ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΦΟΣ - ΚΑΥΣΩΝΑΣ
Καζάνι που βράζει η Αθήνα

Το θερμόμετρο χτύπησε 40 βαθμούς και οι ρύποι ξεπέρασαν τα όρια συναγερμού

Σε κόλαση είχε μετατραπεί χτες η πρωτεύουσα με το θερμόμετρο να έχει καρφωθεί στους 40 βαθμούς Κελσίου και τα δηλητήρια του νέφους να εκπέμπονται σε τιμές εκτός ορίων, απειλώντας την υγεία των εκατομμυρίων κατοίκων της.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, που κατάντησαν με την πολιτική τους την πρωτεύουσα το χειμώνα να πνίγεται με τα νερά της βροχής και το καλοκαίρι να ασφυκτιά από το δίδυμο καύσωνα - νέφους, αρκέστηκε να εκδώσει κάποιες ανούσιες συστάσεις, ανήμπορες να σώσουν τους κατοίκους.

Ειδικότερα, το ΥΠΕΧΩΔΕ, με χτεσινή του ανακοίνωση, και ελπίζοντας ότι θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της ΕΜΥ για μείωση σήμερα των φαινομένων, συνιστά:

  • Την κατά το δυνατόν μείωση της χρήσης των ΙΧ αυτοκινήτων κυρίως στο κέντρο της πόλης και τη χρησιμοποίηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
  • Την αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών.
  • Ο ανεφοδιασμός των οχημάτων με καύσιμα να γίνεται μετά τη δύση του ήλιου και να αποφεύγεται η υπερπλήρωση των δεξαμενών καυσίμων των οχημάτων.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ έκανε τις συστάσεις αυτές όταν το όζον έφτανε στη Λυκόβρυση τα 316 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ξεπερνώντας το όριο προειδοποίησης κοινού που είναι 180, αλλά και το όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων που είναι τα 240. Την ίδια ώρα το διοξείδιο του αζώτου έφτανε στην Πατησίων τα 336 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα αγγίζοντας το όριο συναγερμού των 400 μικρογραμμαρίων. Αυξημένες τιμές είχε σίγουρα και ο ρύπος των αιωρούμενων σωματιδίων, αλλά θα ανακοινωθεί σήμερα, καθώς οι μετρήσεις γίνονται σε 24ωρη βάση.

Eurokinissi

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με την ετήσια Εκθεση της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΧΩΔΕ, από πλευράς ατμοσφαιρικής ρύπανσης για την πρωτεύουσα ισχύει το «κάθε πέρσι και καλύτερα». Οπως καταγράφεται στην Εκθεση, όζον, αιωρούμενα σωματίδια και διοξείδιο του αζώτου παρουσιάζουν αυξημένες τιμές το 2004 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι δεν κάνουν διακρίσεις σε «καλές» ή υποβαθμισμένες συνοικίες, καθώς βρίσκονται συχνά στα ύψη σε περιοχές όπως η Λυκόβρυση, οι Θρακομακεδόνες, το Μαρούσι, η Αγία Παρασκευή, η Νέα Σμύρνη, το Γαλάτσι, το Γουδί, εκτός από το κέντρο της Αθήνας και το κέντρο του Πειραιά, το Περιστέρι, την Ελευσίνα, το Βοτανικό και τα Ανω Λιόσια, όπου ήταν κάποτε συνηθισμένο φαινόμενο...

ΝΙΚΑΙΑ
Συνάντηση αγωνιστικής συστράτευσης

Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο που έχει αναλάβει η αγωνιστική Δημοτική Αρχή του Δήμου Νίκαιας για τη σφυρηλάτηση της φιλίας ανάμεσα στους λαούς και την κοινή αγωνιστική συστράτευση ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης Καλέ της Γαλλίας και ευρωβουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας Jacky Henin. Της συνάντησης ακολούθησε εκδήλωση στο χώρο της Μάντρας του Μπλόκου της Κοκκινιάς με ομιλητές τους δύο δημάρχους και τον Γιώργο Τούσσα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια της συνάντησης των δύο δημάρχων και από την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, έγινε φανερό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει μετατραπεί σε όχημα για το πέρασμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για την ένταση της άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων της Ευρώπης και επισημάνθηκε ότι τόσο η δημοτική αρχή της Νίκαιας όσο και αυτή του Καλέ θα συμβάλουν για την αγωνιστική συσπείρωση των λαών, για την αλλαγή των αρνητικών συσχετισμών σε επίπεδο τόσο κυβερνητικό όσο και ευρωπαϊκό.

Ανάλογα επισημάνθηκαν και στις ομιλίες που έγιναν στη διάρκεια της εκδήλωσης. Μάλιστα ο Γάλλος δήμαρχος πρόσθεσε ότι το «όχι» του γαλλικού λαού στο «ευρωσύνταγμα» είναι ένα θετικό αποτέλεσμα για όλους τους λαούς της Ευρώπης και δίνει ώθηση για την ένταση των αγώνων ενάντια στην Ευρώπη του κεφαλαίου για ένα καλύτερο κόσμο χωρίς εκμετάλλευση. Το πρωί της ίδιας μέρας ο Γάλλος δήμαρχος και ευρωβουλευτής, συνοδευόμενος από τον Γ. Τούσσα περιόδευσε στο λιμάνι του Πειραιά και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Εκδήλωση αντιστασιακών

-- Η κοινότητα Κοσμά Κυνουρίας, την Κυριακή 24 Ιούλη 2005, ώρα 11 το πρωί, στη θέση Σταυρός, διοργανώνει εκδήλωση για την 62η επέτειο της «Μάχης του Κοσμά» που έγινε στις 27.7.1943 κατά των Ιταλών κατακτητών.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που θα ξεκινήσει την Κυριακή ώρα 6.45 το πρωί, από την πλατεία Κάνιγγος (τηλ.: 210.8234.296).

ΚΑΛΝΤΕΡΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Θέλουν να χτίσουν τουριστικά χωριά!

Εάν θα δοθούν άδειες για την ανεπανόρθωτη καταστροφή του τοπίου ρωτούν την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ

Με ανεπανόρθωτη καταστροφή κινδυνεύουν τμήματα της Καλντέρας της Σαντορίνης, αφού κάποιοι ιδιώτες ιδιοκτήτες θέλουν να χτίσουν εκεί τεράστια τουριστικά χωριά! Το θέμα αυτό φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Αγγελος Τζέκης, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Τουρισμού και Αιγαίου, τους οποίους ερωτούν αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να δώσει άδεια σε αυτούς τους ιδιοκτήτες να χτίσουν και αν ναι, τι θα αφορούν οι άδειες αυτές.

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, μεγάλα τμήματα της Καλντέρας στο νησί της Σαντορίνης δε χτίζονται για να μην καταστραφεί το πανέμορφο τοπίο. Ομως - προσθέτουν - παλιοί ιδιοκτήτες εξόρυξης θηραϊκής γης, αφού κατέστρεψαν αυτό το τοπίο, σήμερα ζητούν να χτίσουν σε αυτές τις εκτάσεις τεράστια τουριστικά χωριά, καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα το τοπίο και δημιουργώντας πολύ μεγάλα προβλήματα στον οικονομικό ιστό του νησιού.

Οι κάτοικοι του νησιού, τονίζουν τέλος οι βουλευτές του ΚΚΕ, είναι ανήσυχοι γιατί σύμφωνα με πληροφορίες, είτε δόθηκαν, είτε πρόκειται να δοθούν στο άμεσο μέλλον άδειες στους ιδιοκτήτες αυτούς.

Θάνατος αγωνιστή

Με βαθιά οδύνη πληροφορήθηκαν οι αγωνιστές και αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης το θάνατο του συντρόφου, συναγωνιστή και φίλου ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΙΑ. Ο Στέλιος, παιδί αγροτικής οικογένειας, παρά το βάρος του αγώνα της επιβίωσης στα δύσκολα χρόνια της φασιστικής κατοχής της χώρας μας, 1941-1944, με το άγγελμα της ίδρυσης του ΕΑΜ, αν και σε νεαρή ηλικία, ήταν από τους πρώτους που εντάχθηκε στις γραμμές του. Εθεσε ολόψυχα τη ζωή του στον αγώνα για λευτεριά, εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία, Λαϊκή Εξουσία. Πάντα πρόθυμος σε ό,τι του ζητούσε ο αγώνας και η Οργάνωσή του.

Το 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ που το τίμησε σε όλους τους αγώνες μέχρι την τελευταία του πνοή. Μετά την απελευθέρωση, υπέστη όλα τα δεινά που επιφύλαξε ο δοσιλογισμός στους αγωνιστές της Αντίστασης. Γνώρισε για χρόνια το κολαστήρι της Μακρονήσου. Μετά την απελευθέρωσή του, συνέχισε την αγωνιστική του παρουσία με τη σημαία του Κόμματός του, του ΚΚΕ, συμμετέχοντας σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Ο Στέλιος Στρωματιάς ήταν καλός οικογενειάρχης και αγαπητός από τους συγχωριανούς του. Βαθιά ανήσυχος για όλα όσα γίνονται από τους ιμπεριαλιστές, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας με τις ανατροπές στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα του λαού μας. Αυτός ήταν ο αγωνιστής κομμουνιστής Στέλιος Στρωματιάς.

Από μέρους του ΚΟ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ, εκφράζουμε στην οικογένειά του τα θερμά μας συλλυπητήρια. Καλό σου ταξίδι και να είσαι σίγουρος πως τα οράματά σου θα πραγματοποιηθούν σύντροφε.

Ανδρέας Μούσης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ