πάντως ότι «οι Αμερικανοί [...] έχουν δώσει ρητή εντολή για σύλληψη της ηγετικής ομάδας του ΡΚΚ» - προφανώς έδωσαν «την εντολή» αυτή στην ιρακινή (στενά συνεργαζόμενη με τις κατοχικές δυνάμεις) κυβέρνηση.

Από πλευράς ΗΠΑ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης των ΗΠΑ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες που έδωσε στα ΜΜΕ ο Τύρκος στρατηγός. Ωστόσο, οι Αμερικανοί καλούσαν την Αγκυρα να δείξει «αυτοσυγκράτηση» όσον αφορά το Κουρδικό, διά στόματος του βοηθού υπουργού Εξωτερικών Ντάνιελ Φράιντ, διότι μια ενδεχόμενη «καταδίωξη» των Κούρδων εντός Ιράκ ίσως έχει «ανεπιθύμητες συνέπειες».

Στο μεταξύ, ο Μουράτ Καραγιλάν - ανώτατο στέλεχος του αλλοτινού ΡΚΚ - δήλωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι μια ενδεχόμενη τουρκική εισβολή «μόνο αποτέλεσμα θα έχει την κλιμάκωση του πολέμου», και εντός Τουρκίας.

Επίσης, οι Λαϊκές Δυνάμεις Αυτοάμυνας (HPG) - όπως είναι το «νέο» όνομα της κουρδικής ένοπλης αυτονομιστικής παράταξης - χαρακτήρισαν «προπαγάνδα» τους ισχυρισμούς που είχαν διατυπωθεί από Τούρκους αξιωματούχους περί «σύνδεσης τους» με το ΤΑΚ (Γεράκια για την απελευθέερωση του Κουρδιστάν).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Ο νέος, παλιός «άξονας»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Οι δύο επίδοξοι μελλοντικοί ηγέτες των δύο εκ των ατμομηχανών της ΕΕ, η ηγέτιδα των Χριστιανοδημοκρατών Αγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, αμφότεροι ατλαντιστές και υπέρμαχοι της αγοράς, συναντήθηκαν χτες, με κύριο στόχο την αναζωογόνηση του «γαλλογερμανικού άξονα» με τη θέσπιση των νέων «αξιών και των αρχών» που θα το διέπει, όταν και εάν κατορθώσουν να βρεθούν στο τιμόνι των χωρών τους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Παρίσι χτες, η Μέρκελ έσπευσε να διαβεβαιώσει τον Πρόεδρο Σιράκ ότι η Γαλλία θα παραμείνει ο στενός σύμμαχος της Γερμανίας, ακόμη και εάν η ίδια «απομακρύνει» από την καγκελαρία τον φίλο του Γάλλου Προέδρου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, στις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές του φθινοπώρου.

Η Μέρκελ, η οποία καλλιεργεί τις διεθνείς της επαφές, ενόψει των πιθανολογούμενων πρόωρων εκλογών του Σεπτέμβρη, συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπάν.

Από την πλευρά του, ο Ζακ Σιράκ επισήμανε ότι η σχέση Βερολίνου - Παρισιού υπήρξε ένας αναντικατάστατος οδηγός της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο οποίος θα πρέπει να προωθήσει σημαντικά σχέδια για την Ευρώπη των «25».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει η συνάντηση της Μέρκελ με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, αρχηγό της «Ενωσης για το Λαϊκό Κίνημα», ο οποίος φέρεται μάλιστα ως ο επικρατέστερος υποψήφιος της γαλλικής Δεξιάς για τις προεδρικές εκλογές του 2007.

Ο Νικολά Σαρκοζί έχει χαρακτηρίσει το γαλλογερμανικό άξονα «ξεπερασμένο» και αντιπροτείνει τη συμμετοχή πέντε ή έξι μεγάλων κρατών της ΕΕ στην «ηγετική ομάδα» της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, τα πολιτικά προγράμματα της Αγγελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί φέρουν πολλές ομοιότητες. Και οι δύο πολιτικοί έχουν επισημάνει την ανάγκη ανασυγκρότησης των κομμάτων τους και ανάκαμψης της οικονομίας, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της ΕΕ, ενώ τόσο η Μέρκελ όσο και ο Σαρκοζί, δηλώνουν θαυμαστές της βρετανικής οικονομικής πολιτικής.

Αλλοι πάλι αναλυτές, κάνουν λόγο για περαιτέρω ενίσχυση του γαλλογερμανικού άξονα, ο οποίος θα οδηγήσει τη Βρετανία πιο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ενδεχόμενο ανάδειξης της Μέρκελ στην καγκελαρία της Γερμανίας δύναται επίσης να έχει αντίκτυπο στη μελλοντική μορφή της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, όπως και ο Νικολά Σαρκοζί, η Αγγελα Μέρκελ αντιτάσσεται στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, προπάντων επειδή η ενδεχόμενη ένταξή της θεωρείται ότι ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν τους ψηφοφόρους σε Γαλλία και Ολλανδία να καταψηφίσουν το «ευρωσύνταγμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ