ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ
Κανένας έλεγχος μέσα στο 2005!

Δημοσιεύματα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» κάνουν λόγο για ανυπαρξία ελέγχων στο αεροπλάνο της «ΗΛΙΟΣ», καθώς και για εικονικούς ελέγχους από την κυπριακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

Πληθαίνουν τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας και επιβεβαιώνουν ότι το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στο Γραμματικό, με τους 121 νεκρούς, ήταν αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της «απελευθέρωσης» των αερομεταφορών και της ιδιωτικοποίησης, που θυσιάζει ανθρώπινες ζωές στο ανελέητο κυνηγητό του κέρδους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», κατά τους πρώτους μήνες του 2005 δεν έγινε κανένας πτητικός έλεγχος στο μοιραίο αεροσκάφος, ούτε καν ο ετήσιος! Η διερευνητική επιτροπή εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο και κατά συνέπεια αν δεν έγιναν οι έλεγχοι πώς ανανεώθηκε η άδεια του αεροπλάνου.

Οι διαπιστώσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς, αμέσως μετά τη βλάβη που είχε παρουσιάσει το αεροσκάφος στις 16 του Δεκέμβρη 2004 στην πτήση Λάρνακα - Βαρσοβία, είχε διαπιστωθεί ότι είχε πρόβλημα στην πίσω δεξιά πόρτα και στη βαλβίδα συμπίεσης. Μάλιστα, η επιτροπή είχε κάνει και ανάλογες υποδείξεις. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται ενέργειες για την εξασφάλιση παράλληλων καταγραφών περιπτώσεων βλαβών στο συγκεκριμένο αεροπλάνο από τρίτη πηγή, ώστε να διασταυρωθούν τα στοιχεία με αυτά που περιέχονται στα βιβλία της «ΗΛΙΟΣ» για να διαπιστωθεί κατά πόσο καταγράφονταν στα βιβλία του αεροπλάνου τα πραγματικά γεγονότα.

Εικονικές μεταθέσεις;

Επιπλέον, για «έκτακτες και προσωρινής διάρκειας μεταθέσεις προσωπικού», από περιφερειακές υπηρεσίες της Πολιτικής Αεροπορίας στην Κύπρο, προκειμένου να καλύπτουν εικονικά τις θέσεις την περίοδο των ελέγχων από τις Συνδυασμένες Αρχές Αεροπορίας (JAA), κάνει λόγο η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» σε χτεσινό της δημοσίευμα, επικαλούμενη έγγραφα του υπουργείου Συγκοινωνιών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε έγγραφο του Μάη 2004, το υπουργείο δίνει οδηγίες για τη σύνταξη απαντητικής επιστολής στην JAA αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Να αποφύγετε να κάνετε αναφορά ότι συμπληρώνονται κάποια κενά στη στελέχωση της Μονάδας από τις Αρχές Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου». Συστήνεται δε και επισύναψη του οργανογράμματος της Μονάδας Ασφάλειας πτήσεων του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, προς ...καθησυχασμό.

Αλλη αρχειοθετημένη απάντηση, που επικαλείται η εφημερίδα, του υπουργείου και του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, προς την Επίτροπο Διοικήσεως αυτή τη φορά, σε εξέταση καταγγελίας, εξηγεί ότι μετέφερε προσωπικό από τον Ελεγχο Εναέριας Κυκλοφορίας στην Κεντρική Υπηρεσία, προκειμένου να υπάρχει εικονική κάλυψη κατά τους ελέγχους της JAA.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η διεύθυνση του τμήματος, στην αλληλογραφία του με την Επίτροπο Νομοθεσίας, υποστηρίζει ότι «μετακινήθηκε στα κεντρικά γραφεία στη Λευκωσία έκτακτος υπάλληλος λόγω των ελέγχων της JAA που έγιναν το Σεπτέμβριο του 2003 και το Μάρτιο του 2004». Αυτά - σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα - επιβεβαιώνονται ευθέως και από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο σε επιστολή του στην Επίτροπο Διοικήσεως αναφέρει ότι λόγω δύο επιθεωρήσεων «υποχρεώθηκε να μετακινήσει προσωπικό από τις μονάδες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στα Κεντρικά Γραφεία του τμήματος».

Στο μεταξύ, δύο εμπειρογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια Αεροπλοΐας (EASA) έφτασαν χτες στην Κύπρο για να ενημερωθούν από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.

Κατέθεσαν οι ελεγκτές της ΥΠΑ

Στην έγγραφη αναφορά τους προς τη διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αναφέρθηκαν χτες οι δύο ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της κατάθεσής τους στους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής. Πρόκειται για τους ελεγκτές που είχαν βάρδια τη μέρα που συνετρίβη το αεροσκάφος της εταιρίας «Ηλιος» στο Γραμματικό.

Η κατάθεσή τους δόθηκε το μεσημέρι στους αστυνομικούς που είχαν μεταβεί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», στα πλαίσια της προανάκρισης που έχει διαταχθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Εκτός από τους ελεγκτές κατάθεση έδωσαν και οι προϊστάμενοι της βάρδιας.

Οι αστυνομικοί ρώτησαν τους ελεγκτές πότε «έπιασαν» το στίγμα του αεροπλάνου, όπως και πότε επιχειρήθηκε επικοινωνία με τον κυβερνήτη του. Επίσης, το χρόνο κατά τον οποίο είχαν επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου του αερολιμένα της Λάρνακας, το χρονικό διάστημα που ενημέρωσαν τους προϊσταμένους τους, όπως και αυτό κατά το οποίο ενημέρωσαν την Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές περιέγραψαν τα γεγονότα παραπέμποντας στην αναφορά που έχουν υποβάλει στην ΥΠΑ. Δήλωσαν πως στις 9.37 υπήρξε επικοινωνία με τον πύργο της Λάρνακας, αλλά δεν τους αναφέρθηκε τεχνικό πρόβλημα του αεροπλάνου. Στις 10.07 προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τον κυβερνήτη του αεροσκάφους, ενώ δεν έδωσαν συναγερμό, σύμφωνα με το σχέδιο «Renegade», διότι δε συνέτρεχαν όλοι οι αναγκαίοι λόγοι, όπως: Αλλαγή πορείας του αεροπλάνου και σήμα από τον ειδικό κωδικό των αεροπλάνων που φανερώνει κατάσταση αεροπειρατείας. Ακόμα, οι αστυνομικοί ζήτησαν από την ΥΠΑ την κασέτα επικοινωνίας των πύργων ελέγχου των αεροδρομίων «Ελ. Βενιζέλος» και Λάρνακας.

Εξάλλου, Κύπριοι ελεγκτές του αεροδρομίου της Λάρνακας κατηγορούν την ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για καθυστέρηση ως προς την αναζήτηση του μοιραίου «Μπόινγκ» της «Ηλιος». Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, αν και επικοινώνησαν δύο φορές με τους συναδέλφους τους στην Αθήνα, εκείνοι αδιαφόρησαν.

Βλάβη στο ηχητικό σύστημα

Στο ηχητικό σύστημα συναγερμού του μοιραίου «Μπόινγκ» της κυπριακής ιδιωτικής αεροπορικής εταιρίας «Ηλιος» εντόπισε βλάβη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, υπό τον Α. Τσολάκη που ερευνά τα αίτια του δυστυχήματος. Από τη μέχρι τώρα έρευνα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων (ΕΔΑΑ) προκύπτει ότι στο μοιραίο «Μπόινγκ» της εταιρίας «Ηλιος» χτυπούσε το ίδιο ηχητικό σήμα για διαφορετικές βλάβες. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να μπέρδεψε τους πιλότους του αεροσκάφους, όσον αφορά τα αίτια του συναγερμού, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Χτες το πρωί, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ενημέρωσε τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Στη σύσκεψη παραβρίσκονταν ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δ. Παπαγγελόπουλος, ο αναπληρωτής προϊστάμενος Γ. Διώτης και ο εποπτεύων τις έρευνες εισαγγελέας Π. Πούλιος, καθώς και ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Φ. Κουτσάφτης.

Οι εμπειρογνώμονες σε τέτοιες περιπτώσεις είναι υποχρεωμένοι, σύμφωνα με διεθνείς διατάξεις, να κοινοποιούν τα στοιχεία των ερευνών τόσο στην κατασκευάστρια εταιρία όσο και στον αρμόδιο αερομεταφορέα. Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Φ. Κουτσάφτης ενημέρωσε τους εισαγγελείς για την πορεία των ερευνών και όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών παραδόθηκε και η λίστα των επιβαινόντων στο αεροσκάφος. Επίσης, οι μισοί σοροί έχουν αναγνωριστεί και αναμένεται στις προσεχείς ημέρες να πραγματοποιηθούν και να ολοκληρωθούν οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις.

Διακόπτει τις πτήσεις για Πράγα

Μετά το χάος που επικράτησε στις πτήσεις της αεροπορικής εταιρίας «ΗΛΙΟΣ» και την καθήλωση των δύο εναπομεινάντων αεροσκαφών της για έλεγχο, η εταιρία ανακοίνωσε χτες ότι διακόπτει τις πτήσεις της που πραγματοποιούν το δρομολόγιο Λάρνακα - Αθήνα - Πράγα. Η διακοπή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της «ΗΛΙΟΣ», είναι προσωρινή και οφείλεται στην αδυναμία της να βρει αεροσκάφη για να πραγματοποιήσει το πρόγραμμά της.

Η τελευταία πτήση του εν λόγω δρομολογίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Αυγούστου, ενώ οι επιβάτες, που έχουν ήδη προμηθευτεί εισιτήρια για μετέπειτα ημερομηνίες, καλούνται να επικοινωνήσουν με τα ταξιδιωτικά τους γραφεία ή με την εταιρία, προκειμένου να τους επιστραφούν τα χρήματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ