Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ: «Ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί στη ΔΕΘ με "άδειο καλάθι" σε ό,τι αφορά τη νέα εισοδηματική πολιτική. Και θα επιχειρήσει να κερδίσει τις εντυπώσεις, προβάλλοντας ιδιαίτερα τις "μεταρρυθμιστικές" πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (...) την ίδια ώρα στην κυβέρνηση δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την αυξανόμενη απαισιοδοξία της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην οικονομία (...) τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι το κλίμα απαισιοδοξίας μπορεί να μην αλλάζει αυτή την ώρα το πολιτικό τοπίο, αλλά εάν παγιωθεί θα εξελιχθεί σε τροχοπέδη της οικονομίας και τότε μπορεί να υπάρξουν αλλαγές και στους εκλογικούς δείκτες» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

ΦΟΥΜΑΡΑ: «Αυτό που περιμένουν να ακούσουν οι πολίτες από τον κ. Καραμανλή στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης είναι να περιγράψει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για καλύτερα εισοδήματα (...) η πραγματική σύγκλιση θα προέλθει μόνο από τη συνέχιση της πολιτικής μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα δημιουργούν τις βάσεις για χαμηλότερους φόρους και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο» (το άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΚΑΗΜΕΝΕ... ΚΑΡΟΛΕ: «Ηδη από πολύ παλαιότερα οικονομολόγοι και στοχαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αμιγής λειτουργία των κανόνων της αγοράς κάθε άλλο παρά διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα προϊόντων και υπηρεσιών. Αντιθέτως, τον οδηγεί σε καταστρεπτική σύγκρουση με τα ιδιωτικά συμφέροντα της καπιταλιστικής επιχείρησης που τα παράγει και τα διακινεί, καταστρεπτική για το δημόσιο συμφέρον (...) Αν στην έννοια του δημοσίου συμφέροντος προσθέσουμε και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τότε ο δημόσιος χαρακτήρας κάθε "καπιταλιστικού προϊόντος" έρχεται σε μοιραία σύγκρουση με τη λογική του ιδιωτικού κέρδους που επιβάλλει η αγορά. Ο Μαρξ παλαιότερα έβλεπε στη σύγκρουση αυτή το τέλος του καπιταλισμού, την επαναστατική ανατροπή του. Οι παρατηρήσεις του υπήρξαν καίριες, αλλά τα συμπεράσματα και οι προσδοκίες μάλλον διαψεύστηκαν» (ο Αντ. Καρκαγιάννης στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ