ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ωράριο εξόντωσης των μικρών επιχειρήσεων

Τη δυνατότητα στους μεγαλοκαταστηματάρχες να λειτουργούν 16 ώρες (από τις ...5 το πρωί έως τις 9 το βράδυ) δίνει η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του ωραρίου καταστημάτων

Από τις 5 το πρωί έως τις 9 το βράδυ ορίστηκε τελικά το «πλαίσιο» απελευθέρωσης του ωραρίου των καταστημάτων με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής που έφερε χτες στο Α΄ Τμήμα Διακοπών της Βουλής ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός, «δεχόμαστε να υπάρχει ώρα έναρξης στις 5 το πρωί, οπότε αποκλείεται να θεωρείται ότι υποκρύπτει αυτό διεύρυνση, για να λειτουργεί επί εικοσιτετραώρου βάσεως»! Χτες πραγματοποιήθηκε και ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το επίμαχο άρθρο 12 του νομοσχεδίου που αφορά το ωράριο, όπου 55 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ και 44 κατά σε σύνολο 99 ψηφισάντων.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο εισηγητής του Νίκος Γκατζής επισήμανε ότι «και με αυτό το νομοσχέδιο και με άλλο νομοσχέδιο (σ.σ του υπουργείου Εργασίας) που συζητείται στη Βουλή γίνεται μία συντονισμένη επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους. Εδώ συζητάμε για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες που θα παρασύρει και τους εργαζόμενους, την απελευθέρωση του ωραρίου και στη διπλανή αίθουσα την απελευθέρωση της εργασίας. Μιλάμε για μία συντονισμένη επίθεση που θα πλήξει κυρίαρχα δικαιώματα που έχουν αποκτήσει μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι. Αυτήν την πολιτική που υλοποιείτε πρέπει να δει ο ελληνικός λαός και να απεγκλωβιστεί από αυτές τις δυνάμεις που την υλοποιούν».

Στη χτεσινή συνεδρίαση παρενέβη και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, δεσμευόμενος αόριστα για την κατάργηση κάποιων διατάξεων του νομοσχεδίου εφόσον το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές. «Το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει τις μονομερείς αποφάσεις της ΝΔ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση λειτουργεί «χωρίς πυξίδα, χωρίς σχέδιο, χωρίς όραμα». Πάντως ομολόγησε την πολιτική συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με τη λογική της διεύρυνσης του ωραρίου των καταστημάτων, ζητώντας την εμπλοκή της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Χαρακτηριστικά επισήμανε πως «όταν η τοπική κοινωνία κάνει σοβαρή διαβούλευση και αποφασίζει συλλογικά για το ωράριο των καταστημάτων, όλοι βγαίνουν κερδισμένοι, όλοι έχουν θετικά ανταλλάγματα».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Η «άνυδρη» πολιτική ξαναχτυπά!

Κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ των Θεσσαλών αγροτών επιχειρεί να δημιουργήσει και φέτος το καλοκαίρι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έκανε και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να αποσείσει τις ευθύνες της για την «άνυδρη» πολιτική που εφαρμόζει, αξιοποιώντας το πρόβλημα της λειψυδρίας ως μέσο για την επίτευξη του στόχου ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αν και ακόμη το πρόβλημα της λειψυδρίας δεν έκανε την εμφάνισή του σε έντονο βαθμό, ήδη άρχισε να υποκινείται «πόλεμος» ανάμεσα στους αγρότες, που, ουσιαστικά, καλούνται να διαχειριστούν την ανέχεια καθώς το νερό είναι λίγο, εξαιτίας της έλλειψης των αναγκαίων έργων, ενώ οι απαιτήσεις για την άρδευση των καλλιεργειών τους είναι πολλές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Νομό Λάρισας πρόβλημα έλλειψης νερού αντιμετωπίζουν ήδη οι παρακάρλιες περιοχές. Μάλιστα, χτες, αγρότες του χωριού Μελία, όπου απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή πάνω από 5.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας - Βόλου.

Μεγάλες ευθύνες, για το κλίμα αντιπαράθεσης που επιχειρείται να διαμορφωθεί, βαρύνουν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ του νομού, καθώς και αιρετούς της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Βεβαίως, προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος υπάρχουν, οι οποίες και πρέπει να αποτελέσουν πλαίσιο αγωνιστικής δράσης των αγροτών και γενικότερα όλων των Θεσσαλών για την υλοποίησή τους. Προτάσεις που έχει θέσει το ΚΚΕ, το οποίο πρωτοστατεί στον αγώνα για την υλοποίηση των έργων, αναδεικνύοντας τις αιτίες και τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος.

Ορισμένες απ' αυτές είναι:

  • Αμεση χρηματοδότηση και έναρξη κατασκευής μικροφραγμάτων και εκσυγχρονισμός των δικτύων και καναλιών.
  • Απρόσκοπτη χρηματοδότηση για την κατασκευή ή ολοκλήρωση των φραγμάτων και των αρδευτικών δικτύων Ανω Ρου του Αχελώου, Σμοκόβου, Πύλης, Μουζακίου, Ενιππέα, Καλούδα, Αγιονερίου, Λιβαδίου, του Ταμιευτήρα της Κάρλας και άλλων μικρότερων, π.χ., στον Πηνειό.
  • Να γίνουν άμεσα επιδιορθώσεις στα παλιά και να κατασκευαστούν νέα σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες νερού καθ' οδόν.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ορθολογική και δίκαιη κατανομή των διαθέσιμων νερών, στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Προετοιμασίες για τη ΔΕΘ

Εντείνονται οι διεργασίες για το συνοδευτικό φορολογικό πακέτο - ιδιωτικοποιήσεις

Ξεκίνησαν και επίσημα χτες οι ενδοκυβερνητικές διεργασίες και διαβουλεύσεις για την οικονομική πολιτική και τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η οποία θα διεξαχθεί από 9 μέχρι 18 Σεπτέμβρη. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και τον υφυπουργό Χ. Φώλια, προκειμένου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, να συζητήσουν για «όλα τα προβλήματα της οικονομικής πολιτικής». Γεγονός είναι ότι το τελευταίο διάστημα οι κυβερνητικές υπηρεσίες προχωρούν σε ειδικές επεξεργασίες διάφορων φορολογικών σεναρίων με κοινό παρονομαστή την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων. Αλλοθι της πολιτικής που σκοπεύουν να ακολουθήσων είναι τα λεγόμενα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού και «αδιαπραγμάτευτος στόχος» τους ή μείωση τους κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του 2006. Με άλλα λόγια, ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος, που βρίσκεται σε φάση κατάρτισης, θα αποτυπώνει και τα συνοδευτικά μέτρα τα οποία οι κυβερνώντες συζητούν ήδη με το κογκλάβιο της ΕΕ. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων, το οποίο ήδη έχει κοινοποιηθεί στις Βρυξέλλες για την τελική έγκριση, ενώ αργότερα θα δημοσιοποιηθούν οι νέες πολύ αυξημένες αντικειμενικές αξίες. Ο υπουργός Οικονομίας στο πλαίσιο προετοιμασίας της ΔΕΘ επισκέφτηκε, προχτές, τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο παράδοσης μετοχικού πακέτου της «Helexpo ΑΕ» σε ιδιώτες «επενδυτές» στη βάση του νόμου για τις «συμπράξεις» ανάμεσα στο κράτος και τους ιδιώτες.

Ο Γ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε χτες στο υπουργείο Οικονομίας με τον πρόεδρο του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη. Ο υπουργός, αξιοποιώντας την τακτική που ακολούθησαν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές και άλλες ηγεσίες για την «εθελούσια» έξοδο εργαζομένων έκανε λόγο για «ιστορική συμφωνία» και «συναινετικές λύσεις», προσθέτοντας ότι με τον πρόεδρο του ΟΤΕ συζήτησαν την «πορεία του προγράμματος αναδιοργάνωσης του Οργανισμού». Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν κάνει δηλώσεις σχετικά με την εκχώρηση μετοχικών πακέτων του δημοσίου για εταιρίες που έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Είναι όμως απόλυτα βέβαιο ότι δρομολογούν την εκποίηση και νέου μετοχικού πακέτου του ΟΤΕ κρατώντας «κλειστά χαρτιά» για το χρόνο που θα το πραγματώσουν. Ανούσιες ενδοκυβερνητικές παρεξηγήσεις φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν ανάμεσα στον υπουργό Οικονομίας και του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών στη «δικαιοδοσία» του οποίου ανήκει ο ΟΤΕ.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι ανέλαβε την προεδρία της ετήσιας υπουργικής συνόδου του ΟΟΣΑ που θα διεξαχθεί το Μάη του 2006, στην οποία θα προεδρεύει ο Κ. Καραμανλής.

ΦΑΡΚΑΔΟΝΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων

Τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την απαιτούμενη μεταφορά των ποιμνιοστασίων και των κοπαδιών τους, απαιτούν οι τριάντα, περίπου, κτηνοτροφικές οικογένειες της Φαρκαδόνας Τρικάλων, που πρέπει να εγκαταστήσουν σε άλλο μέρος τις μονάδες τους, λόγω της δημιουργίας Βιομηχανικής Περιοχής στο χώρο όπου είναι τώρα. Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται, δε, για την άρνηση των αρμοδίων να ικανοποιήσουν το αίτημα για τη μετεγκατάσταση των ποιμνιοστασίων, με σωστό προγραμματισμό και οικονομική στήριξη. Οπως λένε, τα απαιτούμενα μέτρα έπρεπε να 'χουν παρθεί εδώ και καιρό, ώστε να μην αντιμετωπίζουν τώρα πρόβλημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ