ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
Οταν χειροκροτάς...

...αντί να διαδηλώνεις

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Ποιος τη χάρη σ' αυτά τα περίπου δύο εκατομμύρια εργαζομένων, που, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, δουλεύουν με μισθούς των 500-600 ευρώ. Θα πάρουν 85 ολόκληρα λεπτά αύξηση στο μεροκάματο, 18 ολόκληρα ευρώ στο μισθό! Τόσα προβλέπει η τέταρτη δόση της διετούς σύμβασης, που είχε υπογράψει η ΓΣΕΕ. Η οποία, πιστή στη γραμμή της «ανταγωνιστικότητας», που σημαίνει ότι δεν πρέπει να θίγεται το πουγκί του αφεντικού, ετοιμάζεται, λέει, να διεκδικήσει και διορθωτικό 1%! Το γέλιο θα γίνει, όταν θα εμφανιστεί η ΔΑΚΕ «από τα αριστερά» να «διεκδικεί» αυξήσεις 8%.

Νούμερα, θα πείτε, είναι, ο καθένας παρουσιάζει ό,τι θέλει, για να καταλήξει σε όποιο συμπέρασμα θέλει. Εδώ, φτάσαμε να παρουσιάζουν δημοσκόπηση, με βάση την οποία οι Ελληνες πανηγυρίζουν υπέρ της κυβέρνησης Καραμανλή. Οτι υπάρχει και η τσέπη του καθενός αδιάψευστος μάρτυρας, είναι μάλλον κάτι άσχετο.

Οπως, άσχετα φαίνεται ότι είναι και τα νούμερα που παρουσιάζουν αύξηση νεκρών, την ίδια περίοδο που απελευθερώνονται οι αερομεταφορές. Θα πείτε: Κι ο θάνατος απελευθέρωση είναι!

Τα κέρδη να 'ναι καλά. Και από αυτήν την άποψη, της προσδοκίας κερδών, έχει χρηματιστηριακό ενδιαφέρον η είδηση ότι η «τάδε τζετ» εταιρία θα μειώσει κατά κάτι δισ. το κόστος συντήρησης των αεροσκαφών της. Αμα πέσει κανένα, θα βρεθούν και τα λάθη που έκανε ο πιλότος.

Τρομοψύχωση, λέει. Αντί να λένε κι «ευχαριστώ» που τους ρωτάνε, διαμαρτύρονται. Για φαντάσου να αποδειχτεί ότι κάτι παππούδες των σκοτωμένων επιβατών του «737» είχαν πάρει μέρος σε ένοπλο αγώνα. Τι τροπή θα πάρει η υπόθεση διερεύνησης των αιτιών της πτώσης;

Θα πείτε, βέβαια, ότι εδώ τους αντιμετώπισαν σαν 121 «Βραζιλιάνους» χωρίς τέτοιες ενδείξεις. «Θεωρίες συνωμοσίας» τα περί ολικής εφαρμογής του σχεδίου «Renegade» και τίποτα άλλο. Οπως είναι γνωστό, συνηθίζεται ο Πρόεδρος Μπους να στέλνει συγχαρητήρια τηλεγραφήματα κάθε που πέφτει ένα αεροπλάνο.

Ακου, λέει, τζάμπα σπουδές Ιατρικής! Πού; Εκεί, στην υπανάπτυκτη Κούβα. Στο σοσιαλισμό που γνωρίζουμε.

Και αναρωτιούνται - λέει - γιατί το 56% των Δυτικογερμανών θεωρούν τον κομμουνισμό μια καλή ιδέα!

Τι σου είναι αυτά τα φαντάσματα...


ΚΑΤΙ «ΑΣΥΝΔΕΤΕΣ» ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ: «Ηδη προτού τελειώσει το 2005, τα θύματα των αεροπορικών δυστυχημάτων έχουν φθάσει σχεδόν τα 600, ξεπερνώντας τα θύματα του 2004. Οι αριθμοί αυτοί φέρνουν εκ νέου στο προσκήνιο τη δημόσια συζήτηση για την ασφάλεια των ουρανών, ύστερα από την απελευθέρωση των αεροπορικών συγκοινωνιών» (το ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ»).

ΜΕΙΩΣΗ ΕΞΟΔΩΝ: «Σε μείωση των εξόδων συντήρησης αεροσκαφών που θα ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια στερλίνες στοχεύει να προχωρήσει η Easy Jet μέσα στο επόμενο έτος, μετά την υπογραφή συμφωνίας που πραγματοποίησε με την SR Technics ύψους 1 δισ. στερλίνες, η οποία αναλαμβάνει τη δεκαετή συντήρηση» (η είδηση στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ: «Ερχεται μια ακόμη έρευνα, αυτή τη φορά από το γερμανικό περιοδικό "Σπίγκελ" για να αποκαλύψει ότι η κριτική που άσκησε στον καπιταλισμό ο φιλόσοφος από το Τριρ "έχει ακόμη σήμερα το νόημά της" (...) 56% είναι οι Δυτικογερμανοί οι οποίοι θεωρούν τον κομμουνισμό "μία καλή ιδέα η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε σωστά" (...) το φάντασμα στο οποίο αναφερόταν το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο" ξαναβγαίνει (...) "η ειρωνεία της ιστορίας" λέει ο μαρξιστής φιλόσοφος Οσκαρ Νεγκτ, "είναι ότι για πρώτη φορά το κεφάλαιο λειτουργεί ακριβώς όπως είχε περιγράψει ο Μαρξ στο "Κεφάλαιο"» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

ΣΕΝΑΡΙΑ: «Το τηλεγράφημα Μπους έδωσε και πάλι "τροφή" στα σενάρια συνωμοσιολογίας. Ορισμένοι - όχι επίσημοι αξιωματούχοι - φτάνουν να υποστηρίξουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέδωσε εύσημα στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία επειδή - λένε- κατέρριψε το Μπόινγκ της "Ηλιος"... Πάντως η πρώτη εντύπωση που υπήρχε στην Πολεμική Αεροπορία όταν διατάχθηκε το "Renegade" ήταν ότι το "737" είχε καταληφθεί "από μη εξουσιοδοτημένα άτομα" δηλαδή από αεροπειρατές» (η επισήμανση στα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): ΖΟΥΓΚΛΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ έχουν γίνει οι ουρανοί

ΤΟ ΒΗΜΑ (κυριακάτικο): Τα φτερά του φόβου

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυριακάτικη): Μυστήριο και διεθνής ανησυχία

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Το μυστικό στην κασέτα των F16

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): Εμπόδια στην έρευνα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΠΛΕΚΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ και κόμματα στην Κύπρο

Η ΧΩΡΑ: Κλειδώστε το στόχο και αναμείνατε

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η ΚΟΛΑΣΗ στο πιλοτήριο

ΤΑ ΝΕΑ: Φωτογραφίζουν 2 «βλάβες» οι Αμερικανοί

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΒΟΗΘΕΙΑ και βαριές ανάσες

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αγωνία στην κυβέρνηση για το «τεστ» της Κομισιόν

ΕΘΝΟΣ: ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ 3% στους μισθούς από 1ης Σεπτεμβρίου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ για 20.000 αυθαίρετα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟ» ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 13.950 ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): 6 ΑΛΛΑΓΕΣ στα επιδόματα υπέρ χαμηλοσυνταξιούχων

ΑΥΡΙΑΝΗ: 300.000 δολάρια ΕΦΑΓΕ Ο ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Στα 26 ευρώ μεροκάματο

«Με ρυθμούς εξπρές ετοιμάζεται από τη ΓΣΕΕ η καταγγελία της συλλογικής σύμβασης με αίτημα διορθωτικό ποσό από 1% έως 1,5%» (η είδηση στο ΕΘΝΟΣ).

Ερχεται πακέτο

«Την αναμόρφωση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που θα τονώσει την αγορά εργασίας, την επέκταση της μερικής απασχόλησης στον δημόσιο τομέα και την επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης του ΟΑΕΔ ώστε να γίνει περισσότερο αποδοτικός ζητάει ο ΟΟΣΑ (...) Τέσσερις στους δέκα Ελληνες βρίσκουν δουλιά άσχετη με το αντικείμενο που σπουδάζουν. Η αδυναμία απορρόφησής τους στον κλάδο εξειδίκευσης οδηγεί πολλούς στη μερική απασχόληση. Από αυτούς λίγοι καταφέρνουν να αποκτήσουν ένα πλήρες ωράριο, ενώ οι έχοντες λιγότερα "εφόδια" ή οι απασχολούμενοι σε μικρές επιχειρήσεις καταλήγουν λίγο καιρό μετά άνεργοι. Για τη βελτίωση της κατάστασης ο ΟΟΣΑ προτείνει την επέκταση της μερικής απασχόλησης στον δημόσιο τομέα καθώς και σε μια μεγαλύτερη γκάμα επαγγελμάτων» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

Οι καθυστερημένοι...

«Περισσότεροι από 1.600 φοιτητές από 20 διαφορετικές χώρες της Λατινικής Αμερικής ολοκλήρωσαν τις δωρεάν σπουδές τους στην ιατρική. Ενα πρόγραμμα που χρηματοδοτεί ο Κάστρο και που ο Τσάβες δεσμεύτηκε να αντιγράψει...» (η είδηση στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Ξέχασαν τους παππούδες

«Σοβαρά συμπτώματα τρομοψύχωσης παρουσιάζει η βρετανική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Διαφορετικά δεν εξηγείται η απόφασή της να υποχρεώσει τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις δραστηριότητες της ΕΕ να την ενημερώσουν λεπτομερώς για τους γονείς τους. Οι δημοσιογράφοι που ζήτησαν να διαπιστευθούν για το άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών το οποίο θα συνέλθει στο Νιούπορτ της Ουαλίας στις αρχές Σεπτεμβρίου εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι η βρετανική προεδρία ζητεί λεπτομερείς πληροφορίες για τους γονείς τους» (η είδηση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ