Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θα απαντήσει στην ουσία;

Τη διαμαρτυρία της για δημοσιεύματα του «Ρ» που βασίστηκαν σε ανακοινώσεις και καταγγελίες νοσηλευτών, για την άρνηση της διορισμένης από την κυβέρνηση Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής (ΠΔΕ) της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) να εγγράψει στην Ενωση νοσηλευτές απόφοιτους ανωτέρων νοσηλευτικών σχολών πρώην σοσιαλιστικών χωρών που είχαν αναγνώριση από τα όργανα ισοτιμίας της χώρας μας, εκφράζει με επιστολή της η ΠΔΕ της ΕΝΕ.

Πέραν των προκλητικών που περιέχει περί «κομματικής εκμετάλλευσης και ποδηγέτησης μερίδας των νοσηλευτών», η επιστολή της ΠΔΕ της ΕΝΕ ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις παραπάνω καταγγελίες των νοσηλευτών.

Η ΠΔΕ της ΕΝΕ πονηρά αναφέρει στην επιστολή της μεταξύ άλλων ότι «ουδέποτε αρνήθηκε να εγγράψει ως μέλη της τους νοσηλευτές που έχουν προσκομίσει όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία δικαιολογητικά». Αρνήθηκε όμως την εγγραφή σε νοσηλευτές που έχουν αναγνωρισμένα πτυχία και προσφέρουν στα δημόσια νοσοκομεία για περισσότερα από 20 χρόνια!

«Οι αιτιάσεις που ακούγονται από μερίδα νοσηλευτών που προέρχονται από χώρες του εξωτερικού, ουδόλως ευσταθούν, μια και ήδη στο μητρώο της ΕΝΕ έχουν εγγραφεί αρκετοί από τις χώρες της αλλοδαπής που έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σύμφωνα με το Ν. 3252/04 και το Ν. 1497/84, οι υποψήφιοι για εγγραφή στην ΕΝΕ που προέρχονται από χώρες του εξωτερικού, υποχρεούνται εκτός από την ισοτιμία του πτυχίου τους, να προσκομίσουν και την επικύρωσή του με τη σφραγίδα της Χάγης (apostille). Η παραπάνω υποχρέωση ισχύει για όλους τους νοσηλευτές της αλλοδαπής που η χώρα από την οποία προέρχονται έχει αποδεχτεί τη σύμβαση της Χάγης και όχι μόνο για αυτούς που ήρθαν από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, όπως λανθασμένα αιωρείται», αναφέρεται στην επιστολή της ΕΝΕ.

Η ΠΔΕ χρησιμοποιεί ως επιχείρημα διατάξεις νόμων που όμως δε νομιμοποιούν την άρνησή της να εγγράψει τους παραπάνω νοσηλευτές. Ακόμα η ΠΔΕ της ΕΝΕ δε νομιμοποιείται να ζητάει, 15 και 20 χρόνια μετά την αναγνώριση των πτυχίων των νοσηλευτών αυτών από το Ειδικό Συμβούλιο Ισοτιμίας, την ειδική υποσημείωση της διεθνούς σύμβασης της Χάγης στα πτυχία τους. Αν κάποιοι έπρεπε να τη ζητήσουν ήταν το Ειδικό Συμβούλιο Ισοτιμιών που τους έδωσε την ισοτιμία. Πάντως η άρνηση εγγραφής δε σχετιζόταν μόνο με τη σφραγίδα της Χάγης, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων αφορούσε την αυθαίρετη εκτίμηση της ΠΔΕ της ΕΝΕ ότι τα πτυχία δεν είναι ισότιμα.

Το ερώτημα που οφείλει να απαντήσει η ΠΔΕ της ΕΝΕ έστω και τώρα είναι: Αναγνωρίζει ή δεν αναγνωρίζει τις ειδικές αποφάσεις των οργάνων ισοτιμίας του ελληνικού κράτους; Και τέλος, εάν οι νοσηλευτές αυτοί προσκομίσουν αντίγραφα των πτυχίων τους με τη σχετική σφραγίδα της Χάγης, θα τους εγγράψουν;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ