Τρίτη 2 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑ ΛΑΦΚΑ
Εφάπαξ επιστροφή και στο σύνολο

Υπόμνημα των Συνταξιουχικών Ομοσπονδιών προς τους υπουργούς Οικονομικών και Απασχόλησης

Ξεκάθαρο το αίτημα των συνταξιούχων: Εδώ και τώρα απόδοση όλων των παρακρατημένων από το «χαράτσι» του ΛΑΦΚΑ

Motion Team

Ξεκάθαρο το αίτημα των συνταξιούχων: Εδώ και τώρα απόδοση όλων των παρακρατημένων από το «χαράτσι» του ΛΑΦΚΑ
Την εφάπαξ επιστροφή και ολόκληρου του ποσού που παρακρατήθηκε με το χαράτσι υπέρ του Λογαριασμού Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης - του διαβόητου ΛΑΦΚΑ - ζητούν οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ, ΤΑΕ, ΟΤΑ και Δημοσίου με χτεσινό υπόμνημά τους προς τους υπουργούς Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, και Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλο.

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε την επιστροφή των αναδρομικών από 1/7/2006 σε πέντε εξάμηνες δόσεις - από 1.1.1999 μέχρι 30.6.2004 για τον ιδιωτικό τομέα και από 1.1.2001 μέχρι 30.6.2004 για το δημόσιο. Τα ποσά που θα επιστραφούν κλιμακώνονται - σύμφωνα με τη χτεσινή «Απογευματινή» - ως εξής: Μέχρι 200 ευρώ εφάπαξ, από 200 έως 300 ευρώ σε δύο δόσεις, από 300 έως 400 ευρώ σε τρεις ισόποσες δόσεις, από 400 έως 500 ευρώ σε τέσσερις ισόποσες δόσεις και από 500 και πάνω σε πέντε ισόποσες δόσεις.

«Παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες σας ότι τον Ιούνιο με νόμο θα ρυθμίζατε μέρος της επιστροφής των παράνομα και αντισυνταγματικά παρακρατηθέντων (χαράτσι) του ΛΑΦΚΑ, αν και μπήκαμε στον Αύγουστο και ψηφίστηκαν μια σειρά αντεργατικοί νόμοι που σάρωσαν όλα τα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις - που η γενιά μας αγωνίστηκε και μάτωσε για να τα κατακτήσει, που σήμερα γυρίζουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας στον εργασιακό μεσαίωνα πριν από τα γεγονότα του Σικάγου το 1886 - δε ψηφίσατε τη σχετική διάταξη για το ΛΑΦΚΑ», επισημαίνουν οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες και υπογραμμίζουν ότι διαφωνούν «ριζικά, τόσο για το ποσό, που για τον ιδιωτικό τομέα θα ισχύει η πενταετία για δε το δημόσιο η τριετία, καθώς και με τον τρόπο που χορηγείται σε πέντε εξάμηνες δόσεις μέχρι το τέλος του 2008, οπότε αρκετοί από εμάς θα έχουμε αποδημήσει προς Κύριον».

«Ζητάμε άμεση νομοθετική ρύθμιση και να δοθεί όλο το ποσό που μας παρακρατήθηκε από το ν. 2084/92 της ΝΔ, που εφάρμοσαν και παρέτειναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, και σε μία δόση», καταλήγουν οι Ομοσπονδίες.

«Χαράτσι» 351 δισ. δρχ.

Οι επιστροφές που υπόσχεται η κυβέρνηση θα αποτελέσουν ένα ελάχιστο μέρος απ' το «χαράτσι» που επιβλήθηκε συνολικά στους συνταξιούχους στην υπερδωδεκαετή ισχύ του ανανεούμενου απ' το ΠΑΣΟΚ νόμου της ΝΔ.

Το «χαράτσι» ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 1,03 δισ. ευρώ ή 351,2 δισ. δρχ., σύμφωνα με στοιχεία που περιέχονται σε απαντήσεις του Π. Παναγιωτόπουλου (12/4/2005) και του υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα (5/4/2005) σε αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων των βουλευτών του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου, Αγγελου Τζέκη, Τάκη Τσιόγκα, Ορέστη Κολοζώφ και Γιώργου Χουρμουζιάδη.

Απ' τα 1,03 δισ. ευρώ τα 655,8 εκατ. ευρώ τα κατέβαλαν οι συνταξιούχοι 54 ασφαλιστικών οργανισμών που βρίσκονται υπό την εποπτεία του υπουργείου Απασχόλησης και τα 374,8 εκατ. τα κατέβαλαν οι συνταξιούχοι του δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ