ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα πολιτική κρίση
  • Καθαίρεσε την κυβέρνηση Τιμοσένκο ο πρόεδρος Γιουστσένκο
  • Σε παραίτηση του Γιουστσένκο καλεί το ΚΚ Ουκρανίας

Από παλιότερες... καλύτερες εποχές νομής της εξουσίας

Associated Press

Από παλιότερες... καλύτερες εποχές νομής της εξουσίας
ΚΙΕΒΟ.- Νέα πολιτική κρίση ξέσπασε στην Ουκρανία χτες, όταν ο Βίκτορ Γιουστσένκο, που αναδείχτηκε πρόεδρος της χώρας προ έξι μηνών με τη λεγόμενη πορτοκαλί επανάσταση, καθαίρεσε την κυβέρνηση υπό τη Γιούλια Τιμοσένκο. Ηταν μια εξέλιξη αναμενόμενη για πολλούς: το ιδεολογικά ασύνδετο σύμφυρμα φιλοδυτικών πολιτικών και γραφειοκρατών που αναδείχτηκε στην εξουσία με μια επιχείρηση δημαγωγίας που πλήρωσαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ και μοναδικό κοινό στόχο είχε την ανατροπή του Λέονιντ Κούτσμα, περισσότερο ασχολήθηκε, αυτούς τους μήνες, με τη νομή της εξουσίας, με μικροπολιτικές έριδες, με την αναδιανομή και την αρπαγή των πλουτοπαραγωγικών πόρων.

Και ο ίδιος ο Γιούστσενκο βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Το πρακτικό άμεσο πολιτικό ερώτημα είναι ποια πλευρά ευνοείται από τον συσχετισμό ισχύος, και δεν είναι εύκολο να απαντηθεί. Υπάρχουν επίσης πολλά υποερωτήματα που μένουν να απαντηθούν. Οπως τι θα κάνουν η Τιμοσένκο - θεωρείται απίθανο να δεχτεί "υποβιβασμό" της - και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Αμύνης Πέτρο Ποροσένκο, που παρεμπιπτόντως είναι ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες/ολιγάρχες της χώρας, ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού Καναλιού 5 και από τους βασικούς χρηματοδότες της πορτοκαλί (αντ)επανάστασης.

Οι κάπως κωμικοί ισχυρισμοί περί απώλειας του «ομαδικού πνεύματος» και εκτροπής από τα «ιδανικά της επανάστασης» που έκανε ο Γιουστσένκο, είναι αμφίβολο αν πείθουν ακόμη και τους οπαδούς της φιλοδυτικής παράταξης. Πάντως, το βέβαιο είναι ότι η επιλογή του σημερινού προέδρου όσον αφορά τον εντολοδόχο νέο πρωθυπουργό, ο έως χτες κυβερνήτης της περιφέρειας Ντνιπροπετρόφσκ Ομπλάστ, Γιούρι Γιεχανούροφ, είναι «δοκιμασμένη» όσον αφορά την αποδοχή της από τους πάτρωνες της σημερινής εξουσίας, καθώς ο Γιεχανούροφ υπήρξε επικεφαλής της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων - του άτακτου ξεπουλήματος της ουκρανικής κρατικής περιουσίας - υπό τον Κούτσμα (1994-97).

Την κρίση προκάλεσαν οι κατηγορίες στελεχών της κυβέρνησης περί μιας «κυβέρνησης μέσα στην κυβέρνηση», από «ολιγάρχες όπως ο Ποροσένκο», από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, που χαρακτηρίζεται από οργιαστική διαφθορά.

Ο απομονωμένος από το πολυδιασπασμένο στρατόπεδο του οποίου υποτίθεται ότι ηγούνταν ο Γιουστσένκο, εμφανίστηκε εξαιρετικά άνετος σε τηλεοπτική του συνέντευξη, παρά το σάλο που έχει ξεσπάσει και παρά το ότι κύκλοι γύρω από την Τιμοσένκο άφηναν να διαφανεί ότι δε θα παρατήσει την εξουσία έτσι εύκολα: «αυτό που έκανε ο πρόεδρος σήμερα, μπορεί να περιγραφεί μόνον ως προδοσία», είπε ο Βάλεντιν Ζούμποφ, επικεφαλής της παράταξής της στην Ράντα, στην ουκρανική Βουλή.

Η κίνηση του Γιουστσένκο σημειώνεται έξι μήνες πριν τις προγραμματισμένες νέες βουλευτικές εκλογές (Μάρτης 2006). Οι ελπίδες της κυρίαρχης ομάδας πολιτικών και οικονομικών ολιγαρχών περί ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και η πλήρης υποταγή στις απαιτήσεις των φορέων του πολυεθνικού κεφαλαίου, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα, δεν έφεραν τις περιλάλητες ξένες επενδύσεις, και φυσικά υποβάθμισαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση του λαού της χώρας. Ακόμα χειρότερα, η κυβέρνηση Γιουστσένκο υιοθέτησε διχαστικές πολιτικές όπως η χρήση μόνον των ουκρανικών ως επίσημης γλώσσας και του ρεβανσισμού στον κρατικό τομέα, αντίθετα με όσα διακήρυσσε.

ΚΚ Ουκρανίας: Να παραιτηθεί ο κύριος υπεύθυνος

Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, Πιοτρ Σιμονιένκο δήλωσε πως ως αποτέλεσμα της πολιτικής κρίσης στη χώρα θα πρέπει να παραιτηθεί και ο Πρόεδρος της χώρας Β. Γιουστσένκο και να αρχίσει η εφαρμογή της πολιτικής μεταρρύθμισης που προβλέπει την παράδοση όλων των βασικών εξουσιών στο κοινοβούλιο της χώρας.

«Στην Ουκρανία ξέσπασε πολιτική κρίση. Μετά μόλις από μισό χρόνο ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση έδειξαν την ανικανότητά τους. Οι Γιουστσένκο, Μορόζ και Τιμοσένκο αναρριχήθηκαν στην εξουσία όχι ως "ομάδα", αλλά σαν "κομάντος", στηριζόμενοι στην κοινωνική δημαγωγία και ασχολήθηκαν με την καταλήστευση του πληθυσμού, το ξαναμοίρασμα της ιδιοκτησίας, την επίθεση στα δικαιώματα των πολιτών», δήλωσε στο «Ιντερφάξ-Ουκρανία», ο Σιμονιένκο και πρόσθεσε πως η μόνη διέξοδος από τη σημερινή πολιτική κρίση είναι η εφαρμογή της πολιτικής μεταρρύθμισης, με την οποία προβλέπεται η μεταφορά όλων των εξουσιών στο κοινοβούλιο, που θα πρέπει να συνοδευτεί με την παραίτηση και του Γιουστσένκο, αφού ο τελευταίος πρέπει να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τα στρατηγικά λάθη στην οικονομία, την εξωτερική κι εσωτερική πολιτική. Για τα λάθη που τα πληρώνει τώρα ο λαός της Ουκρανίας».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Πούτιν υπέρ Σρέντερ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Αναλυτές χαρακτήριζαν χτες την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη γερμανική πρωτεύουσα και την υπογραφή από κοινού με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ ενός προσυμφώνου για την κατασκευή απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού αερίου, αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως κίνηση του ενοίκου του Κρεμλίνου υπέρ του σημερινού καγκελάριου. Το γεγονός ότι η υπογραφή του προσυμφώνου επισπεύστηκε ενώ αναμενόταν για το Νοέμβρη χαρακτηρίζεται από Γερμανούς αναλυτές πολιτική «χειρονομία» του Πούτιν για την προεκλογική ενίσχυση του Σρέντερ, με τον οποίο πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας του η θεαματικότερη στα ιστορικά χρονικά πολιτική προσέγγιση Γερμανίας-Ρωσίας.

Ο Πούτιν συναντήθηκε ασφαλώς και με την ηγέτιδα των Χριστιανοδημοκρατών, Ανγκελα Μέρκελ, για λόγους τήρησης των ισορροπιών, αν και η Μέρκελ έχει υιοθετήσει μια γραμμή προσέγγισης με τις ΗΠΑ και απομάκρυνσης από τη Μόσχα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Μέρκελ δε θα συνεργαστεί με τη Ρωσία αν αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου. Πάντως, η παράταξη της Μέρκελ κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση Σρέντερ ότι προχώρησε στην υπογραφή του προσυμφώνου για τον αγωγό «πίσω από την πλάτη» της Πολωνίας και της Ουκρανίας, που σχεδίαζαν εναλλακτικό αγωγό (με αμερικανική στήριξη).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συμβολικές διαμαρτυρίες σε 58 πόλεις

Συνεχίζοντας τις μεγάλες διαδηλώσεις Δευτεριάτικες των προηγούμενων ετών κατά των αντικοινωνικών νόμων Χαρτζ, αυτή τη φορά έγιναν διαμαρτυρίες συμβολικού χαρακτήρα - όπως γράφει ο γερμανικός Τύπος σε πενήντα οχτώ πόλεις. Στο Βερολίνο π.χ., περί τα 30 άτομα μετέφεραν φέρετρο μπροστά στο υπουργείο Οικονομίας και έθαψαν συμβολικά την πολιτική «της φτώχειας και του εξευτελισμού» σε βάρος των πολλών από τον καγκελάριο Σρέντερ και την επίδοξη διάδοχό του στην Καγκελαρία Αγκελα Μέρκελ.

Στην πόλη Γκέρα οι διαμαρτυρόμενοι καθάρισαν τα παράθυρα δημόσιου γραφείου, για να υπάρχει καλύτερη ορατότητα για όσα συμβαίνουν έξω στον κόσμο.

Στο Βίτενμπεργκ επιδείχτηκε πόσα σεντ (λεφτά) μπορεί να ξοδέψει τη μέρα ένας άνεργος για τη διατροφή του (στην Ανατολική Γερμανία): Μισό ευρώ για πρωινό, 89 λεπτά για το μεσημέρι και άλλα τόσα για το βραδινό φαγητό. Σε άλλες πόλεις έγιναν ανάλογες επιδείξεις, συνδυασμένες με πραγματικές αλλά μικρότερης έντασης «Δευτεριάτικες» διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Επίσης την Τρίτη γύρω στους 5.000 γιατροί νοσοκομείων και κλινικών διαδήλωσαν στη Στουτγάρδη. Οι γιατροί διαμαρτύρονται ότι στα δημόσια νοσοκομεία και κλινικές οι ώρες εργασίας φτάνουν τις 42 τη βδομάδα και ότι μειώθηκαν τα επιδόματα αδειών και Χριστουγέννων. Ενώ σύμφωνα με τη συνδικαλιστική οργάνωση των γιατρών Μαρμπούρκερ Μπουντ, αυτό σημαίνει 20% λιγότερος μισθός και καταγγέλλουν ότι οι 146.000 γιατροί των κλινικών προσφέρουν 50 εκατομμύρια υπερωρίες το χρόνο που κατά το πλείστον δεν αμείβονται.


Θ.Β.

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
«Παγώνει» ως το 2008 η διεύρυνση...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Καμία περαιτέρω διεύρυνση δε θα γίνει στο ΝΑΤΟ τουλάχιστον έως το 2008», δήλωσε χτες ο Κουρτ Φόλκερ, αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρωασιατικές υποθέσεις, στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Ο Φόλκερ δικαιολόγησε την «απόφαση», όπως μετέδωσε το «Ασοσιέιτεντ Πρες» επειδή «καμία από τις ενδιαφερόμενες υποψήφιες χώρες «δεν είναι ακόμη έτοιμες».

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε πως η Ουκρανία θα περιμένει στην ουρά μαζί με χώρες της Βαλκανικής από το 2008 και έπειτα, αφού «δεν μπορούμε από τώρα να προδικάσουμε τις έως τότε εξελίξεις», αρνούμενος πως αυτό συνδέεται με τις χτεσινές εξελίξεις στο Κίεβο... Επιπλέον, πρότεινε σε άλλους αξιωματούχους ΝΑΤΟικών χωρών να πραγματοποιηθεί μία διάσκεψη κορυφής σε τρία χρόνια, με προσκλήσεις σε νέα μέλη και στόχο την ενίσχυση των δεσμών με μία ευρεία ομάδα χωρών από την πρώην ΕΣΣΔ, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή...

Η τελευταία διεύρυνση του ΝΑΤΟ έγινε το 1999 με την ένταξη της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας. Στην ουρά μίας νέας διεύρυνσης αναμένουν εκτός από την Ουκρανία, η Κροατία, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία (που ήλπιζαν ματαίως να ενταχθούν στις αρχές του 2006).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ