ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μαγειρεύουν» την ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης

Με έγγραφό της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «συστήνει» στην κυβέρνηση να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών εργαζομένων για λόγους... ισότητας!

Κυβέρνηση και ΕΕ ετοιμάζουν νέα έφοδο στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Το αίτημα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για σύνταξη στα 60 και 55, για τους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα, είναι περισσότερο ώριμο παρά ποτέ
Κυβέρνηση και ΕΕ ετοιμάζουν νέα έφοδο στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Το αίτημα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για σύνταξη στα 60 και 55, για τους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα, είναι περισσότερο ώριμο παρά ποτέ
Νερό στον αντιασφαλιστικό μύλο της κυβέρνησης της ΝΔ ρίχνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία με επιστολή της ζητά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών εργαζομένων στο Δημόσιο, με τον προκλητικό ισχυρισμό ότι οι ισχύουσες ρυθμίσεις για τις γυναίκες είναι ευνοϊκότερες από αυτές που ισχύουν για τους άντρες εργαζόμενους. Το αίτημα της ΕΕ εκφράζει τις αντεργατικές επιλογές της καπιταλιστικής Ενωσης, που χαράσσονται και προωθούνται από τα κράτη μέλη, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, η εξέλιξη αυτή προοιωνίζεται την παραπέρα ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης σε όποια ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει στο σύνολο των εργαζομένων και την οποία δε διέψευσε στις χτεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα στον κυριακάτικο Τύπο, ο Τσέχος Επίτροπος Βλαντιμίρ Σπίντλα, αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, έστειλε στις 18 Ιούλη επιστολή στην κυβέρνηση της ΝΔ, με την οποία εκφράζει την ανησυχία του για το ότι «οι άνδρες και οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να συνταξιοδοτούνται σε διαφορετικές ηλικίες ανάλογα με το φύλο και οφείλουν να πληρούν διαφορετικές απαιτήσεις ως προς τη διάρκεια υπηρεσίας τους», κάτι που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση παραβιάζει την αρχή της ισότητας των φύλων!

Η κυβέρνηση της ΝΔ καλείται να απαντήσει μέσα σε διάστημα δύο μηνών, δηλαδή μέχρι τις 18 Σεπτέμβρη. Πρόκειται για ένα καλοστημένο παιχνίδι ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να επικαλεστεί τις «συστάσεις» της ΕΕ για να εντείνει την αντιασφαλιστική της επίθεση - σαν να μη συμμετέχει όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ στον καθορισμό των αντεργατικών πολιτικών που απορρέουν από την ΕΕ.

Πρώτος στόχος αυτής της επίθεσης είναι η κατάργηση των σημερινών ρυθμίσεων που ούτως ή άλλως απέχουν πολύ από τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων γυναικών. Πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν κυρίως μητέρες εργαζόμενες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα - παίρνοντας φυσικά και μικρότερη σύνταξη - για οικογενειακούς λόγους (φροντίδα ανήλικων ή ανίκανων παιδιών, χηρεία κ.ά.).

Το ότι αυτές οι ρυθμίσεις δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τον κόπο και τη χρόνια επιβάρυνση μιας γυναίκας που καλείται να ανταποκριθεί στην εργασία της και στις ανάγκες της οικογένειάς της, φαίνεται και από το γεγονός ότι το δικαίωμα συνταξιοδότησης με 15 έτη εργασίας το 1992 έκαναν χρήση μόνο το 6% των εργαζομένων γυναικών στο Δημόσιο. Ενώ σήμερα ανάλογες ρυθμίσεις αξιοποιούνται μόλις από το 9%.

Ο υπουργός Απασχόλησης, καλούμενος να σχολιάσει την επιστολή, ουσιαστικά επιβεβαίωσε την κυοφορούμενη ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης λέγοντας ότι «ο διάλογος για το ασφαλιστικό είναι απαραίτητος, είναι εθνικά χρήσιμος» ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται «σε διαρκή διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑ ΛΑΦΚΑ
Εφάπαξ επιστροφή και στο σύνολο

Υπόμνημα των Συνταξιουχικών Ομοσπονδιών προς τους υπουργούς Οικονομικών και Απασχόλησης

Ξεκάθαρο το αίτημα των συνταξιούχων: Εδώ και τώρα απόδοση όλων των παρακρατημένων από το «χαράτσι» του ΛΑΦΚΑ

Motion Team

Ξεκάθαρο το αίτημα των συνταξιούχων: Εδώ και τώρα απόδοση όλων των παρακρατημένων από το «χαράτσι» του ΛΑΦΚΑ
Την εφάπαξ επιστροφή και ολόκληρου του ποσού που παρακρατήθηκε με το χαράτσι υπέρ του Λογαριασμού Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης - του διαβόητου ΛΑΦΚΑ - ζητούν οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ, ΤΑΕ, ΟΤΑ και Δημοσίου με χτεσινό υπόμνημά τους προς τους υπουργούς Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, και Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλο.

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε την επιστροφή των αναδρομικών από 1/7/2006 σε πέντε εξάμηνες δόσεις - από 1.1.1999 μέχρι 30.6.2004 για τον ιδιωτικό τομέα και από 1.1.2001 μέχρι 30.6.2004 για το δημόσιο. Τα ποσά που θα επιστραφούν κλιμακώνονται - σύμφωνα με τη χτεσινή «Απογευματινή» - ως εξής: Μέχρι 200 ευρώ εφάπαξ, από 200 έως 300 ευρώ σε δύο δόσεις, από 300 έως 400 ευρώ σε τρεις ισόποσες δόσεις, από 400 έως 500 ευρώ σε τέσσερις ισόποσες δόσεις και από 500 και πάνω σε πέντε ισόποσες δόσεις.

«Παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες σας ότι τον Ιούνιο με νόμο θα ρυθμίζατε μέρος της επιστροφής των παράνομα και αντισυνταγματικά παρακρατηθέντων (χαράτσι) του ΛΑΦΚΑ, αν και μπήκαμε στον Αύγουστο και ψηφίστηκαν μια σειρά αντεργατικοί νόμοι που σάρωσαν όλα τα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις - που η γενιά μας αγωνίστηκε και μάτωσε για να τα κατακτήσει, που σήμερα γυρίζουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας στον εργασιακό μεσαίωνα πριν από τα γεγονότα του Σικάγου το 1886 - δε ψηφίσατε τη σχετική διάταξη για το ΛΑΦΚΑ», επισημαίνουν οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες και υπογραμμίζουν ότι διαφωνούν «ριζικά, τόσο για το ποσό, που για τον ιδιωτικό τομέα θα ισχύει η πενταετία για δε το δημόσιο η τριετία, καθώς και με τον τρόπο που χορηγείται σε πέντε εξάμηνες δόσεις μέχρι το τέλος του 2008, οπότε αρκετοί από εμάς θα έχουμε αποδημήσει προς Κύριον».

«Ζητάμε άμεση νομοθετική ρύθμιση και να δοθεί όλο το ποσό που μας παρακρατήθηκε από το ν. 2084/92 της ΝΔ, που εφάρμοσαν και παρέτειναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, και σε μία δόση», καταλήγουν οι Ομοσπονδίες.

«Χαράτσι» 351 δισ. δρχ.

Οι επιστροφές που υπόσχεται η κυβέρνηση θα αποτελέσουν ένα ελάχιστο μέρος απ' το «χαράτσι» που επιβλήθηκε συνολικά στους συνταξιούχους στην υπερδωδεκαετή ισχύ του ανανεούμενου απ' το ΠΑΣΟΚ νόμου της ΝΔ.

Το «χαράτσι» ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 1,03 δισ. ευρώ ή 351,2 δισ. δρχ., σύμφωνα με στοιχεία που περιέχονται σε απαντήσεις του Π. Παναγιωτόπουλου (12/4/2005) και του υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα (5/4/2005) σε αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων των βουλευτών του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου, Αγγελου Τζέκη, Τάκη Τσιόγκα, Ορέστη Κολοζώφ και Γιώργου Χουρμουζιάδη.

Απ' τα 1,03 δισ. ευρώ τα 655,8 εκατ. ευρώ τα κατέβαλαν οι συνταξιούχοι 54 ασφαλιστικών οργανισμών που βρίσκονται υπό την εποπτεία του υπουργείου Απασχόλησης και τα 374,8 εκατ. τα κατέβαλαν οι συνταξιούχοι του δημοσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συμβολικές καταλήψεις ενάντια στη δίωξη

Σε ανυποχώρητο αγώνα καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το ΠΑΜΕ Τραπεζοϋπαλλήλων

Συμβολικές καταλήψεις στο κεντρικό κατάστημα της ΝΟΒΑ ΜΠΑΝΚ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, και στη συνέχεια στο υποκατάστημα στην περιοχή της Β. Ολγας, πραγματοποίησαν χτες το πρωί δεκάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Τραπεζοϋπαλλήλων, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης του στελέχους του ΠΑΜΕ Ανέστη Θεοδωρίδη.

Η απόλυση κοινοποιήθηκε χτες στις 7.05 το πρωί, ενώ ήδη από την Παρασκευή είχε ανακοινωθεί προφορικά στον Α. Θεοδωρίδη, από τον διευθυντή του υποκαταστήματος της ΝΟΒΑ ΜΠΑΝΚ, στην περιοχή της Β. Ολγας.

Ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ απολύθηκε επειδή πρωτοστάτησε στη δημιουργία σωματείου των εργαζομένων και συμμετείχε στις πρόσφατες πολυήμερες κινητοποιήσεις του κλάδου και στις πανεργατικές απεργίες. Η αντίδραση της εργοδοσίας δεν αιφνιδιάζει, αφού η ΝΟΒΑ ΜΠΑΝΚ αποτελεί ένα σύγχρονο εργασιακό κάτεργο μεσαιωνικού τύπου στο χώρο των τραπεζών, καθώς έχει καταργήσει κάθε διάταξη εργασιακής νομοθεσίας, κάθε κατακτημένο δικαίωμα των εργαζομένων. Με τη συνδικαλιστική δίωξη η εργοδοσία επιχειρεί να σβήσει κάθε φωνή αντίστασης για να συνεχίσει την αντεργατική επίθεσή της χωρίς να βρει αντίσταση.

Κόντρα στις επιδιώξεις των τραπεζιτών, που απολύουν και μεταθέτουν τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους, το ΠΑΜΕ κλιμακώνει τον αγώνα. Οπως χτες έτσι και σήμερα και κάθε μέρα, μέσα και έξω από τα καταστήματα της ΝΟΒΑ ΜΠΑΝΚ, το ΠΑΜΕ θα δώσει τη μάχη για την ανάκληση της απόλυσης.

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τραπεζοϋπαλλήλων καλεί «σε αγώνα τους εργαζόμενους στο κάτεργο της ΝΟΒΑ ΜΠΑΝΚ, όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, να αντιδράσουν άμεσα απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης του συνδικαλιστή». Καλεί όλους ανεξαίρετα τους εργαζόμενους, «με ταξική συσπείρωση - ανυποχώρητο αγώνα, απειθαρχία στην εργοδοτική τρομοκρατία να "σπάσουν" τον κύκλο της πολιτικής είτε της ΝΔ, είτε του ΠΑΣΟΚ που τροφοδοτεί την αδηφαγία του κεφαλαίου και των τραπεζιτών».

«ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Υποχρεωτικές διακοπές με άδειες τσέπες

Χωρίς να δώσει φράγκο στους εργαζόμενους, η εργοδοσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ξεκινάει η θερινή τους άδεια

Με απλήρωτο το τελευταίο 15ήμερο και χωρίς να καταβάλει το επίδομα της αδείας, η εργοδοσία της «Σεξ Φορμ» έστειλε την περασμένη Παρασκευή τις 500 εργάτριες σε ...διακοπές, κλείνοντας το εργοστάσιο για ένα μήνα. Συνεχίζοντας την τακτική που εγκαινίασε πριν από περίπου δυο μήνες, η διεύθυνση της επιχείρησης ιματισμού καθυστερεί να καταβάλει τα δεδουλευμένα στις εργάτριες, επικαλούμενη «έλλειψη ρευστού». Αυτό βέβαια δεν την εμπόδισε την τελευταία μέρα να απαιτήσει από τις εργάτριες να δουλέψουν υπερωριακά, προκειμένου να ολοκληρωθεί ανειλημμένη παραγγελία, ενώ για να κατευνάσει την αγανάκτηση, υποσχέθηκε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα καταβάλει το 15ήμερο και το επίδομα άδειας.

Με τη δυναμική παρέμβαση του Συνδικάτου της Αθήνας και της ΟΕΚΙΔΕ, οι εργαζόμενες πέτυχαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους την προηγούμενη φορά που υπήρξε καθυστέρηση. Ο φόβος να βρεθεί ξανά μπροστά σε κινητοποιήσεις, υποχρέωσε αυτή τη φορά την εργοδοσία να ανακοινώσει τις άδειες μισή μόλις ώρα πριν το σχόλασμα της βάρδιας (!).

Η καθυστέρηση στις πληρωμές τείνει να γίνει καθεστώς στη «Σεξ Φορμ», όπου φουντώνει πλέον η ανησυχία ανάμεσα στους εργαζόμενους για το μέλλον των 500 θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο. Αλλά και σε δεκάδες άλλες επιχειρήσεις του κλάδου που κλείνουν για την περίοδο του καλοκαιριού, χωρίς οι εργαζόμενοι να έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα και τα προβλεπόμενα επιδόματα, αλλά κυρίως, χωρίς να είναι σίγουροι ότι μετά τη λήξη της άδειας θα βρουν την επιχείρηση ανοιχτή.

Τα κέρδη δεν πάνε διακοπές...

Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επιφυλακή και επαγρύπνηση, αναδεικνύοντας τον πραγματικό υπαίτιο της εργοδοτικής ασυδοσίας: Την κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου που με την πολιτική τους δίνουν «γην και ύδωρ» στους μεγαλοεπιχειρηματίες στο όνομα της αντιλαϊκής «ανταγωνιστικότητας».

«Η χρόνος της απλήρωτης εργασίας αυξάνεται, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για το κεφάλαιο», τονίζει το Συνδικάτο. «Παρά την τεράστια κερδοφορία τους, οι μεγαλοεργοδότες δε διστάζουν να κλέψουν στην κυριολεξία ακόμα και τους μισθούς πείνας που παίρνουν σήμερα οι εργαζόμενοι, παρακρατώντας τους δεδουλευμένα και επιδόματα. Χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που καλούνται και φέτος να "βγάλουν" την καλοκαιρινή άδεια με ελάχιστα ή και καθόλου χρήματα. Την ίδια στιγμή, τα κέρδη της εργοδοσίας δεν πάνε διακοπές αλλά συνεχίζουν να αυξάνονται χειμώνα καλοκαίρι, παράλληλα με την ένταση και το βάθεμα της εργασιακής εκμετάλλευσης στους χώρους δουλιάς. Ενώ στα πλαίσια των τεσσάρων ελευθεριών του Μάαστριχτ, που ψήφισαν στη Βουλή η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι μετά την άδεια θα τους περιμένει ξανά το μεροκάματο».

«Καμιά ανοχή στα κόμματα που στηρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το κεφάλαιο. Καμιά εμπιστοσύνη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που βάζουν πλάτη για να προχωρήσουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και έχουν παραδώσει τους εργαζόμενους βορά στη δίψα της εργοδοσίας για αύξηση των υπερκερδών της», σημειώνει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία και το ΠΑΜΕ και να δώσουν με το σύνολο της εργατικής τάξης απάντηση στις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.


ΠΑΣΟΚ
«Αντιδρά»... επαυξάνοντας

Να εφαρμόσει «πλήρως» τον αντιασφαλιστικό νόμο «Ρέππα» κάλεσε το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση, με αφορμή την επιστολή της ΕΕ. Διά στόματος του Ευαγ. Βενιζέλου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να ισχύσει ο νόμος 3029/2002 που αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια, μειώνοντας παράλληλα το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης από το 80% στο 70%, νόμος όμως που, σύμφωνα με τον Ευαγ. Βενιζέλο, μπορεί να «εγγυηθεί την υπόσταση και τη βιωσιμότητα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος της χώρας»!

Ο Ευαγ. Βενιζέλος επιχειρώντας να παραπλανήσει τους εργαζόμενους για τις δήθεν φιλολαϊκές προθέσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε μια προσπάθεια να βγάλει λάδι την ΕΕ ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «το Ελληνικό Σύνταγμα, όπως και το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο, επιβάλλει τη λήψη θετικών μέτρων υπέρ των γυναικών». Την ίδια στιγμή πρότεινε σαν «λύση» την εφαρμογή του νόμου «Ρέππα», ο οποίος εντάσσεται στη λογική της «στρατηγικής της Λισαβόνας», που προβλέπει παράταση του εργάσιμου βίου και βαθαίνει την εργασιακή εκμετάλλευση, με πρώτα θύματα τις γυναίκες και τους νέους εργαζόμενους.

ΣΥΝ: Ανακάλυψε την... «κακή» ΕΕ

Την προώθηση αντιλαϊκών και αντεργατικών επιλογών από την ΕΕ... ανακάλυψε ο ΣΥΝ. Την ίδια στιγμή που τα στελέχη του κόπτονται για την «καλή» και «φιλοεργατική» ΕΕ, ανακαλύπτουν ότι «η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ενώ «εμφανίζεται ως μέτρο εξίσωσης, στην ουσία είναι μέτρο επιδείνωσης των όρων εργασίας και ποιότητας ζωής των γυναικών»...

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να δώσουν απάντηση οι εργαζόμενες γυναίκες

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Κάλεσμα στις εργαζόμενες γυναίκες «να ενισχύσουν το μέτωπο αντίστασης κατά της κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων που συναινούν σ' αυτά τα μέτρα, κόντρα στο συμβιβασμένο συνδικαλιστικό κίνημα και οπωσδήποτε το μέτωπο κόντρα στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου» απευθύνει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με αφορμή τις «συστάσεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα όρια συνταξιοδότησης των εργαζόμενων γυναικών στο Δημόσιο.

«Η "απαίτηση" της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την κυβέρνηση για εξίσωση ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών με το αιτιολογικό ότι η ευνοϊκότερη μεταχείριση των γυναικών αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο, εκτός του ότι θα επιβαρύνει κι άλλο τη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας και θα αυξήσει την εκμετάλλευση και τη διπλή της καταπίεση, αποκαλύπτει και τον προσανατολισμό του περιβόητου "κοινοτικού δικαίου" και τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης», σημειώνει το ΠΑΜΕ, και η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που στο όνομα της ισότητας η Ευρωπαϊκή Ενωση διατάζει και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καταργούν κατακτήσεις των εργαζόμενων γυναικών. Ετσι καταργήθηκε η απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας στις μητέρες, το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης στις τράπεζες κ.ά.

Με την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, τις ατομικές συμβάσεις και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας αφαιρείται στην ουσία και το δικαίωμα σε κάθε νέα γυναίκα να δημιουργήσει οικογένεια, να γεννήσει και να μεγαλώσει παιδιά. Διευρύνεται η ανισοτιμία της.

Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είναι φανερό ότι θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τη ζωή της εργαζόμενης μητέρας, θα επιβαρύνει τη λαϊκή οικογένεια και μεγάλο ποσοστό γυναικών δε θα θεμελιώσει ποτέ δικαίωμα συνταξιοδότησης. Το μέτρο αυτό είναι συνέχεια των αντεργατικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και σηματοδοτεί αρνητικές εξελίξεις για όλη την εργατική τάξη.

Οι εργαζόμενες στο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ και στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να απαντήσουν δυναμικά, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να συστρατευθούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αυριο, στις 10 το πρωί συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραματεία του ΠΑΜΕ προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, μέχρι και την κινητοποίηση του Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη ΔΕΘ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κρίκος στην αντεργατική αλυσίδα

Με αφορμή την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα όρια συνταξιοδότησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απαίτηση της ΕΕ να εξισωθούν τα όρια συνταξιοδότησης των εργαζομένων γυναικών στο Δημόσιο με των ανδρών, αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της αντεργατικής πολιτικής της.

Στόχος της ΕΕ είναι η ένταση της εκμετάλλευσης, γιατί αυτό απαιτούν οι ανάγκες του κεφαλαίου για μεγαλύτερη κερδοφορία. Η κυβέρνηση της ΝΔ να πάρει σαφή θέση τώρα.

Τα μέτρα κατά του λαού έρχονται κομματιαστά και δε θα σταματήσουν. Γι' αυτό και η λαϊκή αντίδραση πρέπει να είναι γενικευμένη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ