ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΚΕ
Καταστροφική πολιτική για τη βαμβακοκαλλιέργεια

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος, για την απόφαση της κυβέρνησης, που προβλέπει την περικοπή της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 700.000 στρέμματα

Την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της βαμβακοκαλλιέργειας και τα προβλήματα που δημιουργεί στους βαμβακοπαραγωγούς η απόφαση του υπουργείου Γεωργίας για δραστική περικοπή 700.000 στρεμμάτων έφερε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Καρδίτσας του Κόμματος Βαγγέλης Μπούτας.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο ο Β. Μπούτας επεσήμανε ότι αποτελεί πρόκληση για τους βαμβακοπαραγωγούς η απόφαση της κυβέρνησης, την ίδια ώρα που αγωνίζονται για να καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί και τα εξοντωτικά πρόστιμα συνυπευθυνότητας, σε μια από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες, στην οποία η αυτάρκεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μόνο 25%.

Τα «επιχειρήματα» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την απόφασή της - τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ - «είναι διασπαστικά και αποπροσανατολιστικά προσχήματα και στόχο έχουν να συγκαλύψουν τις ευθύνες της για την κατ' αρχήν συμφωνία της με την ΕΕ να μειωθούν οι κοινοτικές δαπάνες για το βαμβάκι στα επτακόσια εβδομήντα από ενιακόσια εκατομμύρια Ευρώ με αύξηση 20% του προστίμου συνυπευθυνότητας». Οσον αφορά τους δήθεν περιβαλλοντικούς λόγους, ανέφερε ότι «είναι αντιεπιστημονικοί» και τόνισε ότι οι αγρότες με λιγότερα από εξήντα στρέμματα δε θα απαλλαγούν από τα εξοντωτικά πρόστιμα συνυπευθυνότητας, ενώ τα επιπλέον κέρδη των βιομηχάνων κλωστοϋφαντουργίας, των μεγαλοεισαγωγέων και μεγαλοεμπόρων βαμβακιού της ΕΕ από τη μείωση της διεθνούς τιμής φτάνουν στο ένα δισεκατομμύριο Ευρώ το χρόνο».

Και ο Β. Μπούτας συνέχισε λέγοντας: «Ερωτάται ο κύριος υπουργός: Γιατί ευθυγραμμίστηκε με το Διευθυντήριο της ΕΕ και δεν πρόβαλε καν τη θέση, όπως υποσχόταν στους αγρότες, ότι θα ζητήσει αύξηση της ποσόστωσης στους χίλιους διακόσιους τόνους; Γιατί εξαπάτησε τους μικρούς αγρότες με την υπόσχεσή του ότι θα απαλλαγούν από τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας όσοι καλλιεργούν λιγότερα από εξήντα στρέμματα;».

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Γεωργίας, Ντ. Βρεττός, ισχυρίστηκε ότι με την περικοπή της βαμβακοκαλλιέργειας δήθεν θ' αυξηθεί η τιμή του βαμβακιού και θα πλησιάσει τα όρια της τιμής στόχου! Πρόσθεσε δε ότι με το μέτρο ωφελούνται οι μικροπαραγωγοί.

Στην ανταπάντησή του ο Β. Μπούτας υπενθύμισε ότι οι υπουργοί Γεωργίας της κυβέρνησης και άλλα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι όταν έρθει η ώρα αλλαγής του κανονισμού για το βαμβάκι στην ΕΕ θα θέσουν τα αιτήματα των αγροτών, ενώ ο ίδιος ο κ. Ανωμερίτης υποσχέθηκε ενώπιον όλων στην Καρδίτσα, ότι όσοι θα καλλιεργήσουν από 60 στρέμματα και κάτω δε θα πληρώσουν πρόστιμο και θα πουλήσουν το βαμβάκι 350 δρχ. το κιλό.

«Στις 14 Δεκέμβρη - συνέχισε ο Β. Μπούτας - που συνήλθε η διαχειριστική επιτροπή, δε μπήκαν τέτοια ζητήματα, παρά μόνο δέχτηκε η κυβέρνηση τις άκρως αντιαγροτικές και καταστροφικές προτάσεις που πρότεινε η Επιτροπή της ΕΕ για καθήλωση των ποσοστώσεων στους επτακόσιους ογδόντα δύο χιλιάδες τόνους, για αύξηση του προστίμου κατά 20%, καθώς και μέτρα περιορισμού για περιβαλλοντικούς λόγους.

Ο κύριος υπουργός της Γεωργίας μια μέρα πριν από το συλλαλητήριο της Καρδίτσας στις 18 Γενάρημ, ανακοίνωσε μέτρα περιορισμού της καλλιέργειας. Κατ' αρχήν, με τις επτακόσιες χιλιάδες στρέμματα που θέλουν από την καλλιέργεια του βαμβακιού, θα δημιουργηθεί γενικότερο πρόβλημα σε όλη την αγροτική οικονομία, γιατί θα πληρώνουν μεγαλύτερα πρόστιμα οι σιτοπαραγωγοί, πέραν του ότι είναι άκυρο αυτή την περίοδο που έχουν κάνει τις ετοιμασίες οι παραγωγοί και δε μπορούν να σπαρθούν με τίποτα άλλο αυτά τα χωράφια.

Επίσης, σε όλους τους παραγωγούς και σ' αυτούς που έχουν κάτω από 60 στρέμματα - και μη μου πείτε ότι είναι μεγάλοι παραγωγοί αυτοί που καλλιεργούν 60 ή 70 στρέμματα ή και 100 στρέμματα όταν το υπουργείο παραδέχεται και το ίδιο καθορίζει το καθαρό κέρδος στις 24.000 δρχ. στο στρέμμα - θα επέλθει η περικοπή, γιατί θα πιαστεί η μέση καλλιέργεια της τελευταίας 5ετίας.

Αρα - κατέληξε ο Β. Μπούτας - θα έχουμε περικοπή της καλλιέργειας και πάνω από τα 60 στρέμματα και κάτω από τα 60. Βεβαίως, κάτω από τα 60 για ορισμένους μπορεί να μην κοπεί ή ορισμένοι να καλλιεργήσουν πέντε στρέμματα παραπάνω από αυτά που καλλιεργούσαν. Τέλος, οι τιμές θα είναι καθηλωμένες. Θα είναι οι ίδιες με της προηγούμενης επταετίας που ο μέσος όρος παραγωγής ήταν 285 κιλά το στρέμμα. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος που περιόδευσε προχθές στη Θεσσαλία δήλωσε στον Τύπο ότι η τιμή θα είναι 245 δραχμές. Μα, 240 δραχμές πήραμε φέτος.

Τα πρόστιμα θα ισχύσουν για όλους τους παραγωγούς. Από το 245 μέχρι το 350 κύριε υπουργέ απέχουμε πάρα πολύ. Είναι 105 δραχμές. Αρα συμφωνήσατε με την Ευρωπαϊκή Ενωση και εφαρμόζετε μια καταστροφική πολιτική για το βαμβάκι. Οι αγρότες δε θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια. Θα τους βρείτε μπροστά σας».

Ο υφυπουργός

Στην απάντησή του ο Ντ. Βρεττός προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και είναι χαρακτηριστικός ο παρακάτω διάλογος που αναπτύχθηκε στην αίθουσα του Κοινοβουλίου:

Προεδρεύων: Συμφέροντα μεγαλοαγροτών υποστηρίζει ο κ. Μπούτας, πάνω από 500 στρέμματα.

Βρεττός: Ιδιαίτερα ενδιαφέρονται για τους βαμβακοπαραγωγούς.

Προεδρεύων: Γι' αυτό ακριβώς το λέω. Εμείς ούτως ή άλλως μέχρι 60 στρέμματα έχουμε πάνω στην περιοχή μου.

Μπούτας: Εγώ έχω μόνο 23 στρέμματα. Αρα ούτε από προσωπική αλλά ούτε και από ιδεολογική θέση θα υποστήριζα τους μεγαλοαγρότες.

Βρεττός: Κύριε πρόεδρε εγώ καλώ τον κ. Μπούτα να συζητήσουμε. Τότε θα καταλάβει ότι αυτά τα οποία προτείνει η κυβέρνηση είναι προς το συμφέρον των βαμβακοπαραγωγών.

Μπούτας: Στα μπλόκα θα συζητήσουμε.

Βρεττός: Προσέξτε. Αυτά τα οποία λέτε αποπροσανατολίζουν τους αγρότες. Αλλωστε αποδείχτηκε και από τις πρώτες κινήσεις που κάνατε πόση συμπαράσταση είχατε από τους αγρότες. Οι αγρότες γνωρίζουν περισσότερο από κάθε άλλον ποιο είναι το συμφέρον τους. Καταλαβαίνουν ότι η κυβέρνηση που τους υποστηρίζει είναι η δική μας, ότι το κόμμα μας είναι το δικό τους κόμμα. Δεν είναι το δικό σας κόμμα κύριε Μπούτα που τους υποστηρίζει.

Προεδρεύων: Γι' αυτό είναι πράσινοι.

«Κούνια που τους κούναγε», αν περιμένουν ακόμα «πράσινους» ψήφους από τους αγρότες...

ΧΑΝΙΑ
Να σταματήσει η κοροϊδία

Με μαχητικό συλλαλητήριο οι αγρότες των Χανίων απάντησαν χτες στην αντιαγροτική πολιτική που ακολουθούν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση, οδηγώντας τους στο ξεκλήρισμα και στον αφανισμό. Εκατοντάδες αγρότες του νομού συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Αγοράς των Χανίων - ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Παγχανιώτικης Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών - και απαίτησαν αγωνιστικά να σταματήσει η κοροϊδία της κυβέρνησης σε βάρος τους και να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του ιδρώτα τους. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στη Νομαρχία, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα με τα αιτήματα της αγροτιάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως έξι από τους εννέα συνολικά δημάρχους του νομού τάχθηκαν στο πλευρό των αγροτών, υπογράφοντας κοινό ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα τους, ενώ τη συμπαράστασή του εξέφρασε και το Σωματείο Οικοδόμων με σχετικό ψήφισμα που απέστειλε.

Στη χθεσινή συγκέντρωση μίλησε ο ΛευτέρηςΣκευάκης, μέλος της ΠΑΣΕΑ ο οποίος, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους αγρότες επισήμανε: «Ηρθαμε εδώ να σηκώσουμε φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, ενάντια στην πολιτική που ξεκληρίζει την αγροτιά και προσφέρει στα παιδιά μας την ανεργία». Και αναφερόμενος στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτιά της περιοχής, όπως και όλος ο αγροτικός κόσμος της χώρας, τόνισε: «Οταν τα προϊόντα μας μένουν απούλητα ή πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, όταν το κόστος παραγωγής ανεβαίνει συνεχώς, όταν οι ανθρώπινες συνθήκες ζωής λείπουν από τα χωριά μας, τότε λείπουν οι νέοι, τότε λείπουν τα εργατικά χέρια, τότε εγκαταλείπονται τα χωριά μας. Τα σπίτια μας ερημώνουν και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της υπαίθρου εγκαταλείπονται. Εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Πρέπει να κλαίμε τη μοίρα μας ή πρέπει να ξεσηκωθούμε, να συσπειρωθούμε στην ΠΑΣΕΑ για να διεκδικήσουμε το δίκιο μας!».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΩΝ
Εμπαιγμός με πανωτόκια

Απαράδεκτη και εξοντωτική για την ελληνική χοιροτροφία χαρακτηρίζει την τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή για τα πανωτόκια, η Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος.

Σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τονίζεται ότι η τροπολογία που ψηφίστηκε αποτελεί εμπαιγμό, γιατί δε βοηθάει τον κλάδο της χοιροτροφίας και δε συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος της υπερχρέωσης των κτηνοτρόφων. Κι αυτό επειδή διατηρείται το καθεστώς ομηρίας των κτηνοτρόφων στην ΑΤΕ, αφού η κυβέρνηση δεν τους απαλλάσσει από τους τόκους που προήλθαν από τα ληστρικά επιτόκια, τουναντίον τους κεφαλαιοποιεί απαιτώντας την καταβολή τους στο πολλαπλάσιο.

Ακόμα, η Ομοσπονδία χοιροτρόφων καταγγέλλει την κυβέρνηση, ότι αγνόησε τις θέσεις και τα αιτήματα του κλάδου που εναγωνίως και επανειλημμένως επισήμανε ότι οι προηγούμενες ρυθμίσεις δεν έλυναν το πρόβλημα. Αντίθετα, το μόνο που πέτυχε η κυβέρνηση με τις διάφορες ρυθμίσεις, ήταν η υπερδιόγκωση των οφειλών, η υποθήκευση περιουσιών στην ΑΤΕ και η φθίνουσα πορεία της κτηνοτροφίας, που σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα του αφανισμού.

Ανέξοδη φλυαρία

Με αισιόδοξες φλυαρίες επιχείρησε χτες στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Γεωργίας να «λουστράρει» το δυσοίωνο μέλλον της αγροτικής οικονομίας.

Από τα όσα ξεστόμισε χτες στην έκθεση «AGROTIKA 2000», ο Γ. Ανωμερίτης, φάνηκε καθαρά η πρεμούρα του να «λούσει» με ανέξοδες προεκλογικές ψευτοϋποσχέσεις το ακροατήριό του και ειδικότερα τους αγρότες. Ομως, τα χιλιοειπωμένα μεγαλόσχημα λόγια για δήθεν ανταγωνιστικότητα και ανασυγκρότηση της υπαίθρου δεν πείθουν. Ούτε επίσης πείθουν ατάκες του τύπου «να γίνει ωραιότερο το χωριό», γιατί με βάση την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ - «Ατζέντα 2000» «ωραίο χωριό θα είναι το ερημωμένο χωριό». Παράλληλα, ο υπουργός Γεωργίας επιχείρησε για άλλη μια φορά να ρίξει στάχτη στα μάτια των βαμβακοπαραγωγών, λέγοντας ψευδώς ότι έλαβε αυτά τα μέτρα (περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 700.000 στρέμματα) αφού του ζήτησε το 90% των αγροτικών στελεχών. Μάλλον ο υπουργός Γεωργίας μπέρδεψε την «AGROTIKA 2000» με την πρωταπριλιά του 2000!

Ως κομπάρσοι της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ εμφανίστηκαν χτες στην «AGROTIKA 2000» και οι πρόεδροι της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΣΥΔΑΣΕ. Σε δύο διαφορετικές συνεντεύξεις που έδωσαν, είπαν στην ουσία τα ίδια λόγια. Η μόνη διαφορά... ήταν ότι ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ τόνισε με έμφαση πως «τα άσχημα για τους αγρότες πέρασαν», ενώ πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ έστειλε το απατηλό μήνυμα ότι τα «τα άσχημα για τους αγρότες θα περάσουν αν γίνει η ΝΔ κυβέρνηση»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ