ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες αναβολές και ενδοσιιτικές συγκρούσεις

Επ' αόριστον αναβλήθηκε η κοινοβουλευτική συνεδρίαση για την έγκριση του «Συντάγματος»

Νεκροί και τραυματίες από ολονύκτιες σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων σιιτικών οργανώσεων σε πολλές πόλεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Επ' αόριστον αναβλήθηκε η επίσημη συνεδρίαση του ιρακινού Κοινοβουλίου, που είχε προγραμματιστεί για χτες, προκειμένου να εγκριθεί το «σχέδιο Συντάγματος». Αυτή η αναβολή σε συνδυασμό με τις πολύωρες συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων σιιτικών παρατάξεων σε πολλές πόλεις, ενέτειναν την ήδη υπάρχουσα ένταση.

Ο «κυβερνητικός» εκπρόσωπος Λάιθ Κούμπα αποπειράθηκε να διαμορφώσει κλίμα αισιοδοξίας όσον αφορά στο «Σύνταγμα». Υποστήριξε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ σιιτών - κούρδων και σουνιτών και ότι απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες προς διευθέτηση.

Εντελώς αντίθετη, πάντως, είναι η άποψη αρκετών βουλευτών και σουνιτών αξιωματούχων. Σύμφωνα με αυτούς, δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος. Οι σιίτες πιέζουν για έγκριση του «σχεδίου Συντάγματος», ακόμη και χωρίς τη συμφωνία των σουνιτών. Εντούτοις, ο κούρδος Πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί, εκτιμώντας ότι αν οι σουνίτες δε συμφωνήσουν, τότε ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της χώρας είναι εξαιρετικά μεγάλος, πιέζει για εξεύρεση μέσης λύσης.

Ενώ οι διακοινοτικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, το «Σύνταγμα» προκαλεί αντιδράσεις και εκτός Ιράκ. Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, επιβεβαίωσε ότι έχουν ζητηθεί εξηγήσεις για άρθρο του, όπου αναφέρεται ως τμήμα του αραβικού έθνους μόνο ο αραβικός πληθυσμός της χώρας, χωρίς να γίνεται καμία νύξη για τους Κούρδους. Με βάση πληροφορίες, οι Κούρδοι επιδίωξαν τη συγκεκριμένη διατύπωση. Ο Μούσα χαρακτήρισε το συγκεκριμένο διαχωρισμό «εξαιρετικά επικίνδυνο για το μέλλον και την ενότητα της χώρας» αλλά και για τις σχέσεις της «με τις υπόλοιπες αραβικές χώρες».

Ενδοσιιτική σύρραξη

Σοβαρότατες συγκρούσεις μαίνονταν, σχεδόν, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ ένοπλων υποστηρικτών του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ και μελών των Ταξιαρχιών Μπαντρ, του στρατιωτικού σκέλους του σιιτικού «Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ». Η ένταση πυροδοτήθηκε όταν οπαδοί του Σαντρ αποπειράθηκαν να λειτουργήσουν πάλι τα γραφεία του ηγέτη τους στη Νατζάφ και υποστηρίζουν ότι δέχτηκαν την ένοπλη επίθεση των Ταξιαρχιών Μπαντρ.

Οι συγκρούσεις ξέφυγαν από τον έλεγχο και μεταλαμπαδεύτηκαν και στις πόλεις Βασόρα, Αμάρα, Σαμάουα, Ντουανίγια αλλά και σε 3 συνοικίες της Βαγδάτης. Τελικός απολογισμός είναι 9 νεκροί και περισσότεροι από 35 τραυματίες, ενώ πολλά κτίρια και των δύο οργανώσεων σχεδόν ισοπεδώθηκαν. Το «Ανώτατο Συμβούλιο», που συμμετέχει στην «κυβέρνηση» Τζαφάρι, διέψευσε ότι μέλη του επιτέθηκαν σε οπαδούς του Σαντρ στη Νατζάφ.

Ο Σαντρ, από την άλλη, κάλεσε, χτες, τους οπαδούς του να «μην πέσουν στην παγίδα των κατακτητών και υποσκάψουν την ενότητα του ιρακινού λαού». Κάλεσε επίσης 3 υπουργούς και 21 βουλευτές που είναι οπαδοί του, να μην εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, όπως απείλησαν αν δε ζητηθεί δημόσια συγνώμη. Δεν αμφισβήτησε, πάντως, την ευθύνη των Ταξιαρχιών Μπαντρ. Επίσης, τάχθηκε, ουσιαστικά, κατά των επιλογών της σιιτικής πλειοψηφίας για συνεργασία με τις κατοχικές δυνάμεις και κατά της πρόβλεψης του «σχεδίου Συντάγματος» περί ομοσπονδιακού κράτους, συμφωνώντας με τους σουνίτες ότι «κάτι τέτοιο υποσκάπτει την ενότητα της χώρας».

Νέες επιθέσεις

Τους 8 έφθασαν οι νεκροί από την επίθεση ανταρτών κατά αυτοκινητοπομπής συνεργατών του Προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί, στο αλ Ασίμ, στο βόρειο Ιράκ. Οι νεκροί είναι σωματοφύλακες του Ταλαμπανί ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 15 σωματοφύλακες. Στην ίδια περιοχή έγινε επίθεση και κατά αυτοκινητοπομπής του υπουργείου Σχεδιασμού.

Συνολικά, από αντάρτικες επιθέσεις στις πόλεις Αμπού Σάιντα, Μπαακούμπα, Σοργκάτ, Ντουζ, Ντουλουίγια, Κιρκούκ, σκοτώθηκαν, συνολικά, 12 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν άλλοι τόσοι. Τα θύματα, στην πλειοψηφία τους, είναι Ιρακινοί στρατιώτες και αστυνομικοί.

Τέλος, στο Μπαντράχ, νοτίως της Βαγδάτης, εντοπίστηκαν χτες 36 σοροί. Ανήκουν σε άνδρες που εκτελέστηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μετά την αποχώρηση, νέες εισβολές

Παλαιστινιακή αστυνομία καταφθάνει στις εκκενωθείσες περιοχές

Associated Press

Παλαιστινιακή αστυνομία καταφθάνει στις εκκενωθείσες περιοχές
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ.-

Ούτε λίγες ώρες δε διήρκεσε το κλίμα «ευφορίας», που Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επεδίωξαν να καλλιεργήσουν τις τελευταίες μέρες με αφορμή τη διαδικασία εκκένωσης 25 εποικισμών σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη. Η ένταση κλιμακώθηκε κατακόρυφα μετά την εισβολή Ισραηλινών στρατιωτών, με πολιτικά ρούχα, στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκαρέμ, όπου μετά από σφοδρή ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν 5 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένα στέλεχος της «Τζιχάντ». Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μπροστά στα έντρομα μάτια πολλών μικρών Παλαιστινίων που έπαιζαν στο δρόμο.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την εισβολή, τονίζοντας ότι επρόκειτο για καταζητούμενους που ευθύνονται για την επίθεση αυτοκτονίας στη Νετάνια, τον Ιούλη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι επέρριψαν την ευθύνη στην Παλαιστινιακή Αρχή που δεν έχει καταφέρει να «ελέγξει τους τρομοκράτες». Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία ότι υποσκάπτει την προσπάθεια ηρεμίας και επανάληψης των συνομιλιών. Κάλεσε, όμως, τις παλαιστινιακές οργανώσεις να μην απαντήσουν.

Η έκκλησή του δεν έγινε αποδεκτή. Στελέχη της «Τζιχάντ», περιστοιχισμένα από μασκοφόρους ενόπλους της οργάνωσης, έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο Κχαν Γιούνις, της Λωρίδας της Γάζας, απειλώντας με αντίποινα. Είχαν προηγηθεί παρελάσεις ενόπλων της «Χαμάς», της «Τζιχάντ» και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, στην πόλη της Γάζας, ως έκφραση πανηγυρισμών για την ολοκλήρωση της ισραηλινής αποχώρησης. Αργά το βράδυ, 2 ρουκέτες από τη Γάζα έπληξαν το νότιο Ισραήλ χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

Τα πνεύματα ήταν οξυμένα, ήδη, από το βράδυ της Τετάρτης, όταν ένας Παλαιστίνιος μαχαίρωσε θανάσιμα έναν νεαρό Εβραίο σπουδαστή θεολογίας και τραυμάτισε ελαφρότερα ένα συνάδελφό του στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Η είδηση αυτή συνέπεσε με την εντολή που έδωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός για προσάρτηση επιπλέον παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Οχθη, πέριξ της Ιερουσαλήμ, προκειμένου να ανεγερθεί το τείχος και να συμπεριληφθεί σε αυτό το μεγάλο εποικιστικό μπλοκ του Μάαλε Αντουμίμ.

Το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο όταν ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από το νότιο Λίβανο έπληξε περιοχή κοντά στο χωριό Μαργκαλιότ χωρίς να προκαλέσει θύματα.

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
«Σοβαρή ανησυχία» και επαγρύπνηση...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΟΦΙΑ - ΠΑΡΙΣΙ.- Η ταχύτατη διασπορά των ιών που προκαλούν τη γρίπη των πουλερικών τεκμηριώνει πως οφείλεται στα αποδημητικά πτηνά και πως «είναι εφικτό να φθάσει η νόσος και στη Βαλκανική εντός ολίγων μηνών», δήλωσε χτες στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ, που επιτηρεί τη μετάδοση της επικίνδυνης γρίπης, Σάμιουελ Τζούτζι.

Το ίδιο 24ωρο, στις Βρυξέλλες, κτηνίατροι και ειδικοί επί της νόσου απ' τις 25 χώρες - μέλη της ΕΕ εξέφραζαν «σοβαρή ανησυχία» για το ενδεχόμενο μετάδοσης των κρουσμάτων της γρίπης των πουλερικών από τη Σιβηρία στην Ευρώπη. Ωστόσο, δεν έσπευσαν να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της άμεσης λήψης νέων μέτρων.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε όλες τις χώρες - μέλη να αυξήσουν τα μέτρα επαγρύπνησης για εκδήλωση της νόσου στην Ευρώπη. «Σαφώς και θέλουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για να εμποδίσουμε τη μετάδοση αυτής της φοβερής επιδημίας στην ΕΕ. Θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε την κατάσταση στενά και να εξασφαλίσουμε ότι εφαρμόζονται τα κατάλληλα μέτρα αποτροπής κάθε κινδύνου», δήλωσε σχετικά ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Υγείας, Μάρκος Κυπριανού.

Πάντως, οι αρμόδιες υπηρεσίες των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών έχουν ανακοινώσει ότι επαγρυπνούν και πως έχουν ενισχύσει την ενημέρωση των πτηνοτρόφων για τους κινδύνους μόλυνσης. Αλλες, όπως το Βέλγιο, η Λιθουανία και η Κροατία συνέστησαν στους εκτροφείς να εμποδίζουν την επαφή των πουλερικών τους με άγρια ή αποδημητικά πτηνά...

Τέλος, χτες στη Μόσχα, ο επικεφαλής των αρχών δημόσιας Υγείας στη Ρωσία, Γκενάντι Ονιστσένκο, επέμεινε πως έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Σιβηρία αναφορικά με τη γρίπη των πουλερικών και πως θα πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα (μεταξύ των οποίων απαγόρευση κυνηγιού...) για να περιοριστεί η διασπορά του ιού εντός του επόμενου μήνα, «προτού τα αποδημητικά υδρόβια πτηνά φύγουν από τη χώρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ