Παρασκευή 22 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ωράριο εξόντωσης των μικρών επιχειρήσεων

Τη δυνατότητα στους μεγαλοκαταστηματάρχες να λειτουργούν 16 ώρες (από τις ...5 το πρωί έως τις 9 το βράδυ) δίνει η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του ωραρίου καταστημάτων

Από τις 5 το πρωί έως τις 9 το βράδυ ορίστηκε τελικά το «πλαίσιο» απελευθέρωσης του ωραρίου των καταστημάτων με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής που έφερε χτες στο Α΄ Τμήμα Διακοπών της Βουλής ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός, «δεχόμαστε να υπάρχει ώρα έναρξης στις 5 το πρωί, οπότε αποκλείεται να θεωρείται ότι υποκρύπτει αυτό διεύρυνση, για να λειτουργεί επί εικοσιτετραώρου βάσεως»! Χτες πραγματοποιήθηκε και ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το επίμαχο άρθρο 12 του νομοσχεδίου που αφορά το ωράριο, όπου 55 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ και 44 κατά σε σύνολο 99 ψηφισάντων.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο εισηγητής του Νίκος Γκατζής επισήμανε ότι «και με αυτό το νομοσχέδιο και με άλλο νομοσχέδιο (σ.σ του υπουργείου Εργασίας) που συζητείται στη Βουλή γίνεται μία συντονισμένη επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους. Εδώ συζητάμε για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες που θα παρασύρει και τους εργαζόμενους, την απελευθέρωση του ωραρίου και στη διπλανή αίθουσα την απελευθέρωση της εργασίας. Μιλάμε για μία συντονισμένη επίθεση που θα πλήξει κυρίαρχα δικαιώματα που έχουν αποκτήσει μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι. Αυτήν την πολιτική που υλοποιείτε πρέπει να δει ο ελληνικός λαός και να απεγκλωβιστεί από αυτές τις δυνάμεις που την υλοποιούν».

Στη χτεσινή συνεδρίαση παρενέβη και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, δεσμευόμενος αόριστα για την κατάργηση κάποιων διατάξεων του νομοσχεδίου εφόσον το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές. «Το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει τις μονομερείς αποφάσεις της ΝΔ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση λειτουργεί «χωρίς πυξίδα, χωρίς σχέδιο, χωρίς όραμα». Πάντως ομολόγησε την πολιτική συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με τη λογική της διεύρυνσης του ωραρίου των καταστημάτων, ζητώντας την εμπλοκή της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Χαρακτηριστικά επισήμανε πως «όταν η τοπική κοινωνία κάνει σοβαρή διαβούλευση και αποφασίζει συλλογικά για το ωράριο των καταστημάτων, όλοι βγαίνουν κερδισμένοι, όλοι έχουν θετικά ανταλλάγματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ