ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να ανακληθούν οι αποφάσεις εκχώρησης των ΜΕΘ

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας της ΚΕ

Την άμεση ανάκληση των υπουργικών αποφάσεων της κυβέρνησης, που δημοσιοποιήθηκαν προχτές, για την ενοικίαση 73 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) από τον ιδιωτικό τομέα, ζητάει με χτεσινή ανακοίνωσή του το Τμήμα Υγείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση αυτή «όχι μόνο δεν υπηρετεί την υγεία του λαού, αλλά αποτελεί σοβαρό κίνδυνο».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η απόφαση της κυβέρνησης να νοικιάσει κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) από τον ιδιωτικό τομέα, όχι μόνο δεν υπηρετεί την υγεία του λαού, αλλά αποτελεί σοβαρό κίνδυνο.

Αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην εμπορευματοποίηση της υγείας. Με τα λεφτά των ασφαλισμένων και των ασφαλιστικών τους ταμείων εξασφαλίζει πελατεία στις ιδιωτικές κλινικές, αντί να πάρει μέτρα για την άμεση λειτουργία των 200 κρεβατιών Εντατικής Θεραπείας, που είναι πλήρως εξοπλισμένα στα δημόσια νοσοκομεία και παραμένουν ανενεργά.

Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση ανάκληση των συγκεκριμένων υπουργικών αποφάσεων. Στηρίζει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων που έχουν ανάγκη από ένα υψηλού επιπέδου αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας, με κατάργηση κάθε είδους επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας, του φαρμάκου και της βιοϊατρικής τεχνολογίας».

«ΑΛΙΜΕΝΤΑ ΤΟΠ»
Κυβερνητικές πλάτες στην παρανομία

Η Επιθεώρηση Εργασίας συνέστησε στην εργαζόμενη μητέρα να ...καταφύγει στα δικαστήρια για να βρει το δίκιο της

Από την πρόσφατη εξόρμηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων στο κατάστημα της «Αλιμέντα Τοπ»
Από την πρόσφατη εξόρμηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων στο κατάστημα της «Αλιμέντα Τοπ»
Σε αγαστή συνεργασία βρίσκονται κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες, έχοντας στο στόχαστρο τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στην κατάφωρη παρανομία της εργοδοσίας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Αλιμέντα Τοπ» να παρακρατεί δεδουλευμένα υπαλλήλου, που τον τελευταίο χρόνο δούλευε με μειωμένο ωράριο, όπως δικαιούνταν ως νέα μητέρα, η Επιθεώρηση Εργασίας, εποπτεύουσα υπηρεσία από το υπουργείο Απασχόλησης, προτείνει στην εργαζόμενη μητέρα, ως λύση, την προσφυγή της στα δικαστήρια!

Βέβαια, η τακτική της Επιθεώρησης Εργασίας να «σηκώνει τα χέρια ψηλά» και να στέλνει τους εργαζόμενους να βρουν το δίκιο τους στα δικαστήρια, είναι κάτι παραπάνω από συχνή. Τακτική που διευκολύνει ιδιαίτερα τις παρανομίες των εργοδοτών. Χτες, ενώ είχε οριστεί συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, ο εργοδότης με τη δικαιολογία ότι απουσιάζει εκτός Αθηνών ζήτησε την αναβολή της συζήτησης. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν με κανένα τρόπο την παρανομία που συντελείται σε βάρος της εργαζόμενης. Εξάλλου, η αγωνιστική αντίδραση των ταξικών δυνάμεων μέσα και έξω από τα σούπερ μάρκετ ενόχλησε ιδιαίτερα την εργοδοσία των «Αλιμέντα Τοπ».

Χτες, ο εργοδότης κ. Μαρτιώνος κάλεσε την εργαζόμενη και της είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να πάει στην Επιθεώρηση Εργασίας γιατί δε θα κερδίσει τίποτα! Υπενθυμίζεται ότι η εργαζόμενη του υποκαταστήματος στη Νέα Ιωνία έκανε χρήση του δικαιώματος που της παρέχει η εργατική νομοθεσία, να δουλεύει καθημερινά δυο ώρες λιγότερο επί ένα χρόνο, μετά τη γέννηση του παιδιού της. Οταν το προβλεπόμενο από το νόμο διάστημα ολοκληρώθηκε, κανείς από την εταιρία δεν την ειδοποίησε - όπως όφειλε - με αποτέλεσμα η εμποροϋπάλληλος να συνεχίσει να φεύγει δύο ώρες νωρίτερα από τη δουλιά της. Οταν οι υπεύθυνοι αντιλήφθηκαν το λάθος, ζήτησαν από την εργαζόμενη να δουλέψει παραπάνω ώρες, τζάμπα, μέχρι να «ξοφλήσει» τα «χρέη» της. Η εργαζόμενη αρνήθηκε και τότε η επιχείρηση άρχισε να παρακρατεί μέρος του μισθού της, μέχρι να καλυφθεί το σύνολο της «ζημιάς» που προξένησε στην επιχείρηση.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Κρατάει κρυφή τη σύμβαση

Κρυφή από τους φαρμακοποιούς κρατάει η πλειοψηφία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) τη Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε την περασμένη Δευτέρα 22.8.2005 με το ΙΚΑ.

Η Σύμβαση, που αντικαθιστά τις ατομικές συμβάσεις τις οποίες υπέγραφαν έως τώρα οι φαρμακοποιοί, δεν πέρασε από το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του ΠΦΣ και αποτελεί το προϊόν της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη διορισμένη απ' την κυβέρνηση διοίκηση του ΙΚΑ και στον πρόεδρο του ΠΦΣ Δ. Βαγιωνά - ο οποίος τυγχάνει να είναι και διορισμένος απ' την κυβέρνηση της ΝΔ στη θέση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου. Η υπογραφή της αποτελεί προσπάθεια επίδειξης έργου από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και της ηγεσίας του ΠΦΣ, ενόψει και των εκλογών που γίνονται το Σεπτέμβρη του 2005 στον ΠΦΣ.

Οπως καταγγέλλει με επιστολή του ο Γιάννης Καβαλάρης, μέλος του ΔΣ του ΠΦΣ και εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Φαρμακοποιών (ΔΠΚ Φαρμακοποιών), χτες επισκέφτηκε τα γραφεία του ΠΦΣ, ζητώντας το κείμενο της σύμβασης. Αλλά τόσο η Γραμματεία του συλλόγου, όσο και ο νομικός σύμβουλος τον ενημέρωσαν ότι η σύμβαση δεν υπάρχει στον ΠΦΣ και ότι την έχει ο πρόεδρος Δ. Βαγιωνάς. «Η σύμβαση θα αρχίσει να εφαρμόζεται τον Σεπτέμβριο και έξι μέρες πριν την έναρξη της ισχύος κανείς δεν ξέρει τη σύμβαση πλην του προέδρου», επισημαίνει ο Γ. Καβαλάρης.

Ο εκπρόσωπος της ΔΠΚ Φαρμακοποιών τονίζει ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης της Υγείας και του Φαρμάκου δεν μπορεί παρά να στηρίζεται από αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθόδους. Και καλεί τους φαρμακοποιούς να γυρίσουν την πλάτη στη συμβιβασμένη ηγεσία του ΠΦΣ και να ενισχύσουν και στις εκλογές τη ΔΠΚ Φαρμακοποιών.

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θα απαντήσει στην ουσία;

Τη διαμαρτυρία της για δημοσιεύματα του «Ρ» που βασίστηκαν σε ανακοινώσεις και καταγγελίες νοσηλευτών, για την άρνηση της διορισμένης από την κυβέρνηση Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής (ΠΔΕ) της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) να εγγράψει στην Ενωση νοσηλευτές απόφοιτους ανωτέρων νοσηλευτικών σχολών πρώην σοσιαλιστικών χωρών που είχαν αναγνώριση από τα όργανα ισοτιμίας της χώρας μας, εκφράζει με επιστολή της η ΠΔΕ της ΕΝΕ.

Πέραν των προκλητικών που περιέχει περί «κομματικής εκμετάλλευσης και ποδηγέτησης μερίδας των νοσηλευτών», η επιστολή της ΠΔΕ της ΕΝΕ ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις παραπάνω καταγγελίες των νοσηλευτών.

Η ΠΔΕ της ΕΝΕ πονηρά αναφέρει στην επιστολή της μεταξύ άλλων ότι «ουδέποτε αρνήθηκε να εγγράψει ως μέλη της τους νοσηλευτές που έχουν προσκομίσει όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία δικαιολογητικά». Αρνήθηκε όμως την εγγραφή σε νοσηλευτές που έχουν αναγνωρισμένα πτυχία και προσφέρουν στα δημόσια νοσοκομεία για περισσότερα από 20 χρόνια!

«Οι αιτιάσεις που ακούγονται από μερίδα νοσηλευτών που προέρχονται από χώρες του εξωτερικού, ουδόλως ευσταθούν, μια και ήδη στο μητρώο της ΕΝΕ έχουν εγγραφεί αρκετοί από τις χώρες της αλλοδαπής που έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σύμφωνα με το Ν. 3252/04 και το Ν. 1497/84, οι υποψήφιοι για εγγραφή στην ΕΝΕ που προέρχονται από χώρες του εξωτερικού, υποχρεούνται εκτός από την ισοτιμία του πτυχίου τους, να προσκομίσουν και την επικύρωσή του με τη σφραγίδα της Χάγης (apostille). Η παραπάνω υποχρέωση ισχύει για όλους τους νοσηλευτές της αλλοδαπής που η χώρα από την οποία προέρχονται έχει αποδεχτεί τη σύμβαση της Χάγης και όχι μόνο για αυτούς που ήρθαν από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, όπως λανθασμένα αιωρείται», αναφέρεται στην επιστολή της ΕΝΕ.

Η ΠΔΕ χρησιμοποιεί ως επιχείρημα διατάξεις νόμων που όμως δε νομιμοποιούν την άρνησή της να εγγράψει τους παραπάνω νοσηλευτές. Ακόμα η ΠΔΕ της ΕΝΕ δε νομιμοποιείται να ζητάει, 15 και 20 χρόνια μετά την αναγνώριση των πτυχίων των νοσηλευτών αυτών από το Ειδικό Συμβούλιο Ισοτιμίας, την ειδική υποσημείωση της διεθνούς σύμβασης της Χάγης στα πτυχία τους. Αν κάποιοι έπρεπε να τη ζητήσουν ήταν το Ειδικό Συμβούλιο Ισοτιμιών που τους έδωσε την ισοτιμία. Πάντως η άρνηση εγγραφής δε σχετιζόταν μόνο με τη σφραγίδα της Χάγης, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων αφορούσε την αυθαίρετη εκτίμηση της ΠΔΕ της ΕΝΕ ότι τα πτυχία δεν είναι ισότιμα.

Το ερώτημα που οφείλει να απαντήσει η ΠΔΕ της ΕΝΕ έστω και τώρα είναι: Αναγνωρίζει ή δεν αναγνωρίζει τις ειδικές αποφάσεις των οργάνων ισοτιμίας του ελληνικού κράτους; Και τέλος, εάν οι νοσηλευτές αυτοί προσκομίσουν αντίγραφα των πτυχίων τους με τη σχετική σφραγίδα της Χάγης, θα τους εγγράψουν;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ