ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΙΝΑ
Η κατάληψη έφερε το ... νερό

Χωρίς νερό μένει το νησί, εξαιτίας της άρνησης της εταιρίας, που έχει αναλάβει την υδρομεταφορά, να το παραδώσει στο δήμο, επειδή δεν της είχε εξοφλήσει όλες τις οφειλές

Με κατάληψη του δημαρχείου της Αίγινας απάντησαν χτες το πρωί οι κάτοικοι του νησιού στην πολυήμερη ταλαιπωρία που υφίσταντο από την έλλειψη νερού σε ολόκληρο το νησί. Αιτία ήταν η άρνηση της εταιρίας, που έχει αναλάβει την υδρομεταφορά, να παραδώσει νερό στο δήμο, επειδή ο δήμος δεν της είχε εξοφλήσει όλες τις οφειλές του. Ετσι, οι κάτοικοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα συγκεντρώθηκαν στις 10 π.μ. στο δημαρχείο και προχώρησαν σε δυναμική κατάληψη μέχρι το απόγευμα.

Το πρόβλημα της υδροδότησης του νησιού συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε και αίτημα όλων των συγκεντρωμένων κατοίκων ήταν, η δημοτική αρχή, με τη στήριξη όλου του κόσμου να διεκδικήσει από την κυβέρνηση την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης που έχει λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο από το περασμένο Φθινόπωρο. Την κατασκευή δηλαδή υποθαλάσσιου αγωγού, ο οποίος θα υδροδοτήσει την Αίγινα από την ΕΥΔΑΠ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Αίγινα είναι το δεύτερο σε επιβατική κίνηση λιμάνι της χώρας ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι και η έλλειψη νερού ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Η κινητοποίηση των κατοίκων έφερε τελικά αποτελέσματα, αφού η εταιρία αναγκάστηκε να παραδώσει αμέσως νερό και να υδροδοτηθεί το νησί. Οι κάτοικοι όμως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους αν η δημοτική αρχή δεν προχωρήσει στη δυναμική διεκδίκηση της κατασκευής του αγωγού σύνδεσης με την ΕΥΔΑΠ, ο οποίος θα δώσει και την οριστική λύση στο πρόβλημα.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
Φωτιά σε εργοστάσιο

Eurokinissi

Μέχρι αργά το απόγευμα έκαιγε η φωτιά στο εργοστάσιο «Μ. Γαρδέρης ΑΒΕΕ» στη βιομηχανική περιοχή της Μεταμόρφωσης. Η πυρκαγιά ξέσπασε χτες από άγνωστη αιτία στις 11.41 το πρωί. Στον τόπο έσπευσαν 10 οχήματα με 30 πυροσβέστες, αλλά η πυρκαγιά είχε επεκταθεί, αφού στην αποθήκη και στους χώρους του εργοστασίου υπήρχαν νήματα και άλλο εύφλεκτο υλικό. Η επιχείρηση κατασκευάζει στρώματα.

Το εργοστάσιο, που βρίσκεται στην οδό Ναυπλίου 23, καταλαμβάνει με την αποθήκη χώρο 500 τετραγωνικών μέτρων και για τον έλεγχο της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν συνολικά 22 οχήματα και 170 πυροσβέστες.

Η βιομηχανική περιοχή της Μεταμόρφωσης βρίσκεται εκτός σχεδίου. Αναμένεται η ένταξή της στο σχέδιο πόλης σε μερικούς μήνες. Οπως δήλωσε ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, Δ. Τζίτζιφας, «είναι πολλές οι επιχειρήσεις που έχουν άδεια για εγκατάσταση 500 τετραγωνικών και τελικά καλύπτουν επιφάνεια 1.500 τετραγωνικών μέτρων», επισημαίνοντας την ανάγκη ελέγχου των προϋποθέσων λειτουργίας τους. Οι αυθαίρετες επεκτάσεις δίνουν την εικόνα της αταξίας που επικρατεί στην περιοχή. Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο είχε κλείσει από το περασμένο Σάββατο λόγω διακοπών. Περίοικοι ανέφεραν ότι νωρίς το πρωί εμφανίστηκε υπάλληλος της εταιρίας, αλλά αποχώρησε σύντομα. Επίσης, υποστήριζαν ότι και παλιότερα είχε αρπάξει φωτιά η αποθήκη.

  • Σε εξέλιξη μέχρι χτες το βράδυ ήταν και η φωτιά σε αποθηκευτικό χώρο καταστήματος στην οδό Παναγίας Γρηγορούσας 186 στο Ζεφύρι. Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 1.20 το μεσημέρι και στον τόπο επιχείρησαν 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα.
ΠΕΝΘΗ

Τον πολύτιμο και λατρευτό μας σύζυγο και πατέρα

ΤΑΣΟ ΜΗΝΗ

Σμήναρχο Π.Δ.

κηδεύσαμε τη Δευτέρα 8/8/2005 από το Νεκροταφείο Παπάγου σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Η σύζυγος: Σοφία. Τα παιδιά: Πάνος, Θανάσης. Οι λοιποί συγγενείς.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Εκδήλωση τιμής μνήμης των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνει στη Σαϊδόνα το Τοπικό Συμβούλιο Σαϊδόνας και ο Σύλλογος των Απανταχού Σαϊδονιτών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Σαϊδόνα της Μεσσηνιακής Μάνης, την Κυριακή 14 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, στο χώρο του μνημείου.

Ζητούν την απελευθέρωση Ξηρού

Την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, ζητά με χτεσινή της ανακοίνωση η Πρωτοβουλία αναρχικών/αντιεξουσιαστών «Μαύρο και Κόκκινο» από τα νότια προάστια της Αθήνας. Στην ανακοίνωση εκφράζει την αντίθεση με την ατομική τρομοκρατία και την αδιέξοδη μεθοδολογία της, ζητώντας την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, υπουργών, κομμάτων και ΜΜΕ «για να μη δολοφονηθεί ένα σημαντικό κομμάτι της δημοκρατίας. Εκείνο της ευαισθησίας και της συμπόνιας ακόμα και για έναν άνθρωπο που παγιδεύτηκε από πλάνη στο πολιτικό έγκλημα και σήμερα σας δείχνει τις πληγές της ήττας του».

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Συνεχίζεται η ταλαιπωρία

Ταλαιπωρίας συνέχεια για όσους ταξιδεύουν με πλοία για τα νησιά του Αιγαίου, εν μέσω μάλιστα της τουριστικής περιόδου. Χτες το πλοίο «Δημητρούλα», όπως ανακοίνωσε το ΥΕΝ, θα απέπλεε από το λιμάνι του Πειραιά αντί στις 8 μ.μ., στις 2 τα ξημερώματα για τα νησιά Πάρο, Νάξο, Δονούσα, Αμοργό και Αστυπάλαια, ενώ το «Ροδάνθη» αντί για τις 10 μ.μ. θα έφευγε από το λιμάνι στις 2 τα ξημερώματα με προορισμό Πάτμο, Λέρο, Κάλυμνο, Κω και Ρόδο.

Η ταλαιπωρία ήταν έντονη και το Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο, το «Δημητρούλα» παρουσίασε βλάβη στον καταπέλτη με αποτέλεσμα το ηλικίας 27 χρόνων πλοίο που απέπλευσε από τον Πειραιά για Πάρο, Αγ. Κήρυκο, Φούρνους, Καρλόβασι, Βαθύ, Χίο, Μυτιλήνη, Λήμνο, Καβάλα να σημειώσει πολύωρη καθυστέρηση μέχρι να φτάσει στο λιμάνι της Καβάλας.

Ταλαιπωρία περίμενε χτες και τους επιβάτες του «Σαμοθράκη» με προορισμό το λιμάνι της Καβάλας. Το πλοίο κατέπλευσε με καθυστέρηση έξι ωρών στο λιμάνι της Καβάλας, ενώ τηλεφωνική φάρσα για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού ενέτεινε την ταλαιπωρία των επιβατών.

Ταλαιπωρία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και για τους επιβάτες του πλοίου «Ζάκυνθος 1», το οποίο αντικαθιστά το «ΝΟΝΑ ΜΑΙΡΗ», που παραμένει στο λιμάνι του Πειραιά για επιδιόρθωση λόγω βλάβης. Το πλοίο αντί για τις 10 χτες το πρωί, αναχώρησε τελικά για Σποράδες στις 3.30 το μεσημέρι.

Επίσης, το «Ρομίλντα» υπέστη πάλι βλάβη σε μία από τις μηχανές του αφήνοντας το Σάββατο στη Σαντορίνη τους επιβάτες που μετέφερε για Ανάφη. Με τρίωρες καθυστερήσεις απέπλευσαν το Σάββατο και τα πλοία «Παναγία Πάρου» και «Παναγία Θαλασσινή».

ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
Αποπομπή Παντελεήμονα

Την οριστική απομάκρυνση του μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα, αποφάσισε ομόφωνα χτες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, αποφασίστηκε «η περιαγωγή του στην κατάσταση του σχολάζοντος», αφού η Ιερά Σύνοδος διαπίστωσε ότι εξακολουθούν να συντρέχουν οι σοβαροί λόγοι που αφορούν στο πρόσωπό του από τους οποίου «προκλήθηκε βαρύτατος σκανδαλισμός των πιστών».

Υπενθυμίζεται, ότι ο μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα από το Φλεβάρη, λόγω οικονομικών σκανδάλων, αφού στο όνομά του είχε υπέρογκες καταθέσεις. Φέρεται επίσης, ότι στο όνομά του υπήρχαν υπεράκτιες εταιρίες. Για το θέμα αυτό θα συνεχιστούν οι ανακρίσεις από τα αρμόδια όργανα της Εκκλησίας. Ο κ. Παντελεήμων δεν παρέστη στη χτεσινή συνεδρίαση, αν και του είχε ζητηθεί, ενώ απορρίφτηκε το αίτημα του δικηγόρου του για αναβολή της απόφασης. Επιπλέον, χτες το απόγευμα άρχισε η συνεδρίαση της Συνόδου ως Συνοδικό δικαστήριο για την υπόθεση του μητροπολίτη Διδυμοτείχου Νικηφόρου. Η υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να τεθεί στο αρχείο, γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία, αφού οι μάρτυρες πήραν πίσω τις καταθέσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι οι καταθέσεις αφορούσαν σεξουαλική παρενόχληση.

  • Στις 22 Αυγούστου, αποφασίστηκε από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, να γίνει η εκλογή νέου πατριάρχη. Στο μεταξύ ακόμα, τρεις ιεράρχες που πρόσκεινται στον πρώην πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο, απομακρύνθηκαν από τη Σύνοδο και τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα ψήφου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ