Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προετοιμασία της νέας αντιλαϊκής επίθεσης

Το προπαγανδιστικό μέρος του νέου κύματος λιτότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, που θα σηματοδοτήσει ο πρωθυπουργός με την ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη, φαίνεται πως ήταν στο επίκεντρο της χτεσινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό τον Κ. Καραμανλή. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής συζητήθηκαν και τα συγκεκριμένα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Θ. Ρουσόπουλο, «ήταν μια πρώτη προσέγγιση στην προγραμματική δράση της κυβέρνησης ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης».

Πρόγευση των μέτρων αυτών έδωσε προχτές ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Πάντως, αυτό που απασχολεί περισσότερο την κυβέρνηση είναι ο τρόπος με τον οποίο θα «σερβιριστεί» το νέο αντιλαϊκό «πακέτο». Στον τομέα αυτό φαίνεται πως το περιτύλιγμα των αντιλαϊκών μέτρων θα είναι η υπόσχεση περί μελλοντικών απολαβών για τα λαϊκά στρώματα που υφίστανται την ταξική πολιτική. Αυτό δηλαδή που θα εισπράξουν είναι «η προοπτική που παρέχει για τη χώρα το κυβερνητικό σχέδιο» καθώς και ένας αέρας «αισιοδοξίας».

Στην ουσία η κυβέρνηση αναζητά κοινωνική συναίνεση στην πολιτική ενίσχυσης της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της επίτευξης των διαφόρων δεικτών που θέτουν τα υπερεθνικά κέντρα του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι, τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την αναμενόμενη ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, παρά μόνο την εξαγγελία της κλιμάκωσης της επίθεσης στη ζωή και στα δικαιώματά τους.

Γ. Αλογοσκούφης: Συνεχίζουμε το πρόγραμμά μας...

Τη συνέχιση της προώθησης της πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων ανακοίνωσε και πάλι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, αμέσως μετά τη χτεσινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχαν και οι υπουργοί Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, Δ. Σιούφας και Γ. Σουφλιάς, αντίστοιχα. Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε συγκεκριμένα: «Εγινε μια γενικότερη συζήτηση για τον προγραμματισμό της οικονομικής πολιτικής της επόμενης περιόδου. Θα είναι μια συνέχεια των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, σύμφωνη με τις προγραμματικές δηλώσεις και με το κυβερνητικό πρόγραμμα. Ο στόχος είναι να συνεχιστούν οι θετικές εξελίξεις που έχουμε στην οικονομία». Η διατήρηση βέβαια των «θετικών εξελίξεων» στην οικονομία για το 2006 προϋποθέτει σκληρή λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις, αυξήσεις πείνας, φορολογική επιδρομή διαρκείας, όπου ανάλογα με την πορεία των εσόδων θα ενεργοποιούνται διάφορα σενάρια (το πιο επαχθές, η εκ νέου αύξηση των έμμεσων φόρων), μεγάλες περικοπές στις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες, συνέχιση των αντεργατικών ανατροπών - με πυξίδα τον ΟΤΕ - και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ, «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και νέες ιδιωτικοποιήσεις των πιο δυναμικών επιχειρήσεων, που άμεσα ή έμμεσα ελέγχονται από το δημόσιο τομέα.

Σήμερα εξάλλου θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομίας η πρώτη σύσκεψη για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2006, με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ