Παρασκευή 22 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΠΑ
Παρατηρήσεις για καλύτερη ... «απελευθέρωση»

Στη λογική της Ελλάδας «ενεργειακού κόμβου» και ενός αποτελεσματικότερου μοντέλου «απελευθέρωσης» της αγοράς φυσικού αερίου, κινούνται οι θέσεις της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζόμενων της ΔΕΠΑ ΑΕ για το σχετικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Στην ανακοίνωση τής διοίκησης επισημαίνεται ότι ο χρόνος διαβούλευσης είναι μικρός, ότι «εγείρονται προβληματισμοί για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου μοντέλου αγοράς», σε σχέση τόσο με το κόστος όσο και με την πιθανότητα καθυστερήσεων και δυσλειτουργιών ακόμη και της τρέχουσας διαχείρισης.

Μετά από αυτές τις παρατηρήσεις, γίνεται αναφορά και στο ότι το νομοσχέδιο «αφήνει ανοιχτό το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΠΑ», δεν προβλέπει «σαφείς κανόνες για τη λειτουργία των συστημάτων εκτός του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς», δε διασφαλίζει το «δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ΔΕΣΦΑ σαν διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς ενός φυσικού μονοπωλίου». Ο Σύλλογος της ΔΕΠΑ αναφέρει ακόμη ότι ενισχύεται ο ρόλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, δεν υπάρχει πρόβλεψη για το προσωπικό της ΔΕΠΑ που θα ενταχθεί στη νέα εταιρία, ούτε για την εκλογή εκπροσώπων των εργαζομένων στη διοίκησή της.

Στο «διά ταύτα» κι ενώ ο σκοπός του νομοσχεδίου και ο χαρακτήρας της «απελευθέρωσης» είναι η παράδοση στους ιδιώτες του ελέγχου του φυσικού αερίου, το ΔΣ του Συλλόγου επισημαίνει ότι βρίσκεται σε «επαγρύπνηση» κάνοντας λόγο για «υγιή ανταγωνιστική αγορά», ενώ προτρέπει να συνεχιστούν «τα αποφασιστικά βήματα» που έγιναν ώστε η Ελλάδα να καταστεί «κόμβος διαμετακόμισης αερίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ