ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
Σελ. /40
Νέα μήνυση Γιαννόπουλου κατά του «Ριζοσπάστη»!

Νέα μήνυση κατά του «Ριζοσπάστη» κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης (και διώξεων...) Ε. Γιαννόπουλος για «συκοφαντική δυσφήμισή του»! Αυτό έγινε γνωστό στην εφημερίδα μας με νέο «εξαιρετικώς επείγον ΣΗΜΑ» του Πταισματοδικείου Αθηνών, με το οποίο καλούνται ο διευθυντής της εφημερίδας Δημήτρης Κουτσούμπας και ο εκδότης της Στέφανος Λουκάς να προσέλθουν, την ερχόμενη Δευτέρα 31.1. και ώρα 10 το πρωί, για να «απολογηθούν» σε (νέα) μήνυση του Ε. Γιαννόπουλου για «συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου, από κοινού και κατ' εξακολούθηση»! Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη μήνυση Γιαννόπουλου κατά του «Ρ» είχε κατατεθεί στις 18.12.1999, ενώ η αγωγή με την οποία ζητά να του καταβάλει η εφημερίδα μας το ποσό των 500 εκατομμυρίων κατατέθηκε στις 13.12.1999.

Τώρα, λίγες βδομάδες μετά, ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σημίτη με τη νέα μήνυσή του - τα νέα στοιχεία που την προκάλεσαν δεν είναι γνωστά, καθώς η νέα μήνυση δεν κοινοποιήθηκε, ακόμα, στο «Ρ» - φαίνεται ότι ζητά ...τα ρέστα από την εφημερίδα μας, προφανώς για όσα συνεχίζουμε να αποκαλύπτουμε, με αφορμή και την προηγούμενη μήνυση και την Αγωγή που υπέβαλε κατά του «Ρ».

Ασφαλώς, δεν είναι τυχαίο ότι η νέα μήνυση Γιαννόπουλου κατά του «Ρ» γίνεται τη στιγμή που αποκαλύπτεται, ανοιχτά, ότι η επίθεση κατά της εφημερίδας μας γίνεται με κυβερνητική και πρωθυπουργική καθοδήγηση. Υπενθυμίζεται, σχετικά, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε τον Ε. Γιαννόπουλο, ενώ ανακοίνωσε το πρωτοφανές για τα πολιτικά ήθη της χώρας, την άρνηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη να ανταποκριθεί σε αίτημα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα για συνάντηση, με στόχο να του θέσει το μείζον πολιτικό πρόβλημα που δημιουργείται με τις διώξεις αυτές. Διώξεις που αφορούν την ίδια την ελευθεροτυπία που απειλείται, όπως και τη δυνατότητα άσκησης πολιτικής κριτικής και τη φίμωση κάθε φωνής αντίθετης στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Η νέα μήνυση Γιαννόπουλου κατά του «Ρ» - κι ενώ η πρακτική αυτή συναντά τη γενική κατακραυγή κοινωνικοπολιτικών παραγόντων, κομμάτων, διανοούμενων, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και μαζικών φορέων του λαού και των δημοσιογραφικών οργανώσεων της χώρας (ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ και άλλες ενώσεις) - επιβεβαιώνει την εμμονή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, στην πολιτική δίωξη κατά του «Ρ». Αναδείχνει πως πρόκειται για μεθοδευμένη κυβερνητική επιχείρηση φίμωσης της φωνής του ΚΚΕ, αλλά και, γενικότερα, φίμωσης της πολιτικής κριτικής και της ελευθεροτυπίας, με τη βιομηχανία υπουργικών διώξεων πολιτικών αντιπάλων της και του αντιπολιτευόμενου Τύπου. Πράγμα, που την καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ
Προσβάλλεται η πολιτική ζωή του τόπου

Ο βουλευτής του Συνασπισμού Φώτης Κουβέλης, μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του «902», τόνισε σχετικά με τη στάση και συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά και σχετικά με την άρνηση του πρωθυπουργού να δεχτεί την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τα παρακάτω: «Χτες στη Βουλή υποστήριξα ότι δεν πρέπει να αρθεί η βουλευτική ασυλία του κ. Κεδίκογλου, διότι τα όσα ο κ. Κεδίκογλου διατύπωσε και για τα οποία έχει μηνυθεί από τον κ. Γιαννόπουλο αποτελούν στοιχεία της πολιτικής συμπεριφοράς του κ. Κεδίκογλου και συμπλήρωσα ότι πολιτικά ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στο επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, ενός έντονου πολιτικού διαλόγου - δεν έχω αντίρρηση - και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγούνται στα δικαστήρια.

Θα ευχόμουν να μην έχαν δει το φως της δημοσιότητας αυτές οι αντιδικίες, οι οποίες προσβάλλουν την πολιτική ζωή του τόπου. Δε θα είχα αντίρρηση ο οποιοσδήποτε υπουργός, όταν θίγεται ή συκοφαντείται, να έχει τη δυνατότητα να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, με μία προϋπόθεση, ότι δε θα έχει την ιδιότητα του υπουργού Δικαιοσύνης ή να μην την έχει την ώρα που δικάζεται η υπόθεση. Διότι όσο ανεξάρτητη κι αν διεκδικούμε να είναι η Δικαιοσύνη, εγείρεται η υποψία ότι ο δικαστής μπορεί να μεροληπτεί και να λειτουργεί με μία πολιτική ιδιοτέλεια.

Ο κ. Πρωθυπουργός οφείλει, έχει υποχρέωση να δει την επικεφαλής ενός κόμματος, όπως είναι η Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, την κ. Αλέκα Παπαρήγα. Η άρνηση του πρωθυπουργού δε συνιστά δημοκρατική συμπεριφορά, αντίθετα, μαρτυρά μια αλαζονική συμπεριφορά, έναν αυταρχισμό, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με αυτά που διεκδικούμε για τη δημοκρατική ζωή του τόπου και όπως αυτή πρέπει να υπάρξει».

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ
Πρέπει να παραιτηθεί άμεσα!

Ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Ζαφειρόπουλος, μιλώντας χτες στο Ραδιόφωνο του «902», τόνισε την ανάγκη να παραιτηθεί άμεσα ο υπουργός Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Εφόσον μηνυτής είναι ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης και ως πολίτης έχει το δικαίωμα να υποβάλει μια μήνυση, όταν όμως αυτή η μήνυση οδηγείται στο ακροατήριο, δεν μπορεί να παρίσταται ως πολιτικός ενάγων, για το λόγο τον απλό, γιατί μπορεί να υπάρξουν οι οποιεσδήποτε αντιδράσεις και οι οποιοιδήποτε επηρεασμοί, αν κι εγώ πιστεύω στην ιστορική πορεία της Δικαιοσύνης, αλλά πρέπει να προφυλάσσουμε από οποιονδήποτε κίνδυνο τον κατηγορούμενο. Διότι ο κατηγορούμενος έχει τον φυσικό του δικαστή και το τεκμήριο της αθωότητας. Επομένως, αυτά τα δύο δεν πρέπει να προσβάλλονται και καθ' οιονδήποτε τρόπο είναι ανεπίτρεπτο ο υπουργός Δικαιοσύνης να παρίσταται ως πολιτικός ενάγων και πολλάκις να διαπληκτίζεται είτε με τον κατηγορούμενο είτε με τους μάρτυρες του κατηγορούμενου. Αυτή η τακτική δεν έπρεπε να συμβεί και κατά τη δίκη με τον κ. Κατριβάνο, αλλά και δε θα μπορούσε να συμβεί καθόσον είναι υπουργός Δικαιοσύνης.

Είπα όμως το εξής, που το έχουν πει και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βαρβιτσιώτης κ.ά., ότι κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να το συμπεριλάβουμε ως αξία αυτό το πράγμα. Οτι ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης, που μπορεί ως πολίτης να υποβάλει μια μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, να παραιτείται του υπουργικού του αξιώματος. Πρέπει να προστατεύει και το κύρος του υπουργού της Δικαιοσύνης και το κύρος το προσωπικό του, αλλά και το κύρος του βουλευτικού αξιώματος. Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να υποβάλει μήνυση, δεν είναι εκεί το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι να προστατεύσουμε τους θεσμούς, διότι ο κόσμος έξω δεν πιστεύει ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν παρεμβαίνει και δεν επηρεάζει με την παρουσία του ή με τις οποιεσδήποτε κινήσεις που κάνει για την πρόοδο αυτής της δίκης, της μηνύσεως, δεν πιστεύει ότι δεν παρεμβαίνει. Επομένως αν πρόκειται μ' αυτό τον τρόπο να κλονίσουμε την περί δικαίου αντίληψη του λαού, καλό είναι να παραιτείται».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
«Δε δημιουργεί πολιτικό θέμα η δίωξη»!

«Δεν υπάρχει άλλο γενικότερο πολιτικό θέμα στην υπόθεση αυτή»! Αυτή ήταν η νέα απαράδεκτη δήλωση στην οποία προέβη χτες η κυβέρνηση διά στόματος του εκτελώντα χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Νικολάου, όταν οι δημοσιογράφοι έθεσαν εκ νέου το θέμα της δίωξης του «Ρ» από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προέβη στην παραπάνω δήλωση, σε μια προσπάθεια να αποσυνδέσει το πρόσωπο του πρωθυπουργού από την τακτική του Ε. Γιαννόπουλου και την επίθεση του τελευταίου ενάντια στο ΚΚΕ.

Ειδικότερα, ο Γ. Νικολάου επανήλθε στους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους ο Ε. Γιαννόπουλος ενεργεί στην υπόθεση αυτή ως «απλός» (!) πολίτης, ο οποίος μάλιστα ασκεί τα δικαιώματά του με νόμιμο τρόπο... Ως εκ τούτου κατά την κυβέρνηση, δεν ευσταθεί η χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με την οποία καταγγελλόταν ανοιχτά ότι πίσω από την πρακτική Γιαννόπουλου βρίσκεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ο διάλογος που αναπτύχθηκε στο πρες - ρουμ ήταν για μια ακόμα φορά αποκαλυπτικός και έχει ως εξής:

Δημοσιογράφος: «Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τη δήλωση του ΚΚΕ, μετά την άρνηση του πρωθυπουργού να συναντηθεί με την κ. Παπαρήγα, ότι προσωπικά, ο πρωθυπουργός καθοδηγεί την επίθεση του κ. Γιαννόπουλου εναντίον του "Ριζοσπάστη" και του ΚΚΕ;».

Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: «Επανειλημμένως έχουμε δηλώσει ότι η δυνατότητα κάποιου προσώπου, ακόμη και αν αυτός είναι υπουργός, να υπερασπίζεται την τιμή και την υπόληψή του με το νόμιμο τρόπο, που είναι ο τρόπος της Δικαιοσύνης, είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε Ελληνα πολίτη και βεβαίως και των υπουργών. Δεν υπάρχει ένα άλλο γενικότερο πολιτικό θέμα στην υπόθεση αυτή»(!)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ