ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ακόμα δεν είδατε τα χειρότερα...

Σε όλο και πιο αντιλαϊκή ρότα κινούνται οι αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου

Κύριο μέλημα των κυβερνήσεων πρέπει να είναι η ικανοποίηση όλου του φάσματος των αξιώσεων των εμποροβιομηχάνων. Σ' αυτή την κατεύθυνση να κινούνται οι αποφάσεις και τα μέτρα που παίρνονται, ενώ οι εργαζόμενοι που αντιδρούν σ' αυτές τις πολιτικές, καλά θα κάνουν να σταματήσουν τις «λαϊκίστικες προσεγγίσεις» και την «εμμονή σε παρωχημένες τακτικές». Αν πάλι διαφωνούν, να το εκφράζουν με τρόπο που να μην εμποδίζουν την ...εφαρμογή τους και την κερδοφόρα δραστηριότητα των επιχειρήσεων!

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα όσα είπε χτες ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Δρακούλης Φουντουκάκος, παρουσιάζοντας, σε συνέντευξη Τύπου, το υπόμνημα που έστειλε το Επιμελητήριο στους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της ΔΕΘ. «Μας ανησυχούν ιδιαίτερα», είπε χαρακτηριστικά, «οι αντιδράσεις των συνδικάτων στις προωθούμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, με δεδομένη μάλιστα τη μέχρι τώρα στάση τους απέναντι σε ήπιες παρεμβάσεις, όπως αυτές που αφορούσαν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το ωράριο των καταστημάτων και το ασφαλιστικό», προεξοφλώντας ότι έρχονται ακόμα πιο επιθετικά μέτρα ενάντια και στα πιο στοιχειώδη κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύει και το γεγονός ότι ταυτόχρονα οι εμποροβιομήχανοι εμφανίζονται, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου, να δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει στην υλοποίηση των αντιλαϊκών της δεσμεύσεων και την καλούν να επιταχύνει την εφαρμογή των συγκεκριμένων πολιτικών με περισσότερη «τόλμη» και πιο εντατικούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα, οι εμποροβιομήχανοι αξιώνουν επιτακτικά με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης μέχρι το τέλος του 2006, μεταξύ άλλων:

  • Αυξήσεις μισθών κάτω από τον πληθωρισμό.
  • Επέκταση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, με παράλληλη προώθηση και άλλων ευέλικτων και «εναλλακτικών» μορφών απασχόλησης (τηλεεργασία, εποχική διακύμανση), πολλαπλή στελέχωση θέσεων εργασίας, ανάθεση έργου κ.ά.
  • Κατάργηση της μονιμότητας στους νεοπροσλαμβανόμενους στις ΔΕΚΟ.
  • Κατάργηση κατώτατου μισθού και των συλλογικών ή κλαδικών συμβάσεων με πρόσχημα την ενίσχυση των κλάδων με υψηλή ανεργία.
  • Σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα στο δημόσιο τομέα.
  • Επιμήκυνση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, επανεξέταση της πρόωρης συνταξιοδότησης.
  • Να σταματήσει το κράτος να ...«ανταγωνίζεται» την ιδιωτική εκπαίδευση με δραστική ιδιωτικοποίηση της ανώτερης -τουλάχιστον - εκπαίδευσης με ορίζοντα και την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης και άμεση σύνδεση της εκπαίδευσης με τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων σε εργατικό δυναμικό μέσω της επέκτασης της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
  • Δραστική μείωση των πρωτογενών δαπανών με συγχώνευση και κατάργηση κρατικών οργανισμών, επαναπροσδιορισμό των λειτουργικών δαπανών του κράτους από μηδενική βάση, περιορισμό των προσλήψεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
  • Ιδιωτικοποιήσεις και όχι μετοχοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων και ΔΕΚΟ.
  • Απελευθέρωση «με βασικό μοχλό την ιδιωτική επιχείρηση» όλων των αγορών όπου δε λειτουργεί «πλήρως» ο «ελεύθερος ανταγωνισμός» (εργασία, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, υπηρεσίες κλπ.).
  • Κατάργηση των άμεσων ή έμμεσων κρατικών επιδοτήσεων που διαιωνίζουν επιχειρήσεις με δεσπόζουσα θέση και συγκεκριμένα ΔΕΗ και «Ολυμπιακή Αεροπορία».
  • Ακόμα πιο δραστική μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, και όχι σταδιακά, αλλά με ρυθμούς «σοκ», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Επίσης, μεταξύ των άλλων, ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων, παρουσιάζοντας το «όραμά» τους για μια «νέα επιχειρηματική κουλτούρα», σκιαγράφησε με ανατριχιαστική γλαφυρότητα μια κοινωνία - ζούγκλα, όπου τα μέλη της θα γαλουχούνται με τις αρχές του ανταγωνισμού από την ...κούνια τους. Στο πλαίσιο αυτό ο Δρ. Φουντουκάκος, αφού αξίωσε να δημιουργηθούν ακόμα και «ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια», που προφανώς θα διδάσκουν τους μετέχοντες πώς να γίνουν καλοί - ήτοι αδίστακτοι - επιχειρηματίες, συμπλήρωσε χωρίς ενδοιασμό: «Φυσικά το ίδιο "ανταγωνιστικό" πνεύμα θα πρέπει να κυριαρχήσει σε όλο το εύρος της κοινωνίας μας και από τα πρώτα σχολικά βήματα μέχρι την ολοκλήρωση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του κάθε ατόμου»!

ΕΜΠΟΡΙΚΟ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Προαναγγέλλουν «φθινοπωρινές» ανατιμήσεις

Νέο κύκλο ανατιμήσεων σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης - που θα πλήξουν παραπέρα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων - προανήγγειλε για το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Δρ. Φουντουκάκος, προβάλλοντας ως άλλοθι τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. «Δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι δε θα έχει επιπτώσεις στις τιμές» η εξέλιξη με τις τιμές των καυσίμων, είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι τα ποσοστά των ανατιμήσεων θα κυμανθούν ανάλογα με το βαθμό εξάρτησης του κάθε κλάδου από το πετρέλαιο.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, μια σειρά από μεγάλες βιομηχανίες από τον κλάδο των τροφίμων έχει ενημερώσει τα καταστήματα για ανατιμήσεις από τις αρχές του Σεπτέμβρη, ορισμένες από τις οποίες ήδη «τρέχουν». Ενδεικτικά, η σοκολατοποιία «ΙΟΝ» επιβάλλει ανατιμήσεις της τάξης του 3,5%, η «ΚΑΛΑΣ» στα αλάτια 3%, ο «Λουμίδης» στους καφέδες 3,5%, η «ΔΕΛΤΑ» στα παγωτά και στα επιδόρπια 4%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η «ΦΑΓΕ», ο πρόεδρος της οποίας πρόσφατα ανακοίνωνε ότι δεν πρόκειται να κάνει αυξήσεις τιμών μέχρι το τέλος του χρόνου - εκτός του ότι από τις πρώτες μέρες του προηγούμενου Γενάρη «ξεμπέρδεψε» με το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων ανατιμήσεων σε όλη την γκάμα των προϊόντων της - συνέχισε να επιβάλλει ανατιμήσεις μέσα στο καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο «Ρ» την προηγούμενη Κυριακή, μέσα στον Ιούνη ανατιμήθηκαν τυριά παραγωγής της «ΦΑΓΕ», ενώ μόλις «έβγαλε» το «φρέσκο» γάλα στη νέα πλαστική συσκευασία επέβαλε αύξηση κατά 2,5%.

Οι νέες ανατιμήσεις έρχονται σαν συνέχεια όλων εκείνων των απροσμέτρητων ανατιμήσεων όλου του προηγούμενου διαστήματος που αδιάκοπα επιβάλλονται. Μέσα στο καλοκαίρι μόνο τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο στα ράφια των σούπερ μάρκετ επιβλήθηκαν ανατιμήσεις που έφτασαν ακόμα και το 38,38% σε είδη καθημερινής κατανάλωσης.

ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Πάνω από ένα ευρώ η αμόλυβδη!

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο όριο η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, που εκτινάχτηκε την προηγούμενη βδομάδα για να γενικευτεί σε πάνω από ένα ευρώ το λίτρο!!! Η κυβέρνηση επιμένει ωστόσο στην προσπάθειά της να πείσει τους καταναλωτές ότι πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι αφού δεν είναι χειρότερα τα πράγματα και δεν είναι ακόμη μεγαλύτερες οι αυξήσεις! Η μέση τιμή της αμόλυβδης, σύμφωνα με τις πανελλαδικές μετρήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, την Παρασκευή 2 του Σεπτέμβρη διαμορφώθηκε στα 1,015 ευρώ. Δηλαδή, συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση της 26ης του Αυγούστου, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης κατέγραψε αύξηση 4%.

Προκειμένου να αμβλύνει τις εντυπώσεις από το σπάσιμο του «ψυχολογικού» φράγματος του 1 ευρώ, το υπουργείο Ανάπτυξης επιστράτευσε αυτή τη φορά και στοιχεία για τη διεθνή τιμή της βενζίνης, η οποία στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 18,42%! Αυτό που δεν ομολογεί όμως είναι ότι διεθνώς οι εταιρίες εξόρυξης, διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους αυτή την περίοδο των διαρκών ανατιμήσεων. Το ίδιο συμβαίνει για τις εταιρίες του κλάδου στην Ελλάδα και επομένως είναι ξεκάθαρο ότι οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θα μπορούσαν να είναι ακόμη μικρότερες, εξασφαλίζοντας παρ' όλα αυτά σημαντικά κέρδη για τις εταιρίες.

Προφανώς θεωρεί «λεπτομέρειες» αυτά τα γεγονότα και συνεχίζει να αυξάνει με τριψήφια νούμερα τις τιμές ενδεχομένως διεκδικώντας και εύσημα για την πολιτική της.

SHELL
Ενδιαφέρεται για εξορύξεις στην Ελλάδα

Τον ενεργειακό πλούτο της Ελλάδας ορέχτηκε η πολυεθνική «Shell», η οποία φαίνεται να επιθυμεί να ερευνήσει για πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου σε αρκετές περιοχές της χώρας. Το ενδιαφέρον της εταιρίας εκφράστηκε σε γεύμα που παρέθεσαν εκπρόσωποί της πριν από λίγες μέρες σε επιχειρηματικούς και πολιτικούς παράγοντες, αλλά και στη συνάντηση που είχαν την Κυριακή με τον υπουργό Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα, ο οποίος είναι και ο πλέον αρμόδιος για την υπόθεση.

Ο υπουργός συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Shell», Ρ. Ρόουτς, τον οποίο συνόδευαν οι Α. Λάσκαρης, πρόεδρος των εταιριών «Shell» Ελλάδας, και Γκ. Γκιμάρες, από τις διεθνείς σχέσεις της εταιρίας. Βεβαίως, είναι μεγάλη η ικανοποίηση της κυβέρνησης για το ενδιαφέρον της πολυεθνικής, θεωρώντας ότι η επιχειρηματική δραστηριότητά της στην Ελλάδα θα ευνοήσει και ντόπιες επιχειρήσεις, ενώ αδιαφορεί πλήρως για τον έλεγχο που μπορεί να προκύψει σε εγχώριες πηγές ενέργειας, τις οποίες έτσι κι αλλιώς για ιδιώτες τις προορίζει.

Ο Ρ. Ρόουτς δεν παρέλειψε να κολακέψει την κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι έχει κάνει σημαντικά θετικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η «Shell» παρακολουθεί με ενδιαφέρον την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ