ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Βάθεμα της εκμετάλλευσης και τρομοκρατία

Οι νέοι εργαζόμενοι τα πρώτα θύματα της ασυδοσίας του τουριστικού κεφαλαίου, που τρέφει η κυρίαρχη πολιτική

Η τρομοκρατία στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας δεν πτοεί τους εργαζόμενους. Συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ, δίνουν τη μάχη για την ικανοποίηση των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών τους
Η τρομοκρατία στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας δεν πτοεί τους εργαζόμενους. Συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ, δίνουν τη μάχη για την ικανοποίηση των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών τους
Εντατικοποίηση της δουλιάς λόγω έλλειψης προσωπικού, μισθοί που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, καθυστέρηση δεδουλευμένων, μαύρη εργασία, εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία είναι τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και των εργοδοτικών συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Αυτή την κατάσταση περιγράφουν και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Δήμου Μελιτιαίων και Αχίλλειων στην Κέρκυρα, όπου ο «Ρ» συνεχίζει σήμερα το «οδοιπορικό» του στα ξενοδοχεία των τουριστικών περιοχών της χώρας. Αποκαλύπτοντας τη βάρβαρη εργασιακή εκμετάλλευση που κρύβει η βιτρίνα της απίστευτης χλιδής στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Χαρακτηριστικό του κλίματος τρομοκρατίας που επικρατεί στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας είναι ότι οι εργαζόμενοι, φοβούμενοι προφανώς αντιδράσεις των εργοδοτών, μας ζήτησαν να μη δημοσιεύσουμε τα ονόματά τους από τις συζητήσεις που κάναμε.

«Στο περίμενε» για τα δεδουλευμένα

Εργαζόμενος για πρώτη φορά σε ξενοδοχείο, με σύμβαση δυο μηνών, αναφέρθηκε στο αυτονόητο δικαίωμα κάθε νέου ανθρώπου να σταθεί με αξιοπρέπεια στην ζωή. «Σαν νέος που είμαι, στερούμαι τη σταθερή εργασία που θα μου έδινε τη δυνατότητα να μη ζητάω χρήματα από τους γονείς και τους συγγενείς μου». Ενώ συνάδελφός του στο ίδιο ξενοδοχείο συμπλήρωσε: «Εδώ και 5 χρόνια δε μας πληρώνουν καλά. Κάθε δυο μήνες μας δίνουν μια προκαταβολή, ενώ άλλοι τρεις μήνες μένουν για την άλλη χρονιά. Εχεις ενοίκιο, φως, νερό, τηλέφωνο, φροντιστήριο για τα παιδιά. Πώς να αντεπεξέλθεις στις υποχρεώσεις. Αναγκάζεσαι να πας και για δεύτερη εργασία».

Η τροφοδοτούμενη εργοδοτική αυθαιρεσία από την αντιλαϊκή πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσε την αιτία απόλυσης της 26χρονης Γεωργίας, που δούλευε ως βοηθός μπάρμαν σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας. «Εστρωνα 100 τραπέζια στην τραπεζαρία με ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα τοποθετημένα στη σωστή διάταξη. Καθάριζα και τακτοποιούσα άλλα 100 τραπέζια στην πισίνα και με ανάγκαζε να καθαρίζω και την πισίνα, κάτι το οποίο δεν ήταν στην αρμοδιότητά μου. Στην αρχή δεν αρνήθηκα. Πήγαινα, αν και ήμουνα συνέχεια στην πίεση, αλλά μετά κουράστηκα. Και επειδή αρνήθηκα να καθαρίσω την πισίνα, μου είπε να περάσω από το λογιστήριο να πληρωθώ. Οταν πήγα να εργαστώ τα καθήκοντά μου ήταν να καθαρίζω τα 100 τραπέζια στην πισίνα. Στην πορεία όμως τα πράγματα αλλάξανε»...

Οι καμαριέρες από τα ξενοδοχεία του Δήμου Μελιτιαίων αναφερθήκανε στο κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας:

«Απαγορεύεται να ρωτήσουμε στο λογιστήριο για το μισθό και για τα χρήματα που μας οφείλουν. Μου οφείλουνε 2.000 ευρώ από πέρυσι και αν χρειαστείς χρήματα πρέπει να απευθυνθείς στον ιδιοκτήτη και να του εξηγήσεις για ποιο λόγο τα χρειάζεσαι. Αν είναι... επαρκείς οι εξηγήσεις, θα πάρεις ένα μέρος από αυτά. Ενα μεγάλο ζήτημα είναι η ψυχολογική πίεση που μας ασκείται. Πέρυσι, στις μεγάλες κινητοποιήσεις, ήμουν το "μαύρο πρόβατο", ήμουν στην απομόνωση. Ελεγα καλημέρα στις συναδέλφους και έπρεπε να συνεννοηθούμε με τα μάτια. Το χειμώνα η κατάσταση χειροτερεύει ακόμη πιο πολύ. Με 300 ευρώ από το επίδομα ανεργίας τι ανάγκες να καλύψεις; Αναγκάζομαι να καταφύγω στα προσωπικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες»...

...«Υπογράφω τη σύμβαση και βλέπω ότι άλλα αναφέρει και άλλα αμείβομαι», συνεχίζει η ίδια ξενοδοχοϋπάλληλος. «Δεν έχω πάρει ποτέ τα χρήματα που αναφέρει η σύμβαση. Οι διακοπές είναι πολυτέλεια για εμάς. Με 700 ευρώ μισθό δεν έχεις τη δυνατότητα να πας διακοπές όταν έχεις υποχρεώσεις στο σπίτι και ένα αντρόγυνο για να πάει ένα τριήμερο διακοπές χρειάζεται τουλάχιστον 400 ευρώ. Τα λιγότερα δωμάτια που μας αναλογούνε είναι 20 δωμάτια, ενώ φτάνουνε και τα 30 για μια καμαριέρα. Και μιλάμε για σουίτες και τετράκλινα δωμάτια που θέλουνε πολύ χρόνο για να καθαριστούνε όπως πρέπει. Αναγκαζόμαστε έτσι να μην κάνουμε το διάλειμμα για να μην καθυστερήσουμε, να προλάβουμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας».

Με το ΠΑΜΕ του αγώνα

Ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας και γραμματέας του σωματείου, Ν. Λέησος, αναφέρθηκε στις συνθήκες του εργασιακού μεσαίωνα που επικρατούν στα ξενοδοχεία του νησιού. «Εχει καταργηθεί η οργάνωση σύνθεσης προσωπικού, το 8ωρο, το 5ήμερο και υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας με μείωση του αριθμού των εργαζομένων. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούνται χρήματα από τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που δημιουργούν τα φθηνά πακέτα "all inclusive" (συμπεριλαμβάνονται τα πάντα στην τιμή), χρησιμοποιώντας παράλληλα υποβαθμισμένα και φθηνά προϊόντα, τα οποία με συμπληρώματα και χρήση αντιβιοτικών χρησιμοποιούνται για παρασκευές φαγητών προκειμένου αυτά να αντέξουν στο σερβίρισμα. Ταυτόχρονα υπάρχει εκμετάλλευση χαμηλόμισθων εργαζομένων με 300 ευρώ το μήνα και ανασφάλιστων, από Πολωνία και Ουγγαρία, καθώς και των εκπαιδευόμενων σερβιτόρων και μαγείρων από τις σχολές ΟΤΕΚ, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στην ουσία για να εξυπηρετήσουν τα κέρδη των εργοδοτών, καθώς μόνο το 22% εξακολουθεί να εργάζεται μετά την αποφοίτησή τους, στα ξενοδοχεία».

Αναφερόμενος στο ρόλο που έχει διαδραματίσει το ΠΑΜΕ και στην υπεράσπιση των πραγματικών συμφερόντων των ξενοδοχοϋπαλλήλων και στην οργάνωση της πάλης τους, ο Ν. Λέησος τόνισε: «Να συμμετέχουν και ενισχύσουν το ΠΑΜΕ οι εργαζόμενοι. Εχουμε καταφέρει να συσπειρώσουμε αρκετούς εργαζόμενους από τα ξενοδοχεία της Κέρκυρας, με συζητήσεις, συγκεντρώσεις μέσα και έξω από τα ξενοδοχεία, με απεργίες. Πετύχαμε μεγάλο αριθμό προσλήψεων στα ξενοδοχεία, οι οποίες φτάνουν τις 2.000 φέτος, συγκριτικά με τις 230 που ήταν πριν τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να κερδίσουν εργαζόμενοι ημερομίσθια κανονικά και ασφάλιση του ΙΚΑ. Το φορτίο που έχουμε αναλάβει, να ενεργοποιήσουμε ακόμη περισσότερους εργαζόμενους στις γραμμές του ΠΑΜΕ, είναι ανάγκη να το φέρουμε σε πέρας, εντείνοντας τις προσπάθειές μας ακόμη παραπάνω, σε μια περίοδο που οξύνεται η αντιλαϊκή επίθεση στους εργαζόμενους».

Θηλιά στο λαιμό των μικρομεσαίων

Μικρέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι της Κέρκυρας περιγράφουν στο «Ρ» το στραγγάλισμά τους από τα μεγαθήρια του τουρισμού

Η γιγάντωση των μεγάλων τουριστικών μονάδων και ομίλων, σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, οδηγεί τους μικρομαγαζάτορες, τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και τους μικρέμπορους της Κέρκυρας σε αδιέξοδο. Επιταχύνοντας, έτσι, το ξεκλήρισμα και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, με παράπλευρες συνέπειες και σε άλλους τομείς.

Η Αχαράβη είναι μια περιοχή του Δήμου Φιναλείων στην Κέρκυρα που άλλοτε έσφυζε από τουριστική κίνηση. Η εικόνα που αντικρίσαμε και η οποία επιβεβαιώθηκε από τους ιδιοκτήτες εστιατορίων, εμπορικών και τουριστικών μαγαζιών, δε θύμιζε σε τίποτα ότι είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. «Η κάμψη ερχόταν εδώ και δυο χρόνια. Η νομισματική ενοποίηση επιδείνωσε την κατάσταση. Και με το "all inclusive" γίνεται το παιχνίδι τουριστικών ομίλων, πρακτορείων και μεγάλων ατζέντηδων. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και, παράλληλα, σοβαρό πρόβλημα στην ύπαρξη των μικρομάγαζων», λέει ο Δημήτρης Παπακυριάκης, μικρέμπορας της περιοχής.

Ο Ντίνος Πουλιάσης συμπληρώνει: «Η κατάσταση είναι αφόρητη. Κυριαρχεί η ακρίβεια. Προπαγανδίζουν τον αναπτυξιακό νόμο, ενώ ξέρουν ότι ακόμα κι αν τα καταφέρουμε να ενταχθούμε στα πρόγραμμα που προβλέπει, δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρουμε πίσω τα χρήματά μας. Επί χρόνια μας λένε ότι είμαστε η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και μας έμεινε ο ...σκελετός», λέει στο «Ρ» και προσθέτει: «Εγκαταλείψαμε το λάδι, πουλήσαμε τα χωράφια μας για τον τουρισμό και τώρα μας αφήνει και αυτός. Στα υπάρχοντα πλαίσια της οικονομίας δεν έχουμε καμία τύχη. Για ποια οικονομία μιλάμε, ποια είναι η ενίσχυση του μικρομεσαίου; Να σταματήσουν την καραμέλα αυτή, παίζουν με τον πόνο μας», καταλήγει και προειδοποιεί για κινητοποιήσεις.

Οι μικροί την πληρώνουν...

Ο Γιώργος Στραβοράβδης, οδηγός ταξί, δίνει τη δική του εξήγηση για την άσχημη κατάσταση: «Τα εστιατόρια και τα μαγαζιά στην Αχαράβη έχουν πεθάνει. Εχουν κλείσει τον κόσμο στο GELINA, ALMIROS, BLUE ΒΕΙ, όπου τους προσφέρουν... καραόκε, ανιματέρ, κουίζ, συγκεντρώνοντας ακόμη περισσότερο ό,τι χρήματα έχουν απομείνει από τους τουρίστες. Αν τα μικρά διαμερίσματα είχαν κόσμο θα δουλεύαμε και εμείς καλύτερα, κι ας μην έχουν αρκετά χρήματα πολλοί τουρίστες που έχουν τα ίδια προβλήματα με μας».

«Κάθε χρονιά η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και μια από τις αιτίες είναι το "all inclusive" που εφαρμόζεται από τα μεγάλα ξενοδοχεία, καθώς και στο ότι οι εργαζόμενοι σίγουρα δεν έχουν τόσα χρήματα. Αλλη οικονομική άνεση υπήρχε πριν τρία χρόνια, μας είπε ο Θεοφάνης Παπουτσής εστιάτορας, ενώ αναφερόμενος στην πολιτική, που έχουν ακολουθήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα σημειώσει: «Να ρίξουμε τις τιμές, λένε. Αλλά όλα είναι εις βάρος μας. Περαίωση, δημοτικά τέλη, ΦΠΑ και εμείς να συμπιέζουμε συνέχεια τις τιμές, ενώ παράλληλα η τουριστική σεζόν έχει περιοριστεί αισθητά. Για να είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου χρειάζεται να κάνω την ημέρα 700 ευρώ τζίρο, που σημαίνει 60 άτομα την ημέρα στο εστιατόριο. Αλλά, έως τώρα, έχουν έρθει μόνο 9...».

Ο Γαρδέλης Δαμιανός, ενοικιαστής μοτοποδηλάτων, διαπιστώνει πως «όλα αυξάνουν κι εμείς εδώ σαν επαγγελματίες έχουμε δεινοπαθήσει και κάθε μέρα χειροτερεύει η κατάσταση. Αλλά πρέπει να προσέχουμε ποιους βάζουμε πάνω από τα κεφάλια μας. Πολύς κόσμος έχει αγανακτήσει από το ΠΑΣΟΚ και έχει απογοητευτεί από τη ΝΔ» επισημαίνει με νόημα.

«Ανάπτυξη» μόνο για το κεφάλαιο

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας Κώστας Μπρετάνος υπολογίζει ότι φέτος η τουριστική κίνηση είναι μειωμένη κατά 2,5%. Συνυπολογίζοντας τα 3 τελευταία χρόνια, η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Υπάρχει σοβαρότατη απώλεια στις κρατήσεις των ενοικιαζόμενων δωματίων λόγω του ότι έχει μετατοπιστεί ο τουρισμός στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με τα «all inclusive». Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης διαλύει στην κυριολεξία τη δομή και τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαπιστώνει.

Από την άλλη, σημειώνει, ο αναπτυξιακός νόμος στοχεύει στο να γίνουν μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. «Μεγάλες έχουμε και είδαμε τα αποτελέσματά τους, έχουν στραγγαλίσει τις μικρές. Από τα 4.500 καταλύματα και οικογενειακά ξενοδοχεία μόνο τα 2.300 έχουν ανοίξει μέχρι τώρα τιμοκαταλόγους, δηλαδή το 50%, απ' τα οποία πολύ μεγάλος αριθμός δεν έχει πληρότητα».

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Συνθήκες μεσαίωνα για τους εργαζόμενους

Σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα δουλεύουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο και ιδιαίτερα οι αλλοδαποί, αφού ακόμα και αυτές οι άθλιες και ανεπαρκείς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, έχουν αντικατασταθεί σχεδόν στο σύνολό τους από ατομικές συμφωνίες του εργαζόμενου με τον εργοδότη.

Εφτά μέρες τη βδομάδα με 20-25 ευρώ τη μέρα, χωρίς σταθερό ωράριο και πληρωμή των υπερωριών, καταβολή ελάχιστων ενσήμων, όπου βασιλεύει η εργοδοτική τρομοκρατία και η παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία.

Μια καμαριέρα, πριν από εφτά χρόνια, ετοίμαζε 14-16 δωμάτια με μισθό περίπου 250.000 δραχμές (750 ευρώ) για πέντε μέρες την εβδομάδα, ενώ σήμερα τα δωμάτια που ετοιμάζει έχουν φτάσει τα 20-22 ακόμα και 24 και ο μισθός δεν ξεπερνά τα 650 ευρώ, για όλες τις μέρες της εβδομάδας!!!

«Σαρώνει» η μερική απασχόληση

Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας στην Κεφαλονιά, οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης των ξενοδοχοϋπαλλήλων που έχουν επιβάλει για φέτος οι ξενοδόχοι έχουν φτάσει τις 450(!!!) όταν πέρσι ήταν μόλις 150. Δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο, υπήρξε ραγδαία και συγκεκριμένα τριπλάσια αύξηση της χρήσης αυτών των συμβάσεων. Επιπρόσθετα, η ίδια αυτή σύμβαση καταστρατηγείται από τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων, που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερες ώρες, χωρίς να καταβάλλουν ούτε υπερωρίες ούτε την ανάλογη ασφαλιστική κάλυψη.

Το κλίμα τρομοκρατίας που έχουν επιβάλει οι ξενοδόχοι και μέσα στη γενικευμένη ασυδοσία στην οποία λειτουργούν, τους έχει αποθρασύνει τόσο, ώστε στη συντριπτική τους πλειοψηφία να μην καταβάλλουν όλα τα ένσημα στο ΙΚΑ, τα οποία πρέπει να είναι 170-180 στη σεζόν. Αντί γι' αυτά πληρώνουν μόλις 101 ένσημα, ώστε να καλύπτεται ακριβώς το όριο που ζητείται για να είναι οι εργαζόμενοι στο Ταμείο Ανεργίας το υπόλοιπο εξάμηνο.

«Οι πιο πολλοί συνάδελφοι - μας εξηγεί ο Μάκης Σπυράτος, γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κεφαλονιάς - ενώ πιάνουν δουλιά από τα μέσα Μάρτη, η επίσημη πρόσληψη γίνεται από το Μάη και ύστερα. Οι ξενοδόχοι, στην προσπάθειά τους να μην καταβάλουν την ασφαλιστική κάλυψη στους εργαζόμενους, με αλχημείες, καταλήγουν στο τέλος της περιόδου όλοι να έχουν από 101 - 105 ένσημα, τόσα ώστε να μπορούν να μπουν στο Ταμείο Ανεργίας. Οπως πάμε, κανείς από εμάς δε θα καταφέρει να βγει στη σύνταξη, καθώς με τον τρόπο αυτό απαιτούνται τουλάχιστον 45 χρόνια(!). Και αυτά μόνο για τα κατώτερα όρια της σύνταξης».

Ανάλογη, όμως, είναι και η κατάσταση που επικρατεί και στα ξενοδοχεία στη Ζάκυνθο. «Οι χαμηλοί μισθοί, η συνεχής και αδιάλειπτη εργασία χωρίς ρεπό τους μήνες αιχμής, αλλά και η τρομοκρατία, είναι το τρίπτυχο που εφαρμόζουν κατά κόρον οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων», σημειώνει ο Θεόδωρος Σαρακίνης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου.

«Απέναντι σε αυτούς - τονίζει ο συνδικαλιστής - εμείς οι εργαζόμενοι πρέπει να αποβάλλουμε το φόβο και τη μοιρολατρία και να συσπειρωθούμε γύρω από το σωματείο και τους αγωνιστές συνδικαλιστές. Η δύναμή μας είναι ο ενωμένος και μαζικός αγώνας. Και αυτό είναι που τρέμουν οι ξενοδόχοι».

ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
Τα θέλουν όλα!

«Ευήκοα ώτα» βρίσκει το ξενοδοχειακό κεφάλαιο τόσο στην προηγούμενη, όσο και στη σημερινή κυβέρνηση

Οι ξενοδόχοι τα θέλουν όλα! Και δεν κρύβουν λόγια. Ωμά απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, στο όνομα του «ανταγωνισμού», δηλαδή στην επιδίωξή τους για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία.

Σε μελέτη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) του 2003 με τίτλο «Τουρισμός και Απασχόληση», οι ξενοδόχοι είναι ξεκάθαροι ως προς τις επιδιώξεις τους:

«Η πολιτική απασχόλησης για τον Τουρισμό πρέπει να στοχεύει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου: να εισάγει σημαντικό βαθμό ευελιξίας στην αγορά εργασίας με τη θεσμική κατοχύρωση μορφών εργασίας, όπως η μερική και η προσωρινή απασχόληση, να συνδράμει τις προσπάθειες ορθολογικοποίησης του κόστους και βελτίωσης της παραγωγικότητας, μέσω και της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και να εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα ποσοτικά επαρκούς και κατάλληλα εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, παρακάτω εξηγούν πως στο σημερινό σύστημα είναι «επιτακτική η ανάγκη ευελιξίας στην αγορά εργασίας... Από τους συντελεστές παραγωγής και διάθεσης του τουριστικού προϊόντος, ούτε τα αξιοθέατα, ούτε οι πάγιες εγκαταστάσεις μπορούν να αποτελέσουν συνιστώσες της ευελιξίας. Ο μοναδικός συντελεστής παραγωγής που μπορεί να προσαρμοστεί προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι ο συντελεστής "εργασία". Αρα, το ζητούμενο είναι η ευελιξία της αγοράς εργασίας».

Και συνεχίζει: «η ευελιξία στην αγορά εργασίας είναι μονόδρομος. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, αν θέλουμε να παραμείνουμε στη διεκδίκηση σοβαρών μεριδίων της διεθνούς τουριστικής αγοράς»!!

Ομως η διεύρυνση της ευελιξίας - δηλαδή το ακόμα μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων - δε φτάνει αν δε συνοδευτεί από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων που «κοστίζουν ακριβά» στους ξενοδόχους. «Η εξορθολογικοποίηση - σημειώνεται χαρακτηριστικά - του εργατικού κόστους, συνδέεται με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες είναι δυσανάλογα μεγάλες στο συνολικό κόστος»!

Ακόμα πιο πρόσφατα, μόλις τον περασμένο Ιούνη, ο Γεράσιμος Φωκάς, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος με δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι: «... πρέπει να αναληφθούν σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα αποσκοπούν στη μείωση του λειτουργικού κόστους των τουριστικών επιχειρήσεων. Μόνο έτσι μπορεί να αποκατασταθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα του κλάδου και ταυτόχρονα να συγκρατηθούν οι τιμές διάθεσης του προϊόντος, χωρίς να καταρρεύσουν οικονομικά οι επιχειρήσεις». Και μια από αυτές τις πρωτοβουλίες που απαιτούν οι ξενοδόχοι, είναι σύμφωνα με τον Γ. Φωκά: «... να αυξηθεί η ελαστικότητα και η παραγωγικότητα της εργασίας για να μειωθεί σημαντικά το έμμεσο κόστος...»!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σωτήρης ΖΩΤΟΣ, Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ, Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ