ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Νέα πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία

Κάποιοι από τους τυχερούς που επέζησαν μετά την πτώση του «Μπόινγκ» σε κατοικημένη περιοχή

Associated Press

Κάποιοι από τους τυχερούς που επέζησαν μετά την πτώση του «Μπόινγκ» σε κατοικημένη περιοχή
ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΜΕΝΤΑΝ.--

Η έκτη διεθνώς από την 1η Αυγούστου πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε χτες στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ινδονησίας, Μεντάν, με 147 θύματα...

Ολα άρχισαν ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την απογείωση του «Μπόινγκ 737-200» της εταιρίας «Μάνταλα» (ιδιοκτησίας του ινδονησιακού στρατού) πρόκειται για μια εταιρία από τις λεγόμενες «χαμηλού κόστους» που κόβουν φυσικά και από τη συντήρηση και την ασφάλεια πτήσεων αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το αεροσκάφος άρχισε να τρέμει υπερβολικά και προτού καν φθάσει σε ύψος άνω των 100 μέτρων, έγειρε δεξιά και βούτηξε σε πολυσύχναστη οδική αρτηρία της πόλης για να τυλιχτεί στις φλόγες, συμπαρασύροντας στο θάνατο όχι μόνον πολλούς από τους 117 επιβαίνοντες αλλά και δεκάδες οδηγούς και επιβάτες ΙΧ αυτοκινήτων του αυτοκινητοδρόμου! Αν και ελάχιστοι πρόλαβαν να αντιδράσουν μέσα στην κόλαση της φωτιάς, 16 από τους επιβάτες (ανάμεσά τους και ένα 18μηνο αγοράκι) επέζησαν της συντριβής του αεροσκάφους ηλικίας περίπου 25 ετών που είχε περάσει πλήρη έλεγχο και σέρβις τον περασμένο Ιούνη.

Οι ινδονησιακές αρχές δεν ήταν σε θέση να δώσουν την παραμικρή εκτίμηση για τις αιτίες που οδήγησαν στη συντριβή του αεροσκάφους, που είναι το έκτο συμβάν διεθνώς από την 1η Αυγούστου, μετά το Περού, τη Βενεζουέλα, την Ελλάδα, τον Καναδά και την Τυνησία, κατά τα οποία έχασαν τη ζωή τους 334 άνθρωποι...

Ωστόσο, οι κάτοικοι της πόλης Μεντάν εδώ και χρόνια διαμαρτύρονταν για το γεγονός πως το πολυσύχναστο αεροδρόμιο ήταν κτισμένο μέσα σε πυκνοκατοικημένη ζώνη... Ο δε Ινδονήσιος υπουργός Μεταφορών Ατα Ραντζάσα χαρακτήρισε το συμβάν «μεγάλη τραγωδία», υποσχόμενος πως το αεροδρόμιο Πολόνια της πόλης Μεντάν θα μεταφερθεί σε άλλη περιοχή και πως τελικά η διαδικασία θα αρχίσει πριν το τέλος τρέχοντος έτους.

Ερευνα για τις συνθήκες και αιτίες που οδήγησαν στη συντριβή του αεροσκάφους διέταξε ο Ινδονήσιος Πρόεδρος Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο.

ΓΑΛΛΙΑ
«Πύρινος τάφος» από εμπρησμό

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τρεις έφηβες ομολόγησαν, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, ότι ευθύνονται για την πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυώροφο κτίριο σε νότιο προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας, τα ξημερώματα της Κυριακής, και που στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους. Οι 3 νεαρές, ηλικίας 18 χρόνων οι δύο και 16 η τρίτη, παραδέχτηκαν ότι έβαλαν φωτιά στα γραμματοκιβώτια που βρίσκονταν στην είσοδο της 18όροφης εργατικής πολυκατοικίας στο προάστιο L' Hay des Roses κοντά στο αεροδρόμιο του Orly.

Η φωτιά γρήγορα επεκτάθηκε και στους υπολοίπους ορόφους του κτιρίου που φιλοξενούσε 110 διαμερίσματα. Πρόκειται για την τρίτη πυρκαγιά σε κατοικημένο κτίριο στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, τις τελευταίες 9 ημέρες. Αντίθετα, όμως, από τις άλλες δύο, στην εργατική πολυκατοικία του L' Hay des Roses δεν κατοικούσαν μετανάστες, αλλά Γάλλοι, ενώ το κτίριο δεν ήταν παλιό. Είχε ανεγερθεί το 1970 και ανακαινίστηκε πριν από μερικούς μήνες ολοσχερώς.

Εξαρχής, οι γείτονες είχαν αναφέρει ότι είδαν μια παρέα νεαρών να πυρπολεί τα γραμματοκιβώτια. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη γαλλική αστυνομία, δύο από τις έφηβες που κρατούνται κατοικούν στη συγκεκριμένη πολυκατοικία. Καμία περαιτέρω διευκρίνιση δεν έχει δοθεί για τα τυχόν κίνητρα της πράξης τους.

Το ενδεχόμενο του εμπρησμού δεν έχει αποκλειστεί ούτε για τις άλλες δύο πιο πρόσφατες πυρκαγιές, μέσα στο Παρίσι, δηλαδή για την πυρκαγιά της 26ης Αυγούστου, στο 13ο διαμέρισμα, όπου έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι και για την πυρκαγιά της 31ης Αυγούστου στο Marrais, όπου σκοτώθηκαν 7. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, όλα τα θύματα ήταν μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική. Τα κτίρια, βέβαια, ήταν σε τόσο άθλια κατάσταση και οι συνθήκες διαβίωσης τόσο απάνθρωπες, που ακόμη και αν οι δύο αυτές φονικές πυρκαγιές ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος, θα μπορούσαν κάλλιστα να χαρακτηριστούν «έγκλημα εξ αμελείας και αδιαφορίας».

Αυτό έχουν επισημάνει επανειλημμένως ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις που ασχολούνται με τους μετανάστες και τους αστέγους, που διαρκώς πληθαίνουν στην «πόλη του Φωτός». Υπό τη λαϊκή κατακραυγή και τη διογκούμενη οργή, που εκφράστηκε και με πραγματοποίηση διαδήλωσης το Σαββατοκύριακο, οι γαλλικές αρχές έχουν αρχίσει την εκκένωση όσων κτιρίων θεωρούνται «άκρως επικίνδυνα» χωρίς, όμως, να είναι ξεκάθαρο πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα στέγασης, που αναδείχτηκε από τα τραγικά αυτά γεγονότα, αφού δε φαίνεται να υπάρχει πρόθεση σοβαρής χρηματοδότησης των πολυέξοδων προγραμμάτων κοινωνικής στέγασης.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Ισχυρότατη έκρηξη σε συγκρότημα κατοικιών υποστηριχτών της «Χαμάς» σημειώθηκε χτες βράδυ σε προάστιο της πόλης της Γάζας που συνορεύει με το Ισραήλ, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 4 ανθρώπων και τον τραυματισμό 30 άλλων. Απ' την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά σε τρία παρακείμενα κτίρια και ο Παλαιστίνιος υπουργός Εσωτερικών διέταξε έρευνα, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «πολύ μυστήριο».

ΤΟΚΙΟ.-- Σφοδρό αναμένεται σήμερα και το πέρασμα του τυφώνα Νάμπι πάνω απ' τη Νότια Ιαπωνία, που προκάλεσε έως χτες το απόγευμα το θάνατο ενός ανθρώπου, τον τραυματισμό άλλων έξι και την εκκένωση αρκετών χιλιάδων απ' το νότιο νησί Γιακουσίμα.

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.-- Χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Γερμανία πρόκειται να περικόψει η «Φολκσβάγκεν». Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Σπίγκελ», ετοιμάζονται περικοπές τα επόμενα χρόνια άνω των 10.000 θέσεων εργασίας στη Γερμανία (σε σύνολο 103.000 εργαζομένων).

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Την απαγόρευση της δράσης της οργάνωσης αρωγής «Γιατίμ Κιντερχίλφε» (Βοήθεια για τα Παιδιά) επειδή κρίθηκε πως χρηματοδοτεί παράνομα την ισλαμική οργάνωση «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα», και το κλείσιμο των εκδοτικών εταιριών «Ε. Xani Press», «Publishing House GmbH», που εκδίδουν την τουρκόφωνη εφημερίδα «Οζκούρ Πολίτικα», επειδή είναι «φερέφωνο, μέσο προπαγάνδας του παράνομου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, ΡΚΚ», ανακοίνωσε χτες ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Οτο Σίλι.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Αρρωστος από καρκίνο στους πνεύμονες ανακοίνωσε χτες δημόσια πως είναι ο «πρόεδρος» του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, επιμένοντας ωστόσο πως θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, προωθώντας το στόχο για ένα «ανεξάρτητο» προτεκτοράτο.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Το αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο «Φιλαδέλφεια» συγκρούστηκε χτες με το τουρκικό εμπορικό πλοίο «Γιάσο Αϊσεν» στον Περσικό Κόλπο, δίχως ωστόσο να σημειωθούν θύματα ή υλικές ζημιές.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το διορισμό του δικαστή Τζον Ρόμπερτς στη θέση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία χήρεψε το Σάββατο, μετά το θάνατο του 80χρονου δικαστή Ουίλιαμ Ρένκουιστ, ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τουλάχιστον 57 Σομαλοί και Αιθίοπες, που επέβαιναν σε δύο πλοιάρια στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σομαλίας και Υεμένης, πνίγηκαν και δεκάδες άλλοι αγνοούνται στη διάρκεια συμπλοκής τους με σκάφη δουλέμπορων.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Και επίσημα πρωθυπουργός ο Μπερίσα

ΤΙΡΑΝΑ.--

Επίσημα αναγόρευσε προχτές πρωθυπουργό τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα, ο Αλβανός Πρόεδρος Αφρεντ Μοϊσίου ως νικητή των επεισοδιακών και αμφιλεγόμενων αλβανικών γενικών εκλογών της 3ης Ιούλη.

Χτες, ο 60χρονος (πρώην πρόεδρος και νυν πρωθυπουργός) Μπερίσα παρουσίασε το σχέδιο σύνθεσης της κυβέρνησής του, η οποία ως επί το πλείστον φαίνεται να απαρτίζεται από τριαντάρηδες και θα περιλαμβάνει 14 υπουργεία (αντί των 19 που είχε η προηγούμενη «σοσιαλδημοκρατική» κυβέρνηση)... Από τους 14 υπουργούς, μόνον οι τέσσερις έχουν προηγούμενη πείρα σε ανάλογα πόστα εξουσίας...

Σύμφωνα με πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων για τη θέση του αντιπροέδρου της αλβανικής κυβέρνησης προορίζεται ο στενός συνεργάτης και δικηγόρος του Μπερίσα, Ιλίρ Ρουσμαΐλι. Ο διπλωμάτης και συγγραφέας Μπεσνίκ Μουσταφάι, θα έχει το υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο Εσωτερικών (που συγχωνεύεται με εκείνο της Δημόσιας τάξης και της Αυτοδιοίκησης) θα το αναλάβει ο 32χρονος Σοκόλ Ολντάσι, ενώ το υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Εμπορίου θα αναλάβει ο Γεντς Ρούλι.

Στην κυβέρνηση συνασπισμού του Μπερίσα (την οποία στηρίζουν τέσσερα μικρότερα κόμματα) θα συμμετέχουν ο αρχηγός του «Ρεπουμπλικανικού» κόμματος Φατμίρ Μεντίου που θα διοριστεί υπουργός Αμυνας, ο Γκεντς Πόλο του «Μεταρρυθμισμένου Δημοκρατικού Κόμματος» που θα αναλάβει το υπουργείο Παιδείας, και ο (μεγαλύτερος σε ηλικία, 64χρονος) Λουφτέρ Ξουβέλι, του «Αγροτικού Περιβαλλοντικού Κόμματος» το υπουργείο Περιβάλλοντος. Τέλος, ο Θωμάς Μίκο του κόμματος «Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» θα αναλάβει το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισων Ευκαιριών.

Ο Μπερίσα, επιστρέφει στην εξουσία μετά από οκτώ χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το «Σοσιαλιστικό» κόμμα. Είχε διατελέσει Πρόεδρος της Αλβανίας, μέχρις ότου αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 1997 με την κατάρρευση των κερδοσκοπικών σχημάτων τύπου «πυραμίδας»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ