ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προετοιμασίες με πυρετώδεις ρυθμούς

Στην αντίστροφη μέτρηση για την πραγματοποίηση του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη έχουν περάσει οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Σημαντικό δυναμικό της Οργάνωσης μαζί με φίλους της ΚΝΕ έχει πέσει στη μάχη της προπαγάνδισης του Φεστιβάλ και στη μάχη του εισιτηρίου. Στο χώρο οι ομάδες εργασίας ρυθμίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες. Οι κατασκευές είναι σχεδόν έτοιμες, το Φεστιβάλ έχει αρχίσει και παίρνει χρώμα. Ολα θα είναι έτοιμα την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη για το άνοιγμα των εκδηλώσεων.

Το Φεστιβάλ θα γίνει στο Γυμναστήριο του ΑΠΘ στις 8-9 και 10 Σεπτέμβρη και το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Στο χώρο θα υπάρχουν τρεις εξέδρες: η κεντρική εξέδρα, το λαϊκό πάλκο, η εξέδρα νεανικής δημιουργίας και έκφρασης και η εξέδρα του θεάτρου και του κινηματογράφου. Θα γίνουν δύο πολιτικές ομιλίες: Την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη από την ΚΝΕ με τον Γιώργο Καλύβα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη από τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μεταξύ των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται στο καλλιτεχνικό μέρος το μουσικό αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή, η ορχήστρα «Εστουδιαντίνα» με τον Παντελή Θαλασσινό, ο Λάκης Παπαδόπουλος, νεανικά συγκροτήματα με ροκ, μπλουζ, χιπ χοπ, παραδοσιακή μουσική, μουσικά αφιερώματα. Επίσης, πολλά θεατρικά δρώμενα ερασιτεχνικής δημιουργίας, όπως «Η Μαύρη Βίβλος του Ιμπεριαλισμού» από τη μουσική και τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

ΚΡΗΤΗ
Σε Χανιά και Ηράκλειο η κορύφωση των εκδηλώσεων

Με το σύνθημα «Μαθαίνουμε την αλήθεια, αλλάζουμε τον κόσμο», ανοίγουν οι πύλες των κεντρικών εκδηλώσεων του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στους δύο μεγάλους νομούς της Κρήτης. Τόσο στα Χανιά όσο και στο Ηράκλειο, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 10 του μήνα. Στα Χανιά, το φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου και στο Ηράκλειο στο Πάρκο Γεωργιάδη.

Στα Χανιά

Στα Χανιά το πρόγραμμα θα ξεκινήσει και τις δύο μέρες στις 8.30 μ.μ. Οι εκδηλώσεις της Παρασκευής 9/9 περιλαμβάνουν ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Ο Τουρισμός εμπόρευμα ή δικαίωμα για το λαό και τη νεολαία; - Εργασιακές σχέσεις στον κλάδο», που θα ξεκινήσει στις 9.30 μ.μ. Νωρίτερα, το πρόγραμμα θα ανοίξει με Rock μουσική από το μαθητικό συγκρότημα του 2ου ΕΛ Χανίων «VIRGIN TOOTHPICKS». Μετά τη συζήτηση, στις 10.30 μ.μ., θα ακολουθήσει παραδοσιακή κρητική μουσική από τον Δημήτρη Βακάκη, ενώ θα χορέψει ο λαογραφικός όμιλος Χανίων. Τη βραδιά θα κλείσει με ρεμπέτικο, λαϊκό τραγούδι το συγκρότημα του κέντρου «Νεράιδα».

Το Σάββατο 10/9 οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με αφιέρωμα στο αντιπολεμικό και εργατικό τραγούδι από ερασιτεχνικό συγκρότημα. Θα ακολουθήσουν έντεχνες και rock μπαλάντες από τον Γιάννη Βαβίτσα και στις 9.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Θόδωρο Τζιαντζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσουν κρητικοί χοροί από τον Λαογραφικό Ομιλο Χανίων και η βραδιά θα κλείσει με μουσικό ταξίδι στο προοδευτικό - έντεχνο ελληνικό τραγούδι από το συγκρότημα «Νότιος Ανεμος» με τους Μανώλη Μανουσέλη και Μαριάννα Ζορμπά. Συμμετέχει ο Θεοδόσης Βασιλάκης στο μπουζούκι.

Στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο την Παρασκευή 9/9 το πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ. με συναυλία Low Bab από το συγκρότημα «Εξαίρεση», στις 8.00 μ.μ. θα ακολουθήσει συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα, ενώ στις 9.30 μ.μ. θα γίνει συζήτηση για τις θέσεις του ΚΚΕ για το ποδόσφαιρο με τους συγγραφείς του βιβλίου «Ποδόσφαιρο μια θρησκεία χωρίς απίστους», Νίκο Μπογιόπουλο και Δημήτρη Μηλάκα. Το θέμα της συζήτησης θα είναι «Ποδόσφαιρο επιχείρηση ή δικαίωμα για όλους;»

Αμέσως μετά, στις 11.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στην Κούβα με συναυλία που θα δοθεί από τους «Apurimac».

Το Σάββατο 10/9 η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει στις 7.00 μ.μ. με συναυλία από το ερασιτεχνικό συγκρότημα «Albartos». Στις 8.00 μ.μ. θα δοθεί θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ με τίτλο «Ο ηγέτης του προλεταριάτου». Στη συνέχεια, θα γίνει αφιέρωμα στο αντάρτικο και ρεμπέτικο τραγούδι από τη «Ρεμπέτικη παρέα» και στις 10.15 μ.μ. θα γίνει ομιλία από τον Θέμη Γκιώνη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με κρητικό και λαϊκό γλέντι στις 10.45 μ.μ.

ΠΑΤΡΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Πλούσιο πρόγραμμα, ενδιαφέρουσες συζητήσεις

Την Παρασκευή 9/9 και το Σάββατο 10/9, το 31ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα ανάψει τα φώτα του και στην Πάτρα. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κάστρο, όπου θα στηθούν πολλά περίπτερα, βιβλιοπωλείο, παιδότοπος, μπαρ και δυο σκηνές (κεντρική, νεανική).

Την πρώτη μέρα θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, θα γίνουν συζητήσεις με θέματα «Ο πολιτισμός κοινωνικό αγαθό των λαών, κόντρα στην ευρωπολιτιστική πρωτεύουσα των πολυεθνικών» (θα συμμετέχει η ηθοποιός Λίλα Καφαντάρη) και «Το μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης και τα υποκατάστατα», αφιερώματα στον Χαρίλαο Φλωράκη, στον «πολιτικό» Νίκο Καββαδία, στον Νίκο Ξυλούρη (με τον Γιάννη Χαρούλη) και στο πολυφωνικό και δημοτικό τραγούδι και θα παρουσιαστούν οι «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ακράτας «Αναγέννηση».

Το Σάββατο 10/9, θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα γίνουν συζητήσεις με θέματα «Lifestyle: Η συνείδηση της νεολαίας στις συμπληγάδες του ιμπεριαλισμού. Το πρότυπο της ανυπότακτης στάσης ζωής» (θα συμμετέχει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ) και «Η νέα γυναίκα σήμερα», αφιερώματα στον Μπέρτολτ Μπρεχτ και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, παρουσίαση ερασιτεχνικών θεατρικών σχημάτων και συναυλίες με τους Μιλτιάδη Πασχαλίδη, Μάνο Ξυδού - Βαλέρια Χριστοδουλίδου, Γ. Δρίτσα και ερασιτεχνικά σχήματα.

Καλαμάτα

Στο Λιμενικό Πάρκο, θα φιλοξενηθεί το διήμερο εκδηλώσεων στην Καλαμάτα, το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Σεπτέμβρη. Οι πύλες του θα ανοίγουν στις 8 μ.μ. και η πρώτη μέρα περιλαμβάνει συναυλία σπουδαστικού συγκροτήματος, συζήτηση με θέμα: «Εργασιακές σχέσεις - διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου» (συντονίζει ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Ποτέας, θεατρικό σκετς με θέμα το ωράριο και αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι - λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και του Νίκου Τάγκα.

Την Κυριακή 11/9 θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ κι ακόμα: Αντιμάθημα ιστορίας, αφιέρωμα στον Χαρίλαο Φλωράκη, λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα του Παναγιώτη Σταθέα.

ΛΑΡΙΣΑ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ραντεβού τις επόμενες μέρες

Τις επόμενες μέρες οι εκδηλώσεις του 31ου Φεστιβάλ κορυφώνονται επίσης στη Λάρισα, στο Κηποθέατρο, την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, καθώς και στην Καρδίτσα, στο «Αθλητικό Πάρκο», το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Σεπτέμβρη. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Στη Λάρισα
  • Παρασκευή 9/9

Κεντρική σκηνή ομιλία του Κ. Παπασταύρου, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, παράσταση από το «Θέατρο Τεχνών» με το έργο «Πάμε σαν άλλοτε», συναυλίες από τα ερασιτεχνικά συγκροτήματα «Spirited», «Avalanche», «Ανευ όρων», «Dizzy Roze».

Λαϊκή σκηνή συζήτηση με θέμα «Η ακριβοπληρωμένη τους αμάθεια και η δική μας απάντηση: το σχολείο των αναγκών μας», συναυλία από το έντεχνο συγκρότημα «Γραμμές», λαϊκό πρόγραμμα με τους «Νόστος».

Σκηνή σινεμά αφιέρωμα στον λαϊκό ηγέτη Χ. Φλωράκη και οπτικοακουστικό αφιέρωμα με θέμα «Αντικομμουνισμός και σινεμά».

  • Σάββατο 10/9

Κεντρική σκηνή θα μιλήσει ο Στ. Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, μουσικοθεατρικό αφιέρωμα: «Σύγχρονα μαθήματα εκμετάλλευσης με ...νότες» (Διασκευή στα «Απλά Μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας»), συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο και Γιάννη Γιοκαρίνη.

Λαϊκή σκηνή ρεπορτάζ με την κάμερα στο χέρι: «Η εκμετάλλευση των νέων εργαζομένων στους χώρους δουλιάς και το στήριγμά μας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας», λαϊκά συγκροτήματα «Νεανικά Μηνύματα», «Καταφύγιο Ηχοχρωμάτων».

Σκηνή σινεμά οι ταινίες «Alliente», «Ψωμί και τριαντάφυλλα».

Στην Καρδίτσα

Το Σάββατο 10/9 ομιλία από τον Γ. Φραγκογιάννη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, παιδική δημιουργία, ελληνική ροκ μουσική από το συγκρότημα «Ελεύθερη πτώση», αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο (Μουσική - Ποίηση) και αφιέρωμα στο λαϊκό εργατικό τραγούδι.

Την Κυριακή 11/9 ομιλία από τον Αχιλλέα Κανταρτζή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, παιδική δημιουργία, συναυλία από ερασιτεχνικό συγκρότημα της ΚΝΕ, θεατρικό δρώμενο από το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Καρδίτσας και αφιέρωμα στο πολιτικό και αντάρτικο τραγούδι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ