Τρίτη 2 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Υποχρεωτικές διακοπές με άδειες τσέπες

Χωρίς να δώσει φράγκο στους εργαζόμενους, η εργοδοσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ξεκινάει η θερινή τους άδεια

Με απλήρωτο το τελευταίο 15ήμερο και χωρίς να καταβάλει το επίδομα της αδείας, η εργοδοσία της «Σεξ Φορμ» έστειλε την περασμένη Παρασκευή τις 500 εργάτριες σε ...διακοπές, κλείνοντας το εργοστάσιο για ένα μήνα. Συνεχίζοντας την τακτική που εγκαινίασε πριν από περίπου δυο μήνες, η διεύθυνση της επιχείρησης ιματισμού καθυστερεί να καταβάλει τα δεδουλευμένα στις εργάτριες, επικαλούμενη «έλλειψη ρευστού». Αυτό βέβαια δεν την εμπόδισε την τελευταία μέρα να απαιτήσει από τις εργάτριες να δουλέψουν υπερωριακά, προκειμένου να ολοκληρωθεί ανειλημμένη παραγγελία, ενώ για να κατευνάσει την αγανάκτηση, υποσχέθηκε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα καταβάλει το 15ήμερο και το επίδομα άδειας.

Με τη δυναμική παρέμβαση του Συνδικάτου της Αθήνας και της ΟΕΚΙΔΕ, οι εργαζόμενες πέτυχαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους την προηγούμενη φορά που υπήρξε καθυστέρηση. Ο φόβος να βρεθεί ξανά μπροστά σε κινητοποιήσεις, υποχρέωσε αυτή τη φορά την εργοδοσία να ανακοινώσει τις άδειες μισή μόλις ώρα πριν το σχόλασμα της βάρδιας (!).

Η καθυστέρηση στις πληρωμές τείνει να γίνει καθεστώς στη «Σεξ Φορμ», όπου φουντώνει πλέον η ανησυχία ανάμεσα στους εργαζόμενους για το μέλλον των 500 θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο. Αλλά και σε δεκάδες άλλες επιχειρήσεις του κλάδου που κλείνουν για την περίοδο του καλοκαιριού, χωρίς οι εργαζόμενοι να έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα και τα προβλεπόμενα επιδόματα, αλλά κυρίως, χωρίς να είναι σίγουροι ότι μετά τη λήξη της άδειας θα βρουν την επιχείρηση ανοιχτή.

Τα κέρδη δεν πάνε διακοπές...

Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επιφυλακή και επαγρύπνηση, αναδεικνύοντας τον πραγματικό υπαίτιο της εργοδοτικής ασυδοσίας: Την κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου που με την πολιτική τους δίνουν «γην και ύδωρ» στους μεγαλοεπιχειρηματίες στο όνομα της αντιλαϊκής «ανταγωνιστικότητας».

«Η χρόνος της απλήρωτης εργασίας αυξάνεται, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για το κεφάλαιο», τονίζει το Συνδικάτο. «Παρά την τεράστια κερδοφορία τους, οι μεγαλοεργοδότες δε διστάζουν να κλέψουν στην κυριολεξία ακόμα και τους μισθούς πείνας που παίρνουν σήμερα οι εργαζόμενοι, παρακρατώντας τους δεδουλευμένα και επιδόματα. Χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που καλούνται και φέτος να "βγάλουν" την καλοκαιρινή άδεια με ελάχιστα ή και καθόλου χρήματα. Την ίδια στιγμή, τα κέρδη της εργοδοσίας δεν πάνε διακοπές αλλά συνεχίζουν να αυξάνονται χειμώνα καλοκαίρι, παράλληλα με την ένταση και το βάθεμα της εργασιακής εκμετάλλευσης στους χώρους δουλιάς. Ενώ στα πλαίσια των τεσσάρων ελευθεριών του Μάαστριχτ, που ψήφισαν στη Βουλή η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι μετά την άδεια θα τους περιμένει ξανά το μεροκάματο».

«Καμιά ανοχή στα κόμματα που στηρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το κεφάλαιο. Καμιά εμπιστοσύνη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που βάζουν πλάτη για να προχωρήσουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και έχουν παραδώσει τους εργαζόμενους βορά στη δίψα της εργοδοσίας για αύξηση των υπερκερδών της», σημειώνει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία και το ΠΑΜΕ και να δώσουν με το σύνολο της εργατικής τάξης απάντηση στις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποφασισμένες στο πόστο τους (2006-01-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-12-03 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τον πολυήμερο αγώνα (2005-09-13 00:00:00.0)
Ο αγώνας μόλις ξεκίνησε (2005-09-06 00:00:00.0)
Εντείνονται οι εργοδοτικές προκλήσεις (2005-09-03 00:00:00.0)
Ενωμένες στον αγώνα για το μεροκάματο (2005-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ