Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ακόμα δεν είδατε τα χειρότερα...

Σε όλο και πιο αντιλαϊκή ρότα κινούνται οι αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου

Κύριο μέλημα των κυβερνήσεων πρέπει να είναι η ικανοποίηση όλου του φάσματος των αξιώσεων των εμποροβιομηχάνων. Σ' αυτή την κατεύθυνση να κινούνται οι αποφάσεις και τα μέτρα που παίρνονται, ενώ οι εργαζόμενοι που αντιδρούν σ' αυτές τις πολιτικές, καλά θα κάνουν να σταματήσουν τις «λαϊκίστικες προσεγγίσεις» και την «εμμονή σε παρωχημένες τακτικές». Αν πάλι διαφωνούν, να το εκφράζουν με τρόπο που να μην εμποδίζουν την ...εφαρμογή τους και την κερδοφόρα δραστηριότητα των επιχειρήσεων!

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα όσα είπε χτες ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Δρακούλης Φουντουκάκος, παρουσιάζοντας, σε συνέντευξη Τύπου, το υπόμνημα που έστειλε το Επιμελητήριο στους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της ΔΕΘ. «Μας ανησυχούν ιδιαίτερα», είπε χαρακτηριστικά, «οι αντιδράσεις των συνδικάτων στις προωθούμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, με δεδομένη μάλιστα τη μέχρι τώρα στάση τους απέναντι σε ήπιες παρεμβάσεις, όπως αυτές που αφορούσαν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το ωράριο των καταστημάτων και το ασφαλιστικό», προεξοφλώντας ότι έρχονται ακόμα πιο επιθετικά μέτρα ενάντια και στα πιο στοιχειώδη κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύει και το γεγονός ότι ταυτόχρονα οι εμποροβιομήχανοι εμφανίζονται, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου, να δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει στην υλοποίηση των αντιλαϊκών της δεσμεύσεων και την καλούν να επιταχύνει την εφαρμογή των συγκεκριμένων πολιτικών με περισσότερη «τόλμη» και πιο εντατικούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα, οι εμποροβιομήχανοι αξιώνουν επιτακτικά με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης μέχρι το τέλος του 2006, μεταξύ άλλων:

  • Αυξήσεις μισθών κάτω από τον πληθωρισμό.
  • Επέκταση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, με παράλληλη προώθηση και άλλων ευέλικτων και «εναλλακτικών» μορφών απασχόλησης (τηλεεργασία, εποχική διακύμανση), πολλαπλή στελέχωση θέσεων εργασίας, ανάθεση έργου κ.ά.
  • Κατάργηση της μονιμότητας στους νεοπροσλαμβανόμενους στις ΔΕΚΟ.
  • Κατάργηση κατώτατου μισθού και των συλλογικών ή κλαδικών συμβάσεων με πρόσχημα την ενίσχυση των κλάδων με υψηλή ανεργία.
  • Σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα στο δημόσιο τομέα.
  • Επιμήκυνση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, επανεξέταση της πρόωρης συνταξιοδότησης.
  • Να σταματήσει το κράτος να ...«ανταγωνίζεται» την ιδιωτική εκπαίδευση με δραστική ιδιωτικοποίηση της ανώτερης -τουλάχιστον - εκπαίδευσης με ορίζοντα και την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης και άμεση σύνδεση της εκπαίδευσης με τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων σε εργατικό δυναμικό μέσω της επέκτασης της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
  • Δραστική μείωση των πρωτογενών δαπανών με συγχώνευση και κατάργηση κρατικών οργανισμών, επαναπροσδιορισμό των λειτουργικών δαπανών του κράτους από μηδενική βάση, περιορισμό των προσλήψεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
  • Ιδιωτικοποιήσεις και όχι μετοχοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων και ΔΕΚΟ.
  • Απελευθέρωση «με βασικό μοχλό την ιδιωτική επιχείρηση» όλων των αγορών όπου δε λειτουργεί «πλήρως» ο «ελεύθερος ανταγωνισμός» (εργασία, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, υπηρεσίες κλπ.).
  • Κατάργηση των άμεσων ή έμμεσων κρατικών επιδοτήσεων που διαιωνίζουν επιχειρήσεις με δεσπόζουσα θέση και συγκεκριμένα ΔΕΗ και «Ολυμπιακή Αεροπορία».
  • Ακόμα πιο δραστική μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, και όχι σταδιακά, αλλά με ρυθμούς «σοκ», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Επίσης, μεταξύ των άλλων, ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων, παρουσιάζοντας το «όραμά» τους για μια «νέα επιχειρηματική κουλτούρα», σκιαγράφησε με ανατριχιαστική γλαφυρότητα μια κοινωνία - ζούγκλα, όπου τα μέλη της θα γαλουχούνται με τις αρχές του ανταγωνισμού από την ...κούνια τους. Στο πλαίσιο αυτό ο Δρ. Φουντουκάκος, αφού αξίωσε να δημιουργηθούν ακόμα και «ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια», που προφανώς θα διδάσκουν τους μετέχοντες πώς να γίνουν καλοί - ήτοι αδίστακτοι - επιχειρηματίες, συμπλήρωσε χωρίς ενδοιασμό: «Φυσικά το ίδιο "ανταγωνιστικό" πνεύμα θα πρέπει να κυριαρχήσει σε όλο το εύρος της κοινωνίας μας και από τα πρώτα σχολικά βήματα μέχρι την ολοκλήρωση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του κάθε ατόμου»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ξεμπερδεύουμε με το ασφαλιστικό μέσα στο 2006! (2005-12-16 00:00:00.0)
Βλέπουν... «χρονιά ορόσημο» (2005-01-04 00:00:00.0)
«Ονειρο θερινής νυκτός» οι χαμηλές τιμές (2003-11-08 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τις αξιώσεις τους (2003-06-10 00:00:00.0)
Τήρησαν την... παράδοση (2003-01-08 00:00:00.0)
Αξιώνουν περισσότερα προνόμια (2000-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ