Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Πολιτική Προκρούστη!

Χιλιάδες αγρότες θα κάνουν ενστάσεις για τις περικοπές και τις αδικίες σε βάρος τους. Προσπάθεια εφησυχασμού και παραπλάνησης του αγροτικού κόσμου από την κυβέρνηση και τους «κοκκινούληδες». Σε οργανωμένο αγώνα καλούν τους μικρομεσαίους αγρότες οι συνδικαλιστές του συνεπούς αγροτικού κινήματος

Από χτες και μέχρι τέλος του μήνα οι αγρότες καλούνται να υποβάλουν τις ενστάσεις τους για τα καλλιεργητικά δικαιώματα που τους παραχωρήθηκαν, προσωρινά, για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Εως το τέλος του έτους, οι ενστάσεις θα πρέπει να έχουν εξεταστεί και να έχουν εκδοθεί οι πίνακες με τα οριστικά δικαιώματα, ώστε να ξέρουν οι παραγωγοί πόση επιδότηση δικαιούνται να πάρουν από το 2006 και μετά.

Οπως είναι γνωστό, από του χρόνου, μπαίνει σε εφαρμογή η αναθεωρημένη ΚΑΠ, η οποία προβλέπει αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή και, για πολλά προϊόντα, το ύψος της επιδότησης θα καθορίζεται με βάση τις στρεμματικές καλλιέργειες της περιόδου 2000-2003. Σύμφωνα με τα προσωρινά δικαιώματα καλλιέργειας, επιδότηση φέρονται να δικαιούνται 1,1 εκατομμύρια αγρότες, αλλά στην πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κοπούν πολλοί. Αλλωστε, όπως φαίνεται στα προσωρινά χαρτιά που στάλθηκαν, δικαιώματα έχουν κοπεί από χιλιάδες παραγωγούς, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο. Οι ενστάσεις που αναμένεται να κατατεθούν θα είναι πάρα πολλές - μόνο για το Νομό Λάρισας υπολογίζονται σε 15.000 - αλλά λίγες θα δικαιωθούν.

Επιχείρηση εφησυχασμού

Βεβαίως, οι κυβερνώντες και άλλοι παράγοντες υπόσχονται «όπου υπάρχουν αδικίες θα αρθούν» και ισχυρίζονται ότι οι περικοπές δεν έγιναν από σκοπιμότητα, αλλά από ...λάθος. Το ίδιο υποστηρίζουν και διάφοροι «καλοθελητές», με στόχο να προλάβουν και να ελέγξουν τις αντιδράσεις των αδικημένων αγροτών. Π.χ., ο πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας και γνωστό αγροτικό στέλεχος της ΝΔ, Θ. Κοκκινούλης, δηλώνει ότι «υπάρχουν λάθη που θα διορθωθούν κι όλες οι αδικίες θα αρθούν». Ομως, οι διαβεβαιώσεις του δεν έχουν κανένα αντίκρισμα - είναι σαν εκείνες που έδινε ότι με την κυβέρνηση της ΝΔ οι βαμβακοπαραγωγοί «θα πουλήσουν όλα τα κιλά και θα πάρουν όλα τα λεφτά» - καθώς είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολιτικής ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, επιχειρεί με κάθε τρόπο - και με την περικοπή των δικαιωμάτων καλλιέργειας - να διώξει από το χωράφι τους μικρούς αγρότες.

Κι αυτό που φαίνεται είναι ότι οι πρώτοι που θα την πληρώσουν θα είναι οι 300.000 μικροκαλλιεργητές, οι οποίοι, επειδή δεν τους φτάνει το αγροτικό εισόδημα για να ζήσουν, κάνουν και μια άλλη δουλιά στο χωριό.

Στον αγώνα η απάντηση

Αντίθετη γνώμη με τον Θ. Κοκκινούλη, και την κυβέρνηση που αυτός υπηρετεί, έχουν οι συνδικαλιστές του συνεπούς αγροτικού κινήματος.

«Μόνο κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις αδικιών μπορεί να αρθούν, για κάποιες άλλες μπορεί να υπάρξουν οριακές κι επιμέρους διορθώσεις κι άλλες θα παραμένουν ως έχουν», σημειώνει ο Γ. Πατάκης, στέλεχος της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Και υπενθυμίζει ότι με τα μέτρα που πάρθηκαν, τα προηγούμενα χρόνια, για την προετοιμασία της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, έχουν, ήδη, κοπεί χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών. Π.χ., από τα 4.200.000 στρέμματα που καλλιεργούνταν στη χώρα μας με βαμβάκι, του χρόνου προβλέπεται να καλλιεργηθούν μόνο 3.700.000 στρέμματα, ενώ τα κονδύλια της επιδότησης γι' αυτό το προϊόν από 770.000.000 ευρώ μειώνονται σε 588.000.000 ευρώ.

«Αν οι μικρομεσαίοι αγρότες - υπογραμμίζει ο Γ. Πατάκης - γνώριζαν, με λεπτομέρειες, τι τους περιμένει, από του χρόνου, με τη νέα ΚΑΠ, θα τους είχαν πάρει με τα παλούκια. Χρειάζεται ο αγροτικός κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι ξεκινάει μια νέα, σφοδρότατη επίθεση σε βάρος του, με στόχο το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτών και την παράδοση της γης, της παραγωγής και των επιδοτήσεων στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών. Αν δεν το συνειδητοποιήσουν αυτό, έγκαιρα, οι φτωχομεσαίοι αγρότες και δεν οργανώσουν την πάλη τους για να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, που θα εφαρμόσει μια άλλη πολιτική, υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών, δεν πρόκειται να γλιτώσει κανείς τους...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ