Τρίτη 9 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
Τα θέλουν όλα!

«Ευήκοα ώτα» βρίσκει το ξενοδοχειακό κεφάλαιο τόσο στην προηγούμενη, όσο και στη σημερινή κυβέρνηση

Οι ξενοδόχοι τα θέλουν όλα! Και δεν κρύβουν λόγια. Ωμά απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, στο όνομα του «ανταγωνισμού», δηλαδή στην επιδίωξή τους για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία.

Σε μελέτη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) του 2003 με τίτλο «Τουρισμός και Απασχόληση», οι ξενοδόχοι είναι ξεκάθαροι ως προς τις επιδιώξεις τους:

«Η πολιτική απασχόλησης για τον Τουρισμό πρέπει να στοχεύει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου: να εισάγει σημαντικό βαθμό ευελιξίας στην αγορά εργασίας με τη θεσμική κατοχύρωση μορφών εργασίας, όπως η μερική και η προσωρινή απασχόληση, να συνδράμει τις προσπάθειες ορθολογικοποίησης του κόστους και βελτίωσης της παραγωγικότητας, μέσω και της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και να εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα ποσοτικά επαρκούς και κατάλληλα εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, παρακάτω εξηγούν πως στο σημερινό σύστημα είναι «επιτακτική η ανάγκη ευελιξίας στην αγορά εργασίας... Από τους συντελεστές παραγωγής και διάθεσης του τουριστικού προϊόντος, ούτε τα αξιοθέατα, ούτε οι πάγιες εγκαταστάσεις μπορούν να αποτελέσουν συνιστώσες της ευελιξίας. Ο μοναδικός συντελεστής παραγωγής που μπορεί να προσαρμοστεί προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι ο συντελεστής "εργασία". Αρα, το ζητούμενο είναι η ευελιξία της αγοράς εργασίας».

Και συνεχίζει: «η ευελιξία στην αγορά εργασίας είναι μονόδρομος. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, αν θέλουμε να παραμείνουμε στη διεκδίκηση σοβαρών μεριδίων της διεθνούς τουριστικής αγοράς»!!

Ομως η διεύρυνση της ευελιξίας - δηλαδή το ακόμα μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων - δε φτάνει αν δε συνοδευτεί από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων που «κοστίζουν ακριβά» στους ξενοδόχους. «Η εξορθολογικοποίηση - σημειώνεται χαρακτηριστικά - του εργατικού κόστους, συνδέεται με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες είναι δυσανάλογα μεγάλες στο συνολικό κόστος»!

Ακόμα πιο πρόσφατα, μόλις τον περασμένο Ιούνη, ο Γεράσιμος Φωκάς, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος με δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι: «... πρέπει να αναληφθούν σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα αποσκοπούν στη μείωση του λειτουργικού κόστους των τουριστικών επιχειρήσεων. Μόνο έτσι μπορεί να αποκατασταθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα του κλάδου και ταυτόχρονα να συγκρατηθούν οι τιμές διάθεσης του προϊόντος, χωρίς να καταρρεύσουν οικονομικά οι επιχειρήσεις». Και μια από αυτές τις πρωτοβουλίες που απαιτούν οι ξενοδόχοι, είναι σύμφωνα με τον Γ. Φωκά: «... να αυξηθεί η ελαστικότητα και η παραγωγικότητα της εργασίας για να μειωθεί σημαντικά το έμμεσο κόστος...»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ