ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίσταση στην πολιτική ξεκληρίσματος και ανεργίας

Περιοδεία του βουλευτή του Αγ. Τζέκη στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις Σέρρες

Την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο από αγρότες, εργαζόμενους και τους κοινωνικούς φορείς του Νομού Σερρών για να ματαιωθούν τα σχέδια αφανισμού της τευτλοκαλλιέργειας και κλεισίματος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, υπογράμμισε στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στο εργοστάσιο ζάχαρης των Σερρών ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης. «Αν "περάσει" το νέο σχέδιο κανονισμού της ΕΕ για τη ζάχαρη, δεν έχει μέλλον η τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα», σημείωσε.

Το κλιμάκιο της Νομαρχιακής Οργάνωσης Σερρών του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Αγγελο Τζέκη, περιόδευσε στις εγκαταστάσεις της ΕΒΖ στις Σέρρες και συναντήθηκε με τη διεύθυνση και τους εργαζόμενους του εργοστασίου. Στη βιομηχανία απασχολούνται 141 μόνιμοι και 400 περίπου έκτακτοι εργαζόμενοι, ενώ περίπου 2.000 αγροτικά νοικοκυριά στο νομό ασχολούνται με την τευτλοκαλλιέργεια και εκατοντάδες άλλοι επαγγελματίες εξασφαλίζουν εισόδημα από τον τομέα αυτό της ελληνικής γεωργικής οικονομίας. Οπως δήλωσαν οι εργαζόμενοι, όλος αυτός ο κόσμος διακατέχεται από μεγάλη αγωνία για το μέλλον του. Ο αφανισμός του κλάδου θα σημάνει ότι θα «φύγουν» από το νομό 17,5 δισ. έλεγαν. Μέλη της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων δήλωσαν ότι με την ημερίδα του ΚΚΕ, που έγινε πέρσι σχετικά με το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας, οι εργαζόμενοι του νομού πληροφορήθηκαν για πρώτη φορά για την πραγματική διάσταση του θέματος και για τις συνέπειες που θα έχει η αναθεώρηση της ΚΑΠ και οι προτάσεις της ΕΕ για τη ζάχαρη. Αυτός είναι ο λόγος, πρόσθεσαν, που εμπιστεύονται τις εκτιμήσεις του Κόμματος.

«Το Νοέμβρη θα αποφασιστεί αν η πρόταση της Κομισιόν γίνει πράξη, αν δηλαδή μειωθεί η θεσμική τιμή της ζάχαρης κατά 39% και αν υπάρχει μείωση κατά 42,6% στα ζαχαρότευτλα. Αμεσα θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός όλων όσοι πλήττονται από αυτή την πολιτική της ΕΕ, δηλαδή των εργαζόμενων, των αγροτών, των άλλων επαγγελματιών που εξασφαλίζουν το εισόδημά τους από την τευτλοκαλλιέργεια και την ύπαρξη της βιομηχανίας ζάχαρης, θα πρέπει με τον αποφασιστικό αγώνα να πιεστεί η κυβέρνηση, ώστε να μην υπογράψει την αναθεώρηση», τόνισε ο Αγγελος Τζέκης, μιλώντας στους εργαζόμενους της βιομηχανίας. Αναφέρθηκε επίσης στις ευθύνες που έχουν τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή κατάσταση, γιατί υπερψήφισαν τη νέα ΚΑΠ και σήμερα οδηγείται και η τευτλοκαλλιέργεια στη συρρίκνωση έως και τον αφανισμό. Τέλος, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αποκρούσουν τις προτάσεις για περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, με σκοπό, όπως τους λένε, να μην κινδυνεύσουν οι βιομηχανίες στην περίπτωση που περάσει η αναθεώρηση για τη ζάχαρη.

ΚΑΒΑΛΑ
Προσπαθούν να παρεμποδίσουν τη δράση των κομμουνιστών

Ανακοίνωση της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ για τη δράση μικρής ομάδας «αναρχοαυτόνομων»

Συνεχίζουν τις τραμπούκικες εγκληματικές επιθέσεις σε βάρος μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Καβάλα, οι αυτοαποκαλούμενοι «αναρχοαυτόνομοι». Για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, εμφανίστηκαν και πάλι οργανωμένα το απόγευμα της Τετάρτης και χτύπησαν μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, την ώρα που πραγματοποιούσαν εξόρμηση στα καταστήματα του κέντρου της Καβάλας, προπαγανδίζοντας το συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Η μικρή ομάδα επιτέθηκε με ρόπαλα και ζώνες με καρφιά, φορώντας κράνη, και τραυμάτισε έναν σύντροφο.

Φαίνεται καθαρά πια πως στόχος τους είναι να παρεμποδίσουν τη δράση των κομμουνιστών. Ομως όπως, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, επιχειρούν κυρίως «να τρομοκρατήσουν το λαό και τη νεολαία, που σήμερα με καλύτερους όρους προσεγγίζει την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, ολοένα και περισσότερο πείθεται για την αναγκαιότητα αλλαγής συσχετισμών στο λαϊκό κίνημα, συμπόρευσης και κοινής δράσης, πάλης για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας».

«Αυτή η ανοδική πορεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο λαό και τη νεολαία βρίσκεται στο στόχαστρο των κάθε λογής επιτελείων και μηχανισμών της άρχουσας τάξης».

Η ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αποδεικνύει ότι οι διώξεις και τέτοιου είδους επιθέσεις, δεν είναι σε θέση να εμποδίσουν την πολιτική δράση, την ανοδική πορεία και το αυξημένο κύρος του ΚΚΕ στο λαό και στη νεολαία, σημειώνει η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα καλεί το λαό και τους φορείς της πόλης να πάρουν θέση καταδικάζοντας τη δράση και το ρόλο αυτών των εγκληματικών στοιχείων, να τους απομονώσει, να τους γυρίσει την πλάτη, και να συμπαραταχτεί με τις ταξικές δυνάμεις σε μια πορεία κλιμάκωσης των αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ.

Τον αποτροπιασμό της για την απρόκλητη τρομοκρατική επίθεση σε βάρος των μελών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ εκφράζει με ανακοίνωση που εξέδωσε το Παράρτημα Καβάλας της ΠΕΑΕΑ.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Επίκαιρες σκέψεις

1. Για πάντα ψεύτης ο Καραμανλής, θα ανέβει στο βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης προκειμένου να θεμελιώσει ακόμη μία φορά την υπόθεσή του στο τίποτα.

2. Αλλο Ασσασσίνοι και άλλο κρετίνοι. Ο δυστυχής Γιωργάκης του ΠΑΣΟΚ, λόγω ιστορικής ημιμάθειας, έμπλεξε τον παππού του, γνωστό ως Γέρο της Δημοκρατίας, με τον Γέρο του Βουνού, τον περίφημο αρχηγό των Ασσασσίνων της Ανατολής, Χασάν μπεν Σαμπάχ. Ακολουθώντας την προτροπή του τελευταίου: «Τίποτα δεν είναι αληθινό, όλα επιτρέπονται», διέλυσε μια νεολαία που δεν υπήρχε, για να δημιουργήσει μια άλλη που δεν υπάρχει! Η τρύπα αυτή στο νερό του ΠΑΣΟΚ ήταν μια ακόμη πράξη γελοιότητας του Γιωργάκη που, αν συνεχίσει έτσι, σίγουρα θα διαπρέψει ως μια κωμική γραφική περσόνα!

3. Το χοιροστάσιο που αποκαλούν κατασκήνωση εθνικιστών οι εγχώριοι φασίστες βρίσκει τους δικούς μας και ξένους νεοναζί μέλι - γάλα πέριξ του Μελιγαλά... Η αξιοθρήνητη εμφάνισή τους με ρόπαλα και ασπίδες που φέρουν φαλλικά σύμβολα και διαφημίζουν τη «Χρυσή Αυγή», γνωστή οργάνωση για τα μπάζα, προς ώρας προκαλούν γέλιο. Οσο για τους ξένους νεοναζί, που πρόσφατα για τρίτη φορά έβαλαν φωτιά και έκαψαν ανθρώπους σε πολυκατοικίες μεταναστών στο Παρίσι, όταν βρεθούν στη χώρα μας ας προσέξουν: εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε!


του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΑΓΡΙΝΙΟ
Εκδήλωση για τον Χαρίλαο Φλωράκη

Εκδήλωση για τον Χαρίλαο Φλωράκη πραγματοποιεί τη Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου και ώρα 7 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης με ομιλητή τον Γιώργη Μωραΐτη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ).

Συνομιλίες Καραμανλή - Πούτιν

Συνομιλίες «εφ' όλης της ύλης» είχαν χτες το βράδυ στο «Πόρτο Καρράς» Χαλκιδικής ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν.

«Στο τραπέζι» των συνομιλιών βρέθηκαν τόσο θέματα διμερών σχέσεων, μεταξύ των οποίων και ο αγωγός Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη, όσο και ζητήματα που αφορούν την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή (εξελίξεις στα Βαλκάνια, το Κυπριακό, οι σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ κ.ά.).

Η άφιξη του Ρώσου προέδρου στη Χαλκιδική καθυστέρησε περίπου μία ώρα, με αποτέλεσμα το δείπνο εργασίας να τραβήξει μέχρι αργά τα μεσάνυχτα...

Ο Βλ. Πούτιν έφτασε στη Θεσσαλονίκη προερχόμενος από τη Γερμανία, όπου είχε συνάντηση με τον Γκ. Σρέντερ, ενώ σήμερα το πρωί θα μεταβεί στο Αγιο Ορος για «προσκυνηματική επίσκεψη».

«Εφυγε» η Ηρώ Μπαρτζιώτα

Πέθανε χτες σε νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, σε ηλικία 88 περίπου χρόνων, η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Ηρώ Μπαρτζιώτα, γυναίκα του Βασίλη Μπαρτζιώτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ