ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Εγκληματική η κυβερνητική πολιτική

Στις φλόγες το χωριό Αλμαλάγκουες, κοντά στην Κοΐμπρα

Associated Press

Στις φλόγες το χωριό Αλμαλάγκουες, κοντά στην Κοΐμπρα
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Η πύρινη κόλαση εξακολουθεί να είναι πανταχού παρούσα στην Πορτογαλία, κατατρώγοντας χιλιάδες εκτάρια καθημερινά και αφαιρώντας ανθρώπινες ζωές, που χτες έφτασαν τους 15. Εντούτοις, πρόκειται για ένα ακόμη προαναγγελθέν έγκλημα.

Γιατί μόνο εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί η πολιτική του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, που ακολουθώντας ακριβώς τα ίδια χνάρια με τους προκατόχους τους, τους Σοσιαλδημοκράτες εξακολουθεί την ίδια προβληματική δεξιά πολιτική όσον αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και αφήνει την πύρινη λαίλαπα να κατατρώει τα εναπομείναντα δάση της Πορτογαλίας.

Μπορεί η σημερινή πύρινη κόλαση να είναι προϊόν εμπρησμού, εντούτοις μαίνεται τόσες εβδομάδες, έχοντας κατακάψει 100.000 εκτάρια γης μέσα σε μία εβδομάδα και η κυβέρνηση μέχρι το Σαββατοκύριακο απλώς καλλιεργούσε κλίμα ότι επρόκειτο για «αναπόφευκτο» γεγονός και διαβεβαίωνε συνάμα πως τα πάντα βρίσκονται υπό έλεγχο και οι υποδομές ήταν επαρκείς... όπως αναφέρει η εφημερίδα «Avante», όργανο του ΚΚ Πορτογαλίας. Μόνο που ήδη έχουν καεί από την προηγούμενη εβδομάδα 100.000 εκτάρια, ενώ οι πυρκαγιές είναι ετήσιο «φαινόμενο» με το ρεκόρ να το κρατά το καλοκαίρι του 2003 όπου κάηκαν 420.000 εκτάρια γης.

Σεληνιακό τοπίο στην κεντρική Πορτογαλία

Associated Press

Σεληνιακό τοπίο στην κεντρική Πορτογαλία
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Αvante», εκτός της υποτίμησης της κατάστασης και της παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης όσον αφορά στις πραγματικές συνθήκες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ούτε η παρούσα κυβέρνηση όπως αντιστοίχως και οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν πράξει τίποτα για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων και των ειδικών νόμων όπως προβλέπει η νομοθεσία για τη δασική πολιτική που ψηφίστηκε το 1996! Ακόμη και η επί εφ' όλης της ύλης συζήτηση το Μάρτη του 2003 κατέληξε στο κενό, καθώς ούτε και τότε ελήφθησαν αποφάσεις, συγκεκριμένα μέτρα και η εφαρμογή αυτών στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης.

Στην ήδη ελλιπή και προβληματική πολιτική της Πορτογαλίας, να προστεθούν η πολιτική της ΕΕ και οι ντιρεκτίβες για την αγροτική και δασική πολιτική, καθώς οι κυβερνήσεις της χώρας, νυν και τέως, ακολουθώντας τες με απόλυτη υποταγή «έχουν αποκαλύψει το πραγματικό τους πρόσωπο, που είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ΕΕ και όχι φυσικά του πορτογαλικού λαού» σημειώνει τέλος η «Αvante».

Την ίδια στιγμή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, το ΚΚ Πορτογαλίας κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα εξετάζει και θα ελέγχει τη λήψη και εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για την πρόληψη, την επαγρύπνηση, την καταστολή και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Παράλληλα το ΚΚΠ ασκεί δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση των Σοσιαλιστών που έχει επαναφέρει τη θέση των Σοσιαλδημοκρατών ότι ο κυριότερος ένοχος για τις πυρκαγιές είναι η μικρή ιδιοκτησία γης και οι συνεχείς παραβάσεις των μικροϊδιοκτητών. Μιλώντας στη συνεδρίαση ο βουλευτής του ΚΚΠ, Αγκουστίνο Λόπες, τόνισε ότι η επαναφορά αυτής της θέσης εξυπηρετεί δύο κύριους πολιτικούς στόχους: 1) την αποενοχοποίηση της δεξιάς πολιτικής, Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών και 2) επιχειρεί να δικαιολογήσει και να νομιμοποιήσει την ανάπτυξη διαδικασιών συγκέντρωσης της γης σε λίγα χέρια.

Μαίνονται 11 μέτωπα ανεξέλεγκτα

Στο μεταξύ, εκτός ελέγχου μαίνονται τουλάχιστον 11 πύρινα μέτωπα που έχουν προκαλέσει το θάνατο 15 ατόμων και την καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης.

Στην περισσότερο πληγείσα επαρχία της Κοΐμπρα τη Δευτέρα κάηκαν περισσότερα από 10 σπίτια και οι αρχές υποχρεώθηκαν να απομακρύνουν από τις εστίες τους δεκάδες ανθρώπους. Οπως αναφέρει η πορτογαλική εφημερίδα «Jornal do Noticias», οι φλόγες έφτασαν στα όρια της Κοΐμπρα, της τρίτης σε μέγεθος πόλης της Πορτογαλίας. Περισσότεροι από 2.500 πυροσβέστες και 600 στρατιώτες δίνουν μάχη με τις φλόγες, στις επαρχίες Κοΐμπρα, Σανταρέμ και Βιζέου της κεντρικής και βόρειας Πορτογαλίας.

Τα θύματα της πύρινης λαίλαπας ανήλθαν σε 15 καθώς στο χωριό Ουρέμ εντοπίστηκε μια ηλικιωμένη γυναίκα, 88 ετών, απανθρακωμένη κοντά στο σπίτι της. Ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν 10 πυροσβέστες.

Οι πορτογαλικές αρχές ζήτησαν και έλαβαν βοήθεια από κοινοτικές χώρες, πολλές από τις οποίες έστειλαν πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, όπως η Ισπανία, με 2 αεροσκάφη, Γαλλία - 2 αεροσκάφη, Γερμανία - 3 ελικόπτερα «Πούμα», Ιταλία 1 αεροσκάφος και η Ολλανδία 2 ελικόπτερα.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Ζόρζε Σαμπάιο, απηύθυνε έκκληση εθνικής ενότητας και ζήτησε από τους εργοδότες να δώσουν άδεια σε όσους εργαζόμενους είναι εθελοντές πυροσβέστες ώστε να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

«Διερχόμαστε πολύ σοβαρές στιγμές για την Πορτογαλία και χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερους πυροσβέστες» είπε ο Σαμπάιο.

Τέλος, ακόμη επτά φερόμενοι ως εμπρηστές συνελήφθησαν και ανακρίνονται, έγινε γνωστό από δυνάμεις ασφαλείας. Με τις τελευταίες αυτές συλλήψεις έφτασε στους 105 ο αριθμός των συλληφθέντων από την αρχή του χρόνου έως τώρα, ως υπόπτων για εμπρησμούς στην Πορτογαλία όπου οι πυρκαγιές έχουν ήδη κατακάψει 134 χιλιάδες εκτάρια δασικών εκτάσεων.


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ
Πλημμύρες παντού

ΖΥΡΙΧΗ - ΒΙΕΝΝΗ.-

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αγνοείται η τύχη δύο άλλων από τις πλημμύρες που έχουν πλήξει ένα μεγάλο τμήμα της Ελβετίας, όπου σε πολλές λίμνες η στάθμη των υδάτων έχει ανέβει επικίνδυνα ξεπερνώντας τα όρια συναγερμού, ανακοινώθηκε σήμερα από τις αρχές. Από την Κυριακή, οι νεκροί και οι αγνοούμενοι έφθασαν τους έξι στην Ελβετία που έχει να γνωρίσει τέτοιες πλημμύρες από το 1999.

Οι περισσότερο πληγείσες περιοχές από τις συνεχιζόμενες για τρεις ημέρες έντονες βροχοπτώσεις βρίσκονται στα κεντρικά της χώρας. Ενα τμήμα της πόλης της Λουκέρνης έχει καλυφθεί από νερά και είναι μεγάλα τα προβλήματα στις οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Εχουν επίσης πλημμυρίσει πολλές περιοχές στη Βέρνη και πολλοί ήταν αυτοί που αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν βάρκες για να μετακινηθούν. Περίπου 240 κάτοικοι απομακρύνθηκαν. Στην περιοχή του Νταβός υπερχείλισαν ποταμοί.

«Πνίγεται και η Αυστρία» καθώς από τις καταρρακτώδεις βροχές που άρχισαν τη νύχτα της Δευτέρας ήδη προκλήθηκαν μεγάλες πλημμύρες στη δυτική Αυστρία, ανακοινώθηκε χτες από τις αρχές. Σε ορισμένες περιοχές των επαρχιών του Τιρόλου και του Βόραρμπεργκ, η κατάσταση χαρακτηρίζεται δραματική. Εξάλλου, έπειτα από κατολίσθηση που σημειώθηκε τη νύχτα υπέστη σημαντικές ζημιές το δίκτυο της Telecom της Αυστρίας και τα σωστικά συνεργεία για να επικοινωνούν χρησιμοποιούν μόνον ασυρμάτους κάτι που δυσχεραίνει πολύ το έργο τους.

Από τις άσχημες καιρικές συνθήκες πλήττεται και η Βουλγαρία και, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ένας ηλικιωμένος άνδρας έχασε τη ζωή του. Συνολικά 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την αρχή Ιουνίου εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών και κυρίως των πλημμυρών.

Εκτακτα μέτρα λαμβάνονται από το βράδυ της Δευτέρας και στη βόρεια Κροατία καθώς η στάθμη του ποταμού Μούρα συνεχίζει να ανεβαίνει εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός HRT. Από τις καταρρακτώδεις βροχές έχουν πλημμυρίσει και περιοχές της Σλοβενίας, έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και έχουν καλυφθεί με νερά σπίτια, δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές. Στη Ρουμανία, δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με αποτέλεσμα οι νεκροί από τις πλημμύρες να φθάσουν συνολικά τους 18, ενώ οι ζημιές δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί καθώς η κακοκαιρία συνεχίζεται και έχουν πληγεί οι 31 από τις 41 συνολικά διοικητικές περιφέρειες της χώρας.

Προβλήματα από τις βροχοπτώσεις αντιμετωπίζει και η νότια Γερμανία και έκλεισαν όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο βαυαρικό θέρετρο Γκάρμις-Παρτενκίρχεν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ