ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΛΙΜΕΝΤΑ ΤΟΠ»
Ζητάει και τα ρέστα από εργαζόμενη μητέρα!

Αμεση απάντηση στις προκλητικές αξιώσεις της εργοδοσίας έδωσε χτες το ταξικό σωματείο των εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας

Συνδικαλιστές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων ενημερώνουν εργαζόμενους και πελάτες στο κατάστημα της «Αλιμέντα Τοπ» στα Πατήσια
Συνδικαλιστές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων ενημερώνουν εργαζόμενους και πελάτες στο κατάστημα της «Αλιμέντα Τοπ» στα Πατήσια
Αφού για δέκα σχεδόν χρόνια την υποχρέωνε να δουλεύει 35 ώρες την εβδομάδα, ενώ η σύμβαση που είχε υπογράψει πρόβλεπε μόλις 30 ώρες, τώρα έρχεται να της ζητήσει και τα ρέστα. Ο λόγος για την εργοδοσία των σούπερ μάρκετ «Αλιμέντα Τοπ», που απαιτεί από υπάλληλο υποκαταστήματός της να πληρώσει στην εταιρία τα χρήματα για τις ώρες που δε δούλεψε όταν - χωρίς καμιά δικιά της ευθύνη - συνέχισε να εργάζεται με μειωμένο ωράριο, για διάστημα μεγαλύτερο από εκείνο που ορίζει ο νόμος για τις εργαζόμενες νέες μητέρες.

Η εργοδοσία, βάζοντας στο στόχαστρο τη μητρότητα, παρακρατά τα δεδουλευμένα της υπαλλήλου, η οποία τον τελευταίο χρόνο εργαζόταν δυο ώρες λιγότερο την ημέρα, όπως δικαιούνταν σαν νέα μητέρα. Οταν ο προβλεπόμενος από τη νομοθεσία χρόνος του μειωμένου ωραρίου εξαντλήθηκε, η εργοδοσία δεν την ειδοποίησε, με αποτέλεσμα σήμερα να της ζητάει να πληρώσει για τη «ζημία» που της προξένησε η εμποροϋπάλληλος.

Απάντηση στις προκλητικές αξιώσεις της εργοδοσίας έδωσε χτες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που το απόγευμα πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ' το κατάστημα της «Αλιμέντα Τοπ» στα Πατήσια. Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι «υπενθύμισαν» στην εργοδοσία τις καθημερινές δυσμενείς μεταθέσεις υπαλλήλων από κατάστημα σε κατάστημα, τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις στα ωράρια εργασίας, το «κλέψιμο» των ρεπό, την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας, τη μη καταβολή των αναδρομικών στο συγκεκριμένο κατάστημα, αλλά και σε πολλά ακόμα σούπερ μάρκετ, που αυξάνουν κατακόρυφα τα κέρδη τους, κλέβοντας τον ιδρώτα των εργαζομένων.

Και σαν να μην φτάνουν οι συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στους χώρους δουλιάς, οι εργαζόμενοι δέχονται επιπλήξεις και απειλές όταν καλούν το ταξικό σωματείο τους για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην εργασία, όπως η συγκεκριμένη υπάλληλος στο «Αλιμέντα Τοπ». Να τι αντίκρισαν χτες και τι άκουσαν από τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας οι συνδικαλιστές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μέσα στο σούπερ μάρκετ: μια έγκυο υπάλληλο να δουλεύει στα ψυγεία και να σηκώνει κούτες, μεγάλους χώρους που εξυπηρετούνται από δυο μόνο εργαζόμενους, υπαλλήλους με ειδίκευση σε έναν τομέα να έχουν γίνει παιδιά για όλες τις δουλιές...

Εξω απ' το σούπερ μάρκετ, έντονη ήταν η παρουσία της αστυνομίας, που κλήθηκε από την εργοδοσία. Κανείς από τους υπεύθυνους της επιχείρησης δεν τόλμησε να εμφανιστεί μπροστά στους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους, καθ' όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

Με την προκήρυξη και τις ανακοινώσεις του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων κάλεσε τους εργαζόμενους της «Αλιμέντα Τοπ» να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού τους σωματείου και του ΠΑΜΕ και μαζί με όλους τους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη ενάντια στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και την πολιτική της κυβέρνησης που τις ενθαρρύνει.

«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ»
Χωρίς δουλιά μετά την άδεια

Σε αναβρασμό οι εργαζόμενοι, αφού ο Λαναράς συνεχίζει να μην τροφοδοτεί το εργοστάσιο με βαμβάκι

Παροπλισμένοι και χωρίς αντικείμενο εργασίας παραμένουν οι εργαζόμενοι στο Εργοστάσιο Β΄ των «Κλωστηρίων Ναούσης» στη Νάουσα και μετά την επιστροφή τους από την καλοκαιρινή άδεια. Ο Λαναράς συνεχίζει να μην τροφοδοτεί το εργοστάσιο με πρώτη ύλη (βαμβάκι) και ανταλλακτικά, οδηγώντας το σε πλήρη παραγωγική απαξίωση. Την ίδια στιγμή, ερωτηματικά και προβληματισμό στους εργαζόμενους προκαλεί η απουσία όλων των στελεχών του Β΄ Εργοστασίου και ιδιαίτερα του Διευθυντή κ. Κατή, που έχει να εμφανιστεί στο χώρο εργασίας τουλάχιστον τρεις μήνες. Η εργασιακή ανασφάλεια φουντώνει, καθώς ο Λαναράς δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά του για μείωση του προσωπικού του ομίλου «Κλωστήρια Ναούσης» κατά 30%, ενώ αποφάσισε να στείλει σε δίμηνη διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους που απασχολεί στο εργοστάσιο των Κλωστηρίων (πρώην ΟΤΤΟ Εβρος) στον Εβρο.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν σε αγωνιστική επιφυλακή, προκειμένου να αποκρούσουν τα αντεργατικά σχέδια του Λαναρά. Χτες οι εργαζόμενοι του Β΄ Εργοστασίου των Κλωστηρίων στη Νάουσα, πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση. Κατήγγειλαν πως η τακτική της εργοδοσίας αποκαλύπτει την πλήρη απαξίωση και εγκατάλειψη του εργοστασίου και των εργαζομένων, ο ιδρώτας των οποίων ήταν καθοριστικός για τη δημιουργία και τη γιγάντωση του ομίλου «Κλωστήρια Ναούσης». Ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται τώρα, μετά από τόσα χρόνια δουλιάς και στυγνής εκμετάλλευσης, να αποδεχτούν την εξόντωση που ετοιμάζει ο όμιλος για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Είναι έτοιμοι να απαντήσουν αγωνιστικά σε κάθε σχέδιο της εταιρίας που θα αφαιρεί θέσεις εργασίας και δικαιώματα.

Σαν πρώτο βήμα, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να στείλουν επιστολή προς τον όμιλο, με την οποία καλούν τον Λαναρά να απαντήσει γραπτά και άμεσα στα ερωτήματα που θέτουν: Πότε και πώς θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το Εργοστάσιο Β΄. Πότε θα έρθουν πρώτες ύλες και ανταλλακτικά. Ποιος είναι διευθυντής και πότε θα έρθει στο εργοστάσιο. Ποιο είναι το σχέδιο «ανάκαμψης» και «αναδιοργάνωσης» της εταιρίας.

Επίσης, ζητούν να τους δοθεί η σύμβαση που υπέγραψε η εταιρία με τις τράπεζες, προκειμένου να δανειοδοτηθεί, καθώς και να γίνουν γνωστές οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η εταιρία απέναντι στις τράπεζες και αφορούν το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό.

«ΝΟΒΑ ΜΠΑΝΚ»
Ανάκληση της απόλυσης

Επαναπροσλήφθηκε με δικαστική απόφαση ο συνδικαλιστής Ανέστης Θεοδωρίδης. Σε αγωνιστική επιφυλακή καλεί το ΠΑΜΕ

Με χτεσινή προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου Αθήνας, ο απολυμένος απεργός της ΝΟΒΑ ΜΠΑΝΚ Ανέστης Θεοδωρίδης ξανακέρδισε τη θέση του στην τράπεζα, μετά και τις δυναμικές κινητοποιήσεις στις οποίες πρωτοστάτησαν οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου. Αιτία της συνδικαλιστικής δίωξης του Αν. Θεοδωρίδη ήταν οι προσπάθειές του να στήσει σωματείο εργαζομένων στην Τράπεζα, καθώς και η συμμετοχή του στις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου και στην πρόσφατη απεργία στις 26 Ιούλη. Ο Αν. Θεοδωρίδης είναι στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της Επιτροπής Νέων του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΟΤΟΕ.

Στην απόλυση του εργαζόμενου - που έγινε στη 1 Αυγούστου - οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου απάντησαν άμεσα, με δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Με συμβολικές καταλήψεις και εξορμήσεις στα υποκαταστήματα της ΝΟΒΑ ΜΠΑΝΚ, με την απεργία που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ύστερα από έντονη παρέμβαση του ΠΑΜΕ, με την παράσταση διαμαρτυρίας στελεχών του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας και την παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης της Τράπεζας στην Αθήνα - που οργάνωσε η Γραμματεία ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα -, οι ταξικές δυνάμεις ξεκαθάρισαν ότι δε θα αφήσουν αναπάντητη τη συνδικαλιστική δίωξη του Αν. Θεοδωρίδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινοποίηση της απόλυσης του εργαζόμενου ήρθε μόλις λίγες μέρες μετά τη συνδικαλιστική δίωξη του Θ. Λάππα, μέλους της Γραμματείας ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και εργαζόμενου στην ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ, η διοίκηση της οποίας προσπάθησε να τον μεταθέσει από τα κεντρικά της γραφεία σε άλλο υποκατάστημα. Μια προσπάθεια που επίσης ματαιώθηκε, ύστερα από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων.

Σε χτεσινή της ανακοίνωση, με αφορμή τη δικαστική απόφαση για τον Αν. Θεοδωρίδη, η Γραμματεία ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα σημειώνει: «Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που όλο το προηγούμενο διάστημα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα ανέλαβαν την ευθύνη της οργάνωσης του αγώνα για την επαναπρόσληψη του συνδικαλιστή, στελέχους του ΠΑΜΕ και μέλους της Γραμματείας Νέων της ΟΤΟΕ, θεωρούν κατ' αρχάς θετική τη δικαστική απόφαση και καλούν σε επιφυλακή τους εργαζόμενους του κλάδου μέχρι την οριστική δικαίωση του συναδέλφου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ