ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
Δημιούργησε εσύ την είδηση

Του ΣΤΑΘΗ από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του ΣΤΑΘΗ από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Το δεδομένο είναι ότι θα πληρώσεις. Τα ίδια τα δικά τους νούμερα το δηλώνουν. Αυτοί που δε θα πληρώσουν (και κράτα μια πισινή γι' αυτό) είναι επί της ουσίας κάτι κλειστά διαμερίσματα. Περισσότεροι από το 50% των καταναλωτών της ΔΕΗ ανήκουν στην κατηγορία των πάνω από 800 κιλοβάτ το τετράμηνο. Οσο για τις αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού, αρκεί να βάλεις δίπλα - δίπλα την αύξηση στη ΔΕΗ, την αύξηση στο μεροκάματό σου, και το έλλειμμα στην τσέπη σου από τη διαρκή αύξηση των τιμών σε όλα τα είδη. Κι ακόμα δε μέτρησες το κόστος της νέας σχολικής χρονιάς, το πετρέλαιο του χειμώνα, αυτά που κάθε Σεπτέμβρη τινάζουν το οικογενειακό ταμείο στον αέρα.

Δες την είδηση για τα τζάμπα τετράωρα: Καιρό τώρα, διαπιστώνει η ΕΕ ότι η μερική απασχόληση είναι σε χαμηλά επίπεδα. Και βρήκαν λύση οι κοινωνικοί εταίροι: Συμφώνησαν, λέει, να δουλεύεις τετράωρο κι αυτό να κοστίζει στο αφεντικό σου τρία σουβλάκια κέρασμα. Δε συζητάμε για ασφάλιση και άλλα τέτοια. Στη ρίζα του κακού, συμπλήρωσε και τα 26 ευρώ που έχει συμφωνήσει η ΓΣΕΕ να είναι καθηλωμένο το μεροκάματο για 8 ώρες δουλιά. Που σημαίνει 13 για το 4ωρο, μείον 8 η επιδότηση, μένουν 5 να βγάλει από την τσέπη του το αφεντικό, πληρωμή για δουλιά 4 ωρών. Αυτό θα πει «κοινωνική συναίνεση» για να κατακτηθεί η ανταγωνιστικότητα.

Ψήφισε, λοιπόν, ξανά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για να δεις προκοπή. Παραμονές ΔΕΘ, που είθισται να εξαγγέλλονται τουλάχιστον στα χαρτιά διάφορα, οι εξαγγελίες περιορίζονται σε μία δικαστική απόφαση, που δεν είναι νόμος, για επίδομα τέκνων σε ορισμένους παππούδες, που κακή μοίρα το 'φερε να έχουν και την επιμέλεια των παιδιών. Α, ναι, και τα γνωστά 9.000 ευρώ για να ανοίξεις σήμερα ένα ψιλικατζίδικο, που θα το κλείσεις σε δύο χρόνια, που θα σταματήσει η επιδότηση.

Ηταν καύχημα του ΠΑΣΟΚ τα περίφημα κατάλληλα στελέχη του στις κατάλληλες θέσεις για το ξεκοκάλισμα του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου. Ε, τώρα αλλάζει υπαλλήλους το ταμείο... Την επόμενη φορά που διευθύντρια του υπουργείου Εργασίας θα κάνει μήνυση στους οικοδόμους για κατάληψη του υπουργείου, θα ξέρουμε πως δεν είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά της ΝΔ, αυτό αλλάζει.

Οσο εσύ ο ίδιος δεν είσαι στο προσκήνιο πρωταγωνιστής των εξελίξεων...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ: «Ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί στη ΔΕΘ με "άδειο καλάθι" σε ό,τι αφορά τη νέα εισοδηματική πολιτική. Και θα επιχειρήσει να κερδίσει τις εντυπώσεις, προβάλλοντας ιδιαίτερα τις "μεταρρυθμιστικές" πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (...) την ίδια ώρα στην κυβέρνηση δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την αυξανόμενη απαισιοδοξία της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην οικονομία (...) τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι το κλίμα απαισιοδοξίας μπορεί να μην αλλάζει αυτή την ώρα το πολιτικό τοπίο, αλλά εάν παγιωθεί θα εξελιχθεί σε τροχοπέδη της οικονομίας και τότε μπορεί να υπάρξουν αλλαγές και στους εκλογικούς δείκτες» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

ΦΟΥΜΑΡΑ: «Αυτό που περιμένουν να ακούσουν οι πολίτες από τον κ. Καραμανλή στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης είναι να περιγράψει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για καλύτερα εισοδήματα (...) η πραγματική σύγκλιση θα προέλθει μόνο από τη συνέχιση της πολιτικής μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα δημιουργούν τις βάσεις για χαμηλότερους φόρους και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο» (το άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΚΑΗΜΕΝΕ... ΚΑΡΟΛΕ: «Ηδη από πολύ παλαιότερα οικονομολόγοι και στοχαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αμιγής λειτουργία των κανόνων της αγοράς κάθε άλλο παρά διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα προϊόντων και υπηρεσιών. Αντιθέτως, τον οδηγεί σε καταστρεπτική σύγκρουση με τα ιδιωτικά συμφέροντα της καπιταλιστικής επιχείρησης που τα παράγει και τα διακινεί, καταστρεπτική για το δημόσιο συμφέρον (...) Αν στην έννοια του δημοσίου συμφέροντος προσθέσουμε και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τότε ο δημόσιος χαρακτήρας κάθε "καπιταλιστικού προϊόντος" έρχεται σε μοιραία σύγκρουση με τη λογική του ιδιωτικού κέρδους που επιβάλλει η αγορά. Ο Μαρξ παλαιότερα έβλεπε στη σύγκρουση αυτή το τέλος του καπιταλισμού, την επαναστατική ανατροπή του. Οι παρατηρήσεις του υπήρξαν καίριες, αλλά τα συμπεράσματα και οι προσδοκίες μάλλον διαψεύστηκαν» (ο Αντ. Καρκαγιάννης στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΦΥΛΛΟ ΣΥΚΗΣ των παραβιάσεων

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σύγκρουση για τους δήμους

ΕΘΝΟΣ: ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΑΝ 18.714 στελέχη

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέα διαδικασία ελέγχων για πάταξη φοροδιαφυγής

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τρεις ξένοι κολοσσοί διεκδικούν τον «Αστέρα»

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΑΝΩ - ΚΑΤΩ οι βάσεις για ΑΕΙ - ΤΕΙ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πριμ για εγγόνια στους παππούδες από το ΙΚΑ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 9.000 ευρώ για δημιουργία επιχείρησης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΕ ΔΕΚΟ

ΤΑ ΝΕΑ: Κατηγορώ για ΥΠΑ και από Κύπρο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΡΟΝ - ΑΡΟΝ άλλαξαν το καθεστώς ελέγχου των πτήσεων από ΥΠΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΟ «ΠΟΡΙΣΜΑ» πυκνώνει το μυστήριο

Ο ΛΟΓΟΣ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΛΑΒΗ οι πρώτες ενδείξεις

Η ΑΥΓΗ: Πρώτες απαντήσεις πολλά ερωτήματα

Η ΧΩΡΑ: Ούτε ίχνος από δύο επιβάτες

Η ΝΙΚΗ: Η ώρα των ευθυνών

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): 35 ΩΡΕΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μόνο δεδομένο ότι θα πληρώσεις

«Οσοι καταναλώνουν από 801 έως 2.000 kwh θα πληρώσουν επιπλέον 3% (...) Επισημαίνεται ότι η μέση οικιακή κατανάλωση ανέρχεται περίπου σε 1.200 kwh ανά τετράμηνο (...) Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση προχώρησε σε κλιμακωτές αυξήσεις (...) Πρώτον, να μην επιβαρυνθούν καθόλου οι οικονομικά ασθενέστεροι και να περιοριστούν κάτω του πληθωρισμού οι αυξήσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία» (τα στοιχεία στο ρεπορτάζ στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Τζάμπα τετράωρα

«Επιδότηση-"αντίδοτο" στη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων αποφάσισαν να δώσουν οι κοινωνικοί εταίροι (...) Εδωσαν το πράσινο φως στον ΟΑΕΔ να εφαρμόσει ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης των εμπορικών επιχειρήσεων σε θέσεις μερικής απασχόλησης για τουλάχιστον 4 ώρες ημερησίως (...) Στο πρώτο δίμηνο η αμοιβή του ανέργου θα καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από τον ΟΑΕΔ. Στους επόμενους 18 μήνες ο εργοδότης θα επιχορηγείται με 8 ευρώ ημερησίως για κάθε θέση εργασίας» (από το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Απλά, αλλαγή βάρδιας

«Τρεις διευθύντριες στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με πολύχρονη εμπειρία αντικαταστάθηκαν, ενώ σε παραίτηση - συνταξιοδότηση εξαναγκάστηκε η Αννα Δελαπόρτα, προϊσταμένη της ειδικής υπηρεσίας του προγράμματος "Επαγγελματική Κατάρτιση και Απασχόληση" η οποία ήταν χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με μεγάλη εξειδίκευση. Στη θέση της τοποθετήθηκε απλός υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας, αφού πρώτα προήχθη σε προϊστάμενο (...) Πρώην γενική διευθύντρια κορυφαίου υπουργείου εξομολογείται στο "Εθνος": "Δώσαμε τη ζωή μας, το αίμα μας στην υπηρεσία και κάποιοι έκριναν ότι δεν μπορούμε να προσφέρουμε άλλο. Με ποια κριτήρια;"» (από το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ