Τρίτη 9 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Συνθήκες μεσαίωνα για τους εργαζόμενους

Σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα δουλεύουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο και ιδιαίτερα οι αλλοδαποί, αφού ακόμα και αυτές οι άθλιες και ανεπαρκείς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, έχουν αντικατασταθεί σχεδόν στο σύνολό τους από ατομικές συμφωνίες του εργαζόμενου με τον εργοδότη.

Εφτά μέρες τη βδομάδα με 20-25 ευρώ τη μέρα, χωρίς σταθερό ωράριο και πληρωμή των υπερωριών, καταβολή ελάχιστων ενσήμων, όπου βασιλεύει η εργοδοτική τρομοκρατία και η παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία.

Μια καμαριέρα, πριν από εφτά χρόνια, ετοίμαζε 14-16 δωμάτια με μισθό περίπου 250.000 δραχμές (750 ευρώ) για πέντε μέρες την εβδομάδα, ενώ σήμερα τα δωμάτια που ετοιμάζει έχουν φτάσει τα 20-22 ακόμα και 24 και ο μισθός δεν ξεπερνά τα 650 ευρώ, για όλες τις μέρες της εβδομάδας!!!

«Σαρώνει» η μερική απασχόληση

Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας στην Κεφαλονιά, οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης των ξενοδοχοϋπαλλήλων που έχουν επιβάλει για φέτος οι ξενοδόχοι έχουν φτάσει τις 450(!!!) όταν πέρσι ήταν μόλις 150. Δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο, υπήρξε ραγδαία και συγκεκριμένα τριπλάσια αύξηση της χρήσης αυτών των συμβάσεων. Επιπρόσθετα, η ίδια αυτή σύμβαση καταστρατηγείται από τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων, που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερες ώρες, χωρίς να καταβάλλουν ούτε υπερωρίες ούτε την ανάλογη ασφαλιστική κάλυψη.

Το κλίμα τρομοκρατίας που έχουν επιβάλει οι ξενοδόχοι και μέσα στη γενικευμένη ασυδοσία στην οποία λειτουργούν, τους έχει αποθρασύνει τόσο, ώστε στη συντριπτική τους πλειοψηφία να μην καταβάλλουν όλα τα ένσημα στο ΙΚΑ, τα οποία πρέπει να είναι 170-180 στη σεζόν. Αντί γι' αυτά πληρώνουν μόλις 101 ένσημα, ώστε να καλύπτεται ακριβώς το όριο που ζητείται για να είναι οι εργαζόμενοι στο Ταμείο Ανεργίας το υπόλοιπο εξάμηνο.

«Οι πιο πολλοί συνάδελφοι - μας εξηγεί ο Μάκης Σπυράτος, γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κεφαλονιάς - ενώ πιάνουν δουλιά από τα μέσα Μάρτη, η επίσημη πρόσληψη γίνεται από το Μάη και ύστερα. Οι ξενοδόχοι, στην προσπάθειά τους να μην καταβάλουν την ασφαλιστική κάλυψη στους εργαζόμενους, με αλχημείες, καταλήγουν στο τέλος της περιόδου όλοι να έχουν από 101 - 105 ένσημα, τόσα ώστε να μπορούν να μπουν στο Ταμείο Ανεργίας. Οπως πάμε, κανείς από εμάς δε θα καταφέρει να βγει στη σύνταξη, καθώς με τον τρόπο αυτό απαιτούνται τουλάχιστον 45 χρόνια(!). Και αυτά μόνο για τα κατώτερα όρια της σύνταξης».

Ανάλογη, όμως, είναι και η κατάσταση που επικρατεί και στα ξενοδοχεία στη Ζάκυνθο. «Οι χαμηλοί μισθοί, η συνεχής και αδιάλειπτη εργασία χωρίς ρεπό τους μήνες αιχμής, αλλά και η τρομοκρατία, είναι το τρίπτυχο που εφαρμόζουν κατά κόρον οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων», σημειώνει ο Θεόδωρος Σαρακίνης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου.

«Απέναντι σε αυτούς - τονίζει ο συνδικαλιστής - εμείς οι εργαζόμενοι πρέπει να αποβάλλουμε το φόβο και τη μοιρολατρία και να συσπειρωθούμε γύρω από το σωματείο και τους αγωνιστές συνδικαλιστές. Η δύναμή μας είναι ο ενωμένος και μαζικός αγώνας. Και αυτό είναι που τρέμουν οι ξενοδόχοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ