Τρίτη 9 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θηλιά στο λαιμό των μικρομεσαίων

Μικρέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι της Κέρκυρας περιγράφουν στο «Ρ» το στραγγάλισμά τους από τα μεγαθήρια του τουρισμού

Η γιγάντωση των μεγάλων τουριστικών μονάδων και ομίλων, σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, οδηγεί τους μικρομαγαζάτορες, τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και τους μικρέμπορους της Κέρκυρας σε αδιέξοδο. Επιταχύνοντας, έτσι, το ξεκλήρισμα και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, με παράπλευρες συνέπειες και σε άλλους τομείς.

Η Αχαράβη είναι μια περιοχή του Δήμου Φιναλείων στην Κέρκυρα που άλλοτε έσφυζε από τουριστική κίνηση. Η εικόνα που αντικρίσαμε και η οποία επιβεβαιώθηκε από τους ιδιοκτήτες εστιατορίων, εμπορικών και τουριστικών μαγαζιών, δε θύμιζε σε τίποτα ότι είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. «Η κάμψη ερχόταν εδώ και δυο χρόνια. Η νομισματική ενοποίηση επιδείνωσε την κατάσταση. Και με το "all inclusive" γίνεται το παιχνίδι τουριστικών ομίλων, πρακτορείων και μεγάλων ατζέντηδων. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και, παράλληλα, σοβαρό πρόβλημα στην ύπαρξη των μικρομάγαζων», λέει ο Δημήτρης Παπακυριάκης, μικρέμπορας της περιοχής.

Ο Ντίνος Πουλιάσης συμπληρώνει: «Η κατάσταση είναι αφόρητη. Κυριαρχεί η ακρίβεια. Προπαγανδίζουν τον αναπτυξιακό νόμο, ενώ ξέρουν ότι ακόμα κι αν τα καταφέρουμε να ενταχθούμε στα πρόγραμμα που προβλέπει, δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρουμε πίσω τα χρήματά μας. Επί χρόνια μας λένε ότι είμαστε η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και μας έμεινε ο ...σκελετός», λέει στο «Ρ» και προσθέτει: «Εγκαταλείψαμε το λάδι, πουλήσαμε τα χωράφια μας για τον τουρισμό και τώρα μας αφήνει και αυτός. Στα υπάρχοντα πλαίσια της οικονομίας δεν έχουμε καμία τύχη. Για ποια οικονομία μιλάμε, ποια είναι η ενίσχυση του μικρομεσαίου; Να σταματήσουν την καραμέλα αυτή, παίζουν με τον πόνο μας», καταλήγει και προειδοποιεί για κινητοποιήσεις.

Οι μικροί την πληρώνουν...

Ο Γιώργος Στραβοράβδης, οδηγός ταξί, δίνει τη δική του εξήγηση για την άσχημη κατάσταση: «Τα εστιατόρια και τα μαγαζιά στην Αχαράβη έχουν πεθάνει. Εχουν κλείσει τον κόσμο στο GELINA, ALMIROS, BLUE ΒΕΙ, όπου τους προσφέρουν... καραόκε, ανιματέρ, κουίζ, συγκεντρώνοντας ακόμη περισσότερο ό,τι χρήματα έχουν απομείνει από τους τουρίστες. Αν τα μικρά διαμερίσματα είχαν κόσμο θα δουλεύαμε και εμείς καλύτερα, κι ας μην έχουν αρκετά χρήματα πολλοί τουρίστες που έχουν τα ίδια προβλήματα με μας».

«Κάθε χρονιά η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και μια από τις αιτίες είναι το "all inclusive" που εφαρμόζεται από τα μεγάλα ξενοδοχεία, καθώς και στο ότι οι εργαζόμενοι σίγουρα δεν έχουν τόσα χρήματα. Αλλη οικονομική άνεση υπήρχε πριν τρία χρόνια, μας είπε ο Θεοφάνης Παπουτσής εστιάτορας, ενώ αναφερόμενος στην πολιτική, που έχουν ακολουθήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα σημειώσει: «Να ρίξουμε τις τιμές, λένε. Αλλά όλα είναι εις βάρος μας. Περαίωση, δημοτικά τέλη, ΦΠΑ και εμείς να συμπιέζουμε συνέχεια τις τιμές, ενώ παράλληλα η τουριστική σεζόν έχει περιοριστεί αισθητά. Για να είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου χρειάζεται να κάνω την ημέρα 700 ευρώ τζίρο, που σημαίνει 60 άτομα την ημέρα στο εστιατόριο. Αλλά, έως τώρα, έχουν έρθει μόνο 9...».

Ο Γαρδέλης Δαμιανός, ενοικιαστής μοτοποδηλάτων, διαπιστώνει πως «όλα αυξάνουν κι εμείς εδώ σαν επαγγελματίες έχουμε δεινοπαθήσει και κάθε μέρα χειροτερεύει η κατάσταση. Αλλά πρέπει να προσέχουμε ποιους βάζουμε πάνω από τα κεφάλια μας. Πολύς κόσμος έχει αγανακτήσει από το ΠΑΣΟΚ και έχει απογοητευτεί από τη ΝΔ» επισημαίνει με νόημα.

«Ανάπτυξη» μόνο για το κεφάλαιο

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας Κώστας Μπρετάνος υπολογίζει ότι φέτος η τουριστική κίνηση είναι μειωμένη κατά 2,5%. Συνυπολογίζοντας τα 3 τελευταία χρόνια, η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Υπάρχει σοβαρότατη απώλεια στις κρατήσεις των ενοικιαζόμενων δωματίων λόγω του ότι έχει μετατοπιστεί ο τουρισμός στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με τα «all inclusive». Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης διαλύει στην κυριολεξία τη δομή και τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαπιστώνει.

Από την άλλη, σημειώνει, ο αναπτυξιακός νόμος στοχεύει στο να γίνουν μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. «Μεγάλες έχουμε και είδαμε τα αποτελέσματά τους, έχουν στραγγαλίσει τις μικρές. Από τα 4.500 καταλύματα και οικογενειακά ξενοδοχεία μόνο τα 2.300 έχουν ανοίξει μέχρι τώρα τιμοκαταλόγους, δηλαδή το 50%, απ' τα οποία πολύ μεγάλος αριθμός δεν έχει πληρότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ