ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Αυγούστου 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Προωθούν επαίσχυντο αντικομμουνιστικό μνημόνιο

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε ακόμα μία προσπάθεια συκοφάντησης, αλλά και προσπάθεια επαναφοράς στην παρανομία του κομμουνιστικού κινήματος και του σοσιαλισμού ετοιμάζεται να επιδοθεί η ΕΕ, μέσα από το θεσμό του Συμβουλίου της Ευρώπης, αυτή τη φορά. Μετά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που επιχειρούσε να εξισώσει τα σοσιαλισμό με το φασισμό, υποστηρίζοντας ότι επέβαλε καθεστώς πολιτικής ανελευθερίας, απόλυτου ελέγχου και τρομοκρατίας, σειρά έχει ένα μνημόνιο, που πρόκειται να παρουσιαστεί, τον προσεχή Οκτώβρη, στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Αυτή τη φορά η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι σαφώς πιο σκληρή και το κείμενο άκρως αντιδραστικό, συμπληρώνοντας τα «κενά» που είχε αφήσει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το μνημόνιο κάνει λόγο για «εγκλήματα», που πραγματοποιήθηκαν στο όνομα της κομμουνιστικής ιδεολογίας, καθώς και για την ανάγκη δίωξης των αυτουργών. Ζητά τη διεθνή καταδίκη του κομμουνισμού και ουσιαστικά την επάνοδό του στην παρανομία. Κάνει αναφορά και στον «κίνδυνο» που διατρέχει η ανθρωπότητα καθώς εξακολουθούν να υφίστανται πολιτικά κόμματα και οργανώσεις που ασπάζονται τις αρχές της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

Καταδικάζει το γεγονός ότι πολλά από τα υφιστάμενα κομμουνιστικά κόμματα δεν έχουν προβεί σε καταδίκη των «εγκλημάτων του κομμουνισμού», όπως τα αναφέρει. Και δε σταματά εδώ. Διατείνεται ότι «εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα εγκλήματα στο όνομα του κομμουνισμού» και γι' αυτό ένας οργανισμός όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, υπερασπιστής των δικαιωμάτων του ανθρώπου, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχο.

Ευθεία επίθεση γίνεται και στις χώρες όπου εξακολουθούν να κυβερνούν τα κομμουνιστικά κόμματα, αναφέροντας την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Βιετνάμ, την Κούβα και το Λάος, με την επισήμανση ότι δε διαφέρουν από τα παλαιότερα.

Στο στόχαστρο μπαίνει και η πάλη των τάξεων, ενώ ενοχλούν ακόμα και τα σύμβολα της ιδεολογίας της εργατικής τάξης.

Τα «αντικειμενικά» συμπεράσματα, στα οποία καταλήγει η έκθεση, ταυτίζουν τον κομμουνισμό με το ναζισμό, ενώ γίνεται λόγος για τον «κίνδυνο» του κομμουνισμού, που μπορεί να εξαπλωθεί εκ νέου.

Τα κύρια σημεία του προκλητικού κειμένου

Παραθέτουμε στη συνέχεια τα κύρια σημεία του προκλητικού αντικομμουνιστικού μνημονίου.

«Η πτώση των κομμουνιστικών εξουσιών και των κρατών της ανατολικής Ευρώπης στις αρχές της δεκαετίας του '90 άνοιξε τη συζήτηση για την πολιτική και νομική διάσταση διαφόρων πράξεων οι οποίες έγιναν στο όνομα της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Η ευθύνη των αυτουργών και η πιθανή δίωξή τους είναι ένα θέμα που απασχολεί.

Σε όλες τις πρώην κομμουνιστικές χώρες διεξήχθησαν εθνικές συζητήσεις και σε πολλές χώρες θεσπίστηκαν νόμοι για την "αποκομμουνιστοποίηση" ή και τον εξαγνισμό των χωρών.

Σε όλες τις προαναφερθείσες χώρες, το ζήτημα αυτό ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης διαδικασίας παροπλισμού του προηγούμενου συστήματος και μετάβασης στη δημοκρατία. Αυτό θεωρήθηκε εσωτερικό θέμα κάθε χώρας και η καθοδήγηση της διεθνούς κοινότητας και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εστιάστηκε στην αποτροπή ενδεχομένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε αυτή τη λογική, συντάχθηκαν 2 αναφορές για τα μέτρα παροπλισμού των κομμουνιστικών ολοκληρωτικών συστημάτων προς την PACE από τους κ. Εσπερσεν και κ. Σέβεριν εκ μέρους της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 1995 και 1996. Η πρώτη αναφερόταν στην Επιτροπή μετά από συζήτηση στο PACE, ενώ η δεύτερη είχε ως αποτέλεσμα την ενσωμάτωση της απόφασης 1096 (1996)».

Εξισώνει το κομμουνισμό με το ναζισμό

«Μέχρι στιγμής, ούτε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ούτε κάποιος άλλος διεθνής διακυβερνητικός οργανισμός έχει αναλάβει μια γενική εκτίμηση των κομμουνιστικών καθεστώτων, ή μια σοβαρή συζήτηση για τα εγκλήματα που έγιναν στο όνομά τους και τη δημόσια καταδίκη τους. Πράγματι, όσο δύσκολο και να είναι να κατανοηθεί, δεν έχει γίνει καμία σοβαρή και σε βάθος εξέταση για την ιδεολογία που υπήρξε η πηγή εκτεταμένου τρόμου, μαζικών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θανάτου πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων και της κακής κατάστασης ολόκληρων εθνών. Παρόλο που ένα άλλο ολοκληρωτικό καθεστώς του 20ου αιώνα, ο ναζισμός, έχει ερευνηθεί, καταδικαστεί διεθνώς και οι αυτουργοί έχουν δικαστεί, παρόμοια εγκλήματα που έχουν γίνει στο όνομα του κομμουνισμού δεν έχουν ούτε ερευνηθεί αλλά ούτε έχουν δεχτεί καμία διεθνή καταδίκη».

Ζητά τη διεθνή καταδίκη του κομμουνισμού «χωρίς άλλη καθυστέρηση»

«Η απουσία διεθνούς καταδίκης μπορεί να εξηγηθεί κατά ένα μέρος από την παρουσία χωρών των οποίων η διακυβέρνηση βασίζεται στην κομμουνιστική ιδεολογία. Η επιθυμία να διατηρηθούν καλές σχέσεις με κάποιες από αυτές μπορεί να αποτρέψει κάποιους πολιτικούς από το να ασχοληθούν με το δύσκολο αυτό θέμα. Αλλωστε, πολλοί πολιτικοί που είναι ακόμα ενεργοί είχαν υποστηρίξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρώην κομμουνιστικά καθεστώτα. Για προφανείς λόγους θα προτιμούσαν να μην εξετάσουν το ζήτημα της ευθύνης. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν κομμουνιστικά κόμματα τα οποία δεν έχουν καταδικάσει επισήμως τα εγκλήματα του κομμουνισμού. Τέλος, διάφορα στοιχεία της κομμουνιστικής ιδεολογίας, όπως ισότητα ή κοινωνική δικαιοσύνη παρασύρουν κάποιους πολιτικούς που φοβούνται ότι η καταδίκη των εγκλημάτων του κομμουνισμού θα ταυτιστεί με την καταδίκη της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

Παρ' όλα αυτά, η γνώμη του Αναφέροντα είναι πως υπάρχει η επείγουσα ανάγκη για δημόσια εξέταση των εγκλημάτων του κομμουνισμού και της καταδίκης τους σε διεθνές επίπεδο. Θα πρέπει να γίνει χωρίς άλλη καθυστέρηση για διάφορους λόγους.

Πρώτον, για το καλό της γενικής αντίληψης θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο κάθε στιγμή πως όλα τα εγκλήματα, ακόμα και αυτά που έγιναν στο όνομα κάποιας ιδεολογίας που υποστηρίζει ευσεβείς ιδέες, όπως ισότητα και δικαιοσύνη, είναι καταδικαστέα, και δεν υπάρχει εξαίρεση σ' αυτή την αρχή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις νέες γενιές οι οποίες δεν έχουν προσωπική εμπειρία κομμουνιστικής εξουσίας. Η ξεκάθαρη θέση της διεθνούς κοινότητας στο παρελθόν μπορεί να είναι σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές τους ενέργειες».

«Κίνδυνος» τα κομμουνιστικά κόμματα και οι χώρες που προσπαθούν να οικοδομήσουν σοσιαλισμό

«Τέλος, τα κομμουνιστικά καθεστώτα είναι ακόμα ενεργά σε κάποιες χώρες του κόσμου και τα εγκλήματα στο όνομα της κομμουνιστικής ιδεολογίας συνεχίζουν να γίνονται. Κατά τη γνώμη μου, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο οργανισμός που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν έχει το δικαίωμα να μένει αμέτοχο και σιωπηλό ακόμα και αν οι εν λόγω χώρες δεν είναι μέλη του. Η διεθνής καταδίκη θα δώσει βάση για επιχειρήματα στην εσωτερική αντιπολίτευση σε αυτές τις χώρες και μπορεί να συμβάλει σε κάποιες θετικές εξελίξεις. Αυτό είναι το ελάχιστο που η Ευρώπη, ένα λίκνο της κομμουνιστικής ιδεολογίας, μπορεί να κάνει γι' αυτές τις χώρες.

Η επέτειος των 15 χρόνων από την πτώση των κομμουνιστικών εξουσιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι μια καλή ευκαιρία για μια τέτοια ενέργεια. Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι σε κατάλληλη θέση να εκπληρώσει αυτό το έργο καθώς σχεδόν οι μισές από τις χώρες - μέλη του έχουν εμπειρία από τέτοια καθεστώτα.

Η κομμουνιστική εξουσία διήρκεσε πάνω από 80 χρόνια στη χώρα όπου πρωτοεγκαθιδρύθηκε, τη Ρωσία που μετά ονομάστηκε Σοβιετική Ενωση. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η διάρκεια ήταν περίπου 45 χρόνια. Εκτός της Ευρώπης, υπάρχουν κομμουνιστικά κόμματα που εξουσιάζουν εδώ και πάνω από 50 χρόνια στην Κίνα, στη Β. Κορέα και στο Βιετνάμ, πάνω από 40 στην Κούβα και 30 στο Λάος. Υπήρξαν κομμουνιστικά καθεστώτα για κάποια χρονικά διαστήματα σε άλλες αφρικανικές, ασιατικές και νοτιοαμερικάνικες χώρες υπό τη Σοβιετική επιρροή.

Παρόλη την ποικιλία όμως, μπορεί κανείς να καθορίσει κοινά σημεία στην ιστορία των κομμουνιστικών καθεστώτων ανεξάρτητα από τη χώρα, την κουλτούρα και τη χρονική περίοδο. Ενα από τα πιο εμφανή χαρακτηριστικά είναι η κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ενοχη και η πάλη των τάξεων

«Αυτά τα εγκλήματα πηγάζουν κατευθείαν από τη θεωρία της πάλης των τάξεων που επέβαλλε τον "αφανισμό" αυτών που δε θεωρούνταν χρήσιμοι στην ανοικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας. Ενας μεγάλος αριθμός θυμάτων ήταν πολίτες των χωρών αυτών.

Τα πιο βίαια εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων, όπως οι μαζικές δολοφονίες και οι γενοκτονίες, βασανιστήρια, δουλεμπόριο και άλλες μορφές μαζικής τρομοκρατίας συνεχίστηκαν στη Σοβιετική Ενωση και σε μικρότερο βαθμό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέχρι το θάνατο του Στάλιν.

Από τα μέσα της δεκαετίας του '50, η τρομοκρατία στις ευρωπαϊκές κομμουνιστικές χώρες μειώθηκε σημαντικά αλλά η επιλεκτική δίωξη κάποιων ατόμων ή ομάδων συνεχίστηκε. Περιλάμβανε αστυνομική παρακολούθηση, συλλήψεις, φυλακίσεις, πρόστιμα και ποινές, εξαναγκαστική ψυχιατρική θεραπεία, διάφορους περιορισμούς στην ελευθερία κινήσεων, διακρίσεις στην εργασία που συχνά οδηγούσαν στη φτώχεια και τον επαγγελματικό αποκλεισμό, δημόσια ταπείνωση και δυσφήμιση. Τα μετα-Σταλινικά ευρωπαϊκά κομμουνιστικά καθεστώτα εκμεταλλεύτηκαν το διαδεδομένο φόβο πιθανών διώξεων που ήταν φρέσκος στη μνήμη του λαού. Μακροπρόθεσμα, όμως, η μνήμη των φρικαλεοτήτων του παρελθόντος αδυνάτισε σταδιακά όπως και η επιρροή της στις νεότερες γενιές».

Κομμουνιστικά Κόμματα και σύμβολα στην παρανομία

«Η κομμουνιστική ιδεολογία, όπου και όποτε εφαρμόστηκε, είτε στην Ευρώπη είτε αλλού, πάντα κατέληξε σε μαζική τρομοκρατία, εγκλήματα και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μεγάλη κλίμακα. Αναλύοντας τις συνέπειες από την εφαρμογή αυτής της ιδεολογίας, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τις ομοιότητες με τις συνέπειες από την εφαρμογή μιας άλλης ιδεολογίας του 20ού αιώνα, του ναζισμού. Παρόλο που είναι αμοιβαίως εχθρικά μεταξύ τους, τα δύο αυτά καθεστώτα είχαν έναν αριθμό κοινών στοιχείων.

Εν τούτοις, ενώ ο εγκληματικός και καταδικαστέος χαρακτήρας της ναζιστικής ιδεολογίας και του καθεστώτος είναι αδιαμφισβήτητος, για τουλάχιστον μισό αιώνα, και οι αρχηγοί και πολλοί από τους αυτουργούς έχουν τεθεί υπόλογοι, η κομμουνιστική ιδεολογία και τα καθεστώτα δεν έχουν γνωρίσει αντίστοιχη αντίδραση. Τα εγκλήματα σπάνια διώχτηκαν νομικά, και πολλοί από τους δράστες δεν έχουν ποτέ πάει στα δικαστήρια. Υπάρχουν ακόμα ενεργά Κομμουνιστικά Κόμματα σε κάποιες χώρες και δεν έχουν καν αποστασιοποιηθεί από το παρελθόν, όπου υποστήριξαν και συνεργάστηκαν με τα εγκληματικά κομμουνιστικά καθεστώτα.

Τα κομμουνιστικά σύμβολα χρησιμοποιούνται ανοιχτά και υπάρχει μικρή γνώση για τα κομμουνιστικά εγκλήματα. Αυτό είναι φανερό όταν το συγκρίνουμε με τη γνώση του κοινού για τα εγκλήματα του ναζισμού. Η εκπαίδευση των νέων σε πολλές χώρες δε βοηθάει να μειωθεί το κενό αυτό».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Κοινή δράση ενάντια στην αντικομμουνιστική πρόκληση

Το προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) απέστειλε προς τα Κομμουνιστικά, Αριστερά και Προοδευτικά Κόμματα την παρακάτω επιστολή:

«Αγαπητοί σ/φοι

Η Πολιτική Επιτροπή της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ( PACE) έχει αποφασίσει να ετοιμάσει μια αναφορά "Για την ανάγκη να καταδικαστεί διεθνώς ο κομμουνισμός", που θα παρουσιαστεί στην τακτική σύγκληση του PACE φέτος τον Οκτώβρη.

Τα κείμενα που έχουμε στη διάθεσή μας, συγκεκριμένα το Μνημόνιο που ετοίμασε η επιτροπή, αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις αυτών που ξεκίνησαν τη συζήτηση πάνω στο θέμα. Στην ουσία, θέλουν να μετατρέψουν το PACE σε μια δίκη - παρωδία, για να στιγματίσουν την κομμουνιστική ιδεολογία, να κατηγορήσουν τα ΚΚ για διάφορα εγκλήματα, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά σε κάθε χώρα που οι κομμουνιστές συνεχίζουν τον ενεργό αγώνα για τα λαϊκά δικαιώματα και για πραγματική δημοκρατία.

Δεν μπορεί κανείς παρά να νιώσει θυμό και αγανάκτηση απέναντι στον πρωτόγονο αντικομμουνισμό αυτής της προκλητικής πολιτικής πράξης. Αγνοώντας τα σημερινά δεδομένα και πραγματικότητες, παίρνουν από μόνοι τους το δικαίωμα να παρέμβουν στα εσωτερικά θέματα χωρών, όπως Βιετνάμ, Κίνα, ΛΔ Κορέας, Κούβα, Λάος και άλλες. Είναι επίσης εξοργιστικό το ότι η αναφορά θα συζητηθεί τη χρονιά των 60 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών ενάντια στο φασισμό. Ολοι ξέρουν πως οι λαοί της Σοβιετικής Ενωσης και οι Σοβιετικοί κομμουνιστές συνέβαλαν αποφασιστικά στην ήττα του φασισμού. Οι κομμουνιστές ήταν επίσης στις πρώτες γραμμές του αντιστασιακού κινήματος στις χώρες της Ευρώπης, υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία των χωρών τους.

Οσον αφορά τα αρνητικά φαινόμενα στη ζωή του ΚΚ και της χώρας μας, τα έχουμε πλήρως εκτιμήσει εμείς οι ίδιοι. Τα γεγονότα του παρελθόντος ανήκουν στο παρελθόν. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κατηγορεί τους σημερινούς κομμουνιστές και την ιδεολογία τους με το βλέμμα στα γεγονότα που συνέβησαν σε περασμένα χρόνια.

Αγαπητοί σ/φοι

Θεωρούμε καθήκον μας να έχουμε μια ξεκάθαρη διαμαρτυρία για την πρόκληση που ετοιμάζεται. Σας καλούμε για κοινή δράση. Σας ενθαρρύνουμε επίσης να στείλετε εκκλήσεις και τηλεγραφήματα στον πρόεδρο του PACE κ. Ρενέ βαν ντερ Λίντεν (ηλ. Ταχυδρομείο: petr.sich@coe.int, φαξ: 33/388 41 27 96), καταδικάζοντας την απόφαση να συζητηθεί η προαναφερθείσα αναφορά και απαιτώντας ένα τέλος στην πολιτική πρόκληση που ετοιμάζεται.

Το προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ

Ελπίζουμε να λάβουμε πληροφορίες για τις δραστηριότητές σας γύρω από το θέμα».

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΣΤΟΥΣ ΚΑΜΠΟΥΣ

τρυγάνε τη «μαύρη ρώγα»

Η ΜΕΡΑ βέβαια «μαζεύτηκε» αλλά ο Αύγουστος έχει ακόμη ζέστη. Κι ο κάμπος, ο ξωμάχος τη χρειάζεται για να τελειώνει με τη σταφίδα που είναι απλωμένη πάνω στ' αλώνια. Ξαπλωμένη νωχελικά. Καρτερώντας στρωτό του ήλιου το «φίλημα» να φτάσει στην τελευταία μέρα, αυτήν που περιμένει με λαχτάρα ολοχρονίς ο ξωμάχος.

ΣΤΑ ΤΩΡΙΝΑ τα χρόνια λιγόστεψε βέβαια του κάμπου η παραγωγή της «μαύρης ρώγας» και το μάτι ξαγναντεύει λιγοστά αλώνια να μαυρίζουν στον κάμπο. Φαμελιές ολόκληρες (όχι βέβαια πολλές) μ' όλα τα βάσανά της την πολεμάνε, όπως το 'καναν άλλοτε οι παππούδες, οι πατεράδες, όλο το σόι τους.

ΟΛΗ η φαμελιά «παρούσα» για να βοηθήσει τη στερνή φάση, το στερνό τελετουργικό. Ολοι μετράνε τις μέρες και λαχταράνε όταν τα σύγνεφα ξεπετιούνται ξαφνικά από τα σημαδιακά σημεία, που 'ναι γραμμένα στις μαύρες ώρες.

ΕΜΠΕΙΡΟΣ «μετεωρολόγος» ο ξωμάχος, έχει καταγραμμένη με το «νι» και με το «σίγμα» όλα του καιρού τα σημάδια, τα 'μαθε μπουσουλώντας μέσα στ' αλώνια και τώρα τα βεβαιώνει στα εγγόνια του, που τα 'χει δίπλα του συντροφιά στο αλώνι.

ΟΛΟΣ σχεδόν ο Αύγουστος αλλά κι ο μισός Σεπτέμβρης είναι τρύγος. Ολα τα ρεγουλάρει ανάλογα η σοδειά. Κάποτε ξαργούνε τα χτήματα. Κι εκεί, που δουλεύουν καινούριες φυτιές πέφτουν αργότερα. Κάθε τόπος κι η ώρα του, το ρολόι του. Ο κάμπος δε σηκώνει βιασύνες. Ούτε άργητες ούτε βιασύνες.

ΣΤΑ σταφιδάλωνα δίπλα τα ξώσπιτα που δίνουν χέρι βοήθειας όλο το χρόνο, περισσότερο όμως την περίοδο του τρύγου και του αλωνιού, που συχνά παρουσιάζονται ανάγκες να 'χουν ένα κεραμίδι. Μερικοί φτιάχνουν και την τραγάτα τους με χόρτο και καλάμια κι έχουν δροσιά, ακόμη «κόβει» ολόγυρα το μάτι γιατί πολλά μπορούν να τύχουν νυχτιάτικα.

ΚΑΘΩΣ έρχεται η νύχτα κι όλα πέφτουν στο σκοτάδι οι ξωμάχοι άναβαν τότε τα λαδοφάναρά τους, τις πετρελαιόλαμπες. Κι όλα τους φωτοβολάνε. Και καθένα έχει του νοικοκυριού του την ταυτότητα. Ξέρουν τις τοποθεσίες, ξέρουν το νοικοκύρη.

ΠΙΟ πέρα κατά το ακροθαλάσσι άγρυπνο το φανάρι των Βαρδιάνων και στην άλλη άκρη ο Γερο-γόμπος, το δεύτερο μεγάλο για τα πλεούμενα, που βάζουν ρότα για τα μεγάλα λιμάνια.

Η ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ δεν έβγαζε δελτία τότε, όλα τα μετρούσαν, τα υπολόγιζαν με τα σημάδια, με τον άνεμο, με του πετεινού το λάλημα, με τα σφεδρούλια. Ολα αυτά πανάρχαια σημάδια. Μερικά απ' αυτά τα 'χαν κωδικοποιήσει. Και τα 'λεγαν σαν τραγουδάκι. Ολα με τα καιρικά φαινόμενα. Με τους γαρμπήδες, που καιροφυλαχτούν πονηροί να γιομίσουν τ' αλώνια και να ορμήσουν.

ΠΑΝΩ στο μεγάλο δρόμο, που φιδίσιος φέρνει στη Χώρα, πάνε κι έρχονται σε δυνατό, ρυθμικό καλπασμό οι ψαριές φοράδες και τα κόκκινα άλογα. Καθένας κουβαλεί το πράμα του στις σαράγιες (αποθήκες) για να το σιγουρέψει.

Η ΓΗ στέλνει όλες τις μυρωδιές της από τα ψίλιθρα και τα μοσχάτα που σου στέλνουν το δικό τους μυρωδάτο μήνυμα.

Η ΓΗ μας, ο κάμπος με τη «μαυρομάτα» του, τη σταφίδα, αλλά κι όλα τ' άλλα τα καλά του. Αυτά μακρινά θυμήματα δύσκολης αλλά όμορφης ζωής. Και τι δε μας έμαθε ο κάμπος, που τον δούλευαν σαν να ήταν περιβόλι αφού πάνω του ήταν κρεμασμένο το ψωμί μας.

ΚΑΠΟΙΕΣ μικρές γωνιές βαστάνε κάτι από τα παλιά του κάμπου πλούτη, κάποια μικρά δείγματα, τα περισσότερα χάθηκαν. Τα παιδιά μας θα τα συναντήσουν τα πλούτη αυτά της γης όχι στα σταφιδάλωνα αλλά στις προθήκες των μουσείων.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ