Τρίτη 9 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ
Νέο πακέτο στους επιχειρηματίες

Τις άδειες για 26 μονάδες, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 70 ιδιώτες, θα εγκρίνει το υπουργείο Υγείας

Νέο πρόγραμμα παραχώρησης αδειών σε ιδιώτες για την ανάληψη προγραμμάτων αποασυλοποίησης στο χώρο της ψυχικής υγείας ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ρ» το υπουργείο Υγείας θα εγκρίνει 26 άδειες για το πρώτο εξάμηνο του 2006, για τις οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 70 ιδιώτες. Μάλιστα για να ενισχύσει το λεγόμενο «εσωτερικό ανταγωνισμό», η κυβέρνηση θα εγκρίνει αμέσως τις 21 πρώτες άδειες εκείνων των επιχειρηματιών που θα παρουσιάσουν πρώτοι ενοικιοστάσιο και προϋπολογισμό, και θα αφήσει σε εκκρεμότητα κάποιες για αργότερα.

Η αποασυλοποίηση των ψυχικά πασχόντων, μέσω της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ, μετατράπηκε σε ένα κυνήγι των κοινοτικών κονδυλίων από επιχειρηματίες ή μη κερδοσκοπικές οργανώσεις αντί για την ένταξη των αποασυλοποιημένων στην κοινότητα μέσα από δημόσιες δομές με δωρεάν υπηρεσίες γι' αυτούς που βγαίνουν απ' τα ψυχιατρεία. Ηδη αυτή τη στιγμή έχουν «αποασυλοποιηθεί» 1.100 άτομα εκ των οποίων 50% βρίσκονται σε δημόσιες και 50% βρίσκονται σε ιδιωτικές δομές. Στόχος της κυβέρνησης είναι να «βγουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο» απ' τα ψυχιατρεία άλλα 900-1.000 άτομα μέχρι το 2008.

Χτες το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 35 νέες Μονάδες Ψυχικής Υγείας, προστέθηκαν τους πρώτους 7 μήνες του 2005 στις ήδη λειτουργούσες σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ). Απ' αυτές οι μισές είναι ιδιωτικές και οι μισές σε δημόσιες μονάδες.

Συνολικά ο αριθμός των ανεπτυγμένων από το 2002 μονάδων -σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας - ανέρχεται σε 166. Από αυτές οι 141 είναι Οικοτροφεία, Ξενώνες και Προστατευμένα Διαμερίσματα - και εξυπηρετούν 1.100 άτομα - και 25 είναι Κέντρα Ημέρας, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κινητές Μονάδες κλπ. Από τις 166 Μονάδες, οι 93 έχουν αναπτυχθεί από τα Νοσοκομεία (Ψυχιατρικά και Γενικά) και οι 73 από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Συλλόγους, Σωματεία, Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ