Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετήσιο χαράτσι 76 εκατομμύρια ευρώ στα ελληνικά νοικοκυριά

Αύξηση του ανταποδοτικού τέλους για την ΕΡΤ κατά ένα ευρώ το μήνα σε κάθε τιμολόγιο της ΔΕΗ, ανακοίνωσε ο υπουργός Τύπου

Ετήσιο χαράτσι 75,94 εκατομμύρια ευρώ ή 25,99 δισ. δραχμές, είναι έτοιμη να επιβάλει η κυβέρνηση στα ελληνικά νοικοκυριά, με αύξηση του ύψους του ανταποδοτικού τέλους για την ΕΡΤ κατά 30,9%!!

Ο ελληνικός λαός για μια ακόμη φορά, καλείται να πληρώσει το έλλειμμα της κρατικής τηλεόρασης που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και να συντηρήσει το τηλεοπτικό μέσο της εκάστοτε κυβερνητικής προπαγάνδας. Η «αθώα» αύξηση του ενός ευρώ το μήνα στα τιμολόγια της ΔΕΗ για την ΕΡΤ, έτσι όπως επιχείρησε να την εμφανίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τη δημιουργία «Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου», το οποίο συζητήθηκε χτες στην κυβερνητική επιτροπή, παρουσία του πρωθυπουργού, αποτελεί πρόκληση για τα λαϊκά στρώματα και έμμεση σκληρή φορολογία. Αναλυτικότερα:

  • Αυξάνει το ετήσιο τέλος υπέρ της ΕΡΤ για κάθε ελληνικό νοικοκυριό από 38,88 ευρώ το χρόνο σε 50,88 ευρώ.
  • Η αύξηση των 12 ευρώ το χρόνο για τους 5.128.000 οικιακούς και τους 1.200.000 εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές της ΔΕΗ, το σύνολο 6.328.000 καταναλωτές, μεταφράζεται σε συνολικό χαράτσι 75,94 εκατομμύρια ευρώ.
  • Μετά και απ' αυτή τη νέα αύξηση τα ετήσια έσοδα της ΕΡΤ μόνο από τις εισφορές του ελληνικού λαού εκτινάσσονται στα 321.968.640 ευρώ ή περίπου 110 δισ. δραχμές!!

Την ίδια στιγμή λοιπόν που η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει νέα λαϊκή «αφαίμαξη» - την προηγούμενη για τον ίδιο λόγο είχε επιβάλει το ΠΑΣΟΚ την 1.7.2003 - ο Θ. Ρουσόπουλος εντελώς προκλητικά δήλωσε ότι η αναπροσαρμογή του ανταποδοτικού τέλους στην ΕΡΤ «είναι αποτέλεσμα του κόστους που υπήρξε για την κρατική τηλεόραση από την εθελούσια έξοδο 1.200 εργαζομένων που ξεκίνησε το 2000 και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβρη του 2003» και σύμφωνα με τον ίδιο η δαπάνη αυτή «όπως είχε προβλεφτεί από το 2000 όταν ξεκίνησε, ήταν να αρχίσει να πληρώνεται από το 2005, δηλαδή πέντε χρόνια αργότερα»...Και το κόστος αυτό θα επιβαρύνει την ΕΡΤ για μια ακόμη δεκαετία.

Ο ελληνικός λαός, όμως, δε θα πληρώσει μόνο την πολιτική που εξώθησε σε «εθελούσια έξοδο» εργαζόμενους της ΕΡΤ, αλλά και τη μονιμοποίηση 1.400 συμβασιούχων από τους 1.700 που συνολικά προσέλαβε η ΕΡΤ, στο ίδιο χρονικό διάστημα... Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ωθούσαν εργαζόμενους της ΕΡΤ στην «εθελούσια έξοδο» και στη συνέχεια προχωρούσαν σε εξωτερικές παραγωγές με ιδιωτικά συνεργεία πληρώνοντας τεράστια ποσά. Οι εκπρόσωποι του δικομματισμού έθεταν και θέτουν εργαζόμενους στην «ομηρία» των συμβάσεων, χρησιμοποιώντας τη δημόσια τηλεόραση για να ασκούν την κρατική προπαγάνδα και όταν υποχρεώνονται σε μονιμοποιήσεις προσωπικού μετακυλούν το κόστος στο λαό.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξαίρεσε από το νέο χαράτσι τους 220.000 μετρητές που ανήκουν σε κοινόχρηστα των πολυκατοικιών. «Είναι ένας εξορθολογισμός του συστήματος», ισχυρίστηκε, όπως έχουν, ήδη, εξαιρεθεί στο παρελθόν ναοί, νεκροταφεία, γεωργικές χρήσεις και γεωτρήσεις»...

Η ΝΕΤ στην υπηρεσία του δικομματισμού...

Ο Θ. Ρουσόπουλος επιχείρησε συγχρόνως να δικαιολογήσει την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους στην ΕΡΤ, υποστηρίζοντας ότι μ' αυτή θα βοηθήσει στην «έναρξη τριών νέων πιλοτικών προγραμμάτων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης εντός του 2006», από την κρατική τηλεόραση.

Μάλιστα ο ίδιος δε δίστασε να ισχυριστεί ότι οι «παρεχόμενες υπηρεσίες» από την ΕΡΤ ολοένα και «αναβαθμίζονται» και ότι «οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τα τρία νέα ψηφιακά κανάλια που θα προσφέρει (...) δωρεάν η δημόσια τηλεόραση θα ανταποκριθούν σε αυτή τη θυσία την οποία ζητάμε από τον καθένα Ελληνα πολίτη».

Ποια είναι η... αναβάθμιση όμως που επικαλείται η κυβέρνηση; Η μετατροπή μέρα με τη μέρα της κρατικής τηλεόρασης σε φερέφωνο της κυβερνητικής πολιτικής. Η «φίμωση» όλων των υπόλοιπων κομμάτων εκτός από τους εκπροσώπους του δικομματισμού. Ο αποκλεισμός όλων των διαφορετικών φωνών που αντιτίθενται στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Αντί άλλων σχολίων, η παράθεση αδιάψευστων στοιχείων, φανερώνει τόσο την «πολυφωνία», όσο και την «αναβάθμιση» που παρουσιάζει η κρατική τηλεόραση.

Συγκεκριμένα η τηλεοπτική προβολή των πολιτικών κομμάτων από τη ΝΕΤ με στοιχεία που έδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για το Μάρτη του 2005, είναι αποκαλυπτική: Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία ο τηλεοπτικός χρόνος στη ΝΕΤ για τα πολιτικά κόμματα μοιράζεται ως εξής: ΝΔ - Κυβέρνηση 62,55%, ΠΑΣΟΚ 28,04%, ΚΚΕ 3,78%, ΣΥΝ 5,57%, ΔΗΚΚΙ 0,0%, ΛΑΟΣ 0,06%. Βάσει αυτών των στοιχείων το ΚΚΕ είναι το τελευταίο σε προβολή κόμμα από τα κόμματα της Βουλής.

  • Εξάλλου το σχέδιο νόμου που προωθεί ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος σχετικά με τη δημιουργία Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, περιλαμβάνει και άλλες ρυθμίσεις που αφορούν θέματα των Γενικών Γραμματειών Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και των εποπτευόμενων φορέων τους, καθώς επίσης και την ενοποίηση του Αθηναϊκού και Μακεδονικού πρακτορείου ειδήσεων και την κατανομή της κρατικής διαφήμισης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ