ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Σιδερόφραξε διάβαση ο ΟΣΕ!

Για μια ακόμα φορά ο ΟΣΕ σιδερόφραξε τη διάβαση στο τέρμα της οδού Υψηλάντου, στη Λάρισα, αποκλείοντας χιλιάδες κατοίκους συνοικιών που βρίσκονται πέρα από το κέντρο. Η μόνη δίοδος, πλέον, για τους κατοίκους είναι μια παρακείμενη πεζογέφυρα απτην οποία είναι, σχεδόν, αδύνατο να περάσουν, καθώς όχι μόνο είναι πολύ ψηλή, αλλά και επικίνδυνη λόγω της ολισθηρότητας στα σκαλιά και των άλλων κακοτεχνιών που υπάρχουν. Ετσι, δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν πολλοί, και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, γυναίκες με μωρά, αλλά και οι νοικοκυρές με τα ψώνια τους.

Πολλοί επισημαίνουν ότι το κλείσιμο σχετίζεται με την έλευση του υπουργού Μεταφορών Μ. Λιάπη στη Λάρισα, που προγραμματίζεται για το τέλος του μήνα - αν τελικά γίνει, καθώς άλλες τρεις φορές αναβλήθηκε - με σκοπό να δείξει ο ΟΣΕ ότι δήθεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια όσων διέρχονται από τις γραμμές.

Ο ΟΣΕ και η κυβέρνηση, αντί να πάρουν μέτρα για την ασφαλή διέλευση των κατοίκων από τις γραμμές, ακολουθώντας τη λογική «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι» αποκλείουν, εντελώς, τους κατοίκους των συνοικιών από το κέντρο της πόλης.

Λύσεις υπάρχουν αλλά οι αρμόδιοι κωφεύουν στις προτάσεις των κατοίκων και φορέων της περιοχής με το επιχείρημα ότι κοστίζουν. Οι κάτοικοι ζητούν να γίνει φυλασσόμενη διάβαση ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευσή τους, ενώ για την οριστική λύση έχουν ζητήσει την απομάκρυνση των σιδηροδρομικών γραμμών που διασχίζουν το κέντρο κόβοντας την πόλη στη μέση και προκαλώντας πολλά θανατηφόρα δυστυχήματα. Η κυβέρνηση αρνείται να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα - ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες διαβάσεις μέσα στη Λάρισα - ενώ ο Δήμος της Λάρισας όπως και η Νομαρχία κοροϊδεύουν τους κατοίκους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν λίγο καιρό ο δήμαρχος της πόλης Κ. Τζανακούλης, συνοδευόμενος από κουστωδία αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων, επισκέφθηκε την περιοχή και δεσμεύτηκε στους κατοίκους ότι μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, η διάβαση των σιδηροδρομικών γραμμών στο τέρμα της οδού Υψηλάντου θα μείνει ανοιχτή. Βεβαίως και αυτή η δέσμευση αποδείχτηκε χωρίς αντίκρισμα καθώς τώρα που κλείστηκε η γραμμή οι αρμόδιοι του δήμου αδιαφορούν.

Πάντως, οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι ν' αποδεχτούν τον αποκλεισμό τους κι ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις

Μέχρι 31 Οκτώβρη οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις

Οι δικαστές θα πρέπει να παραδώσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις που έχουν στα χέρια τους μέχρι την 31η Οκτώβρη, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα εφαρμοστεί η προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία. Αυτό αναφέρει, σε εγκύκλιό του προς τους προϊσταμένους των Πρωτοδικείων και Εφετείων της χώρας, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου.

Στην ίδια εγκύκλιο, ο Ρ. Κεδίκογλου επισημαίνει ότι με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους (16 Σεπτέμβρη) αρχίζει η εφαρμογή του νόμου 3327/05 για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, που προβλέπει χρονικό όριο οκτώ μηνών για την έκδοση των αποφάσεων από την ημέρα συζήτησης στο ακροατήριο. Αν στο οκτάμηνο δεν εκδοθεί η δικαστική απόφαση, θα πρέπει ο ίδιος ο δικαστής να επιστρέψει τη δικογραφία και σε περίπτωση που δεν το κάνει ο ίδιος, τότε είναι υποχρεωμένος να το πράξει ο διευθύνων το δικαστήριο ή ο πρόεδρος του τριμελούς δικαστικού συμβουλίου.

Να σημειωθεί ότι τυπικά θα έπρεπε με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους (16 Σεπτέμβρη) να επιστραφούν οι υποθέσεις που έχουν συζητηθεί στο ακροατήριο και δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις στο προβλεπόμενο οκτάμηνο. Ωστόσο, για να προσαρμοστούν οι δικαστικοί λειτουργοί στο νέο νόμο, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου δίνει παράταση μέχρι την 31η Οκτώβρη.

«Προσκύνημα» στη Γυάρο

Ο Σύλλογος «ΓΥΑΡΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ», θα πραγματοποιήσει για πέμπτη συνεχή χρονιά επίσκεψη - προσκύνημα στη μαρτυρική Γυάρο στις 23, 24 και 25 Σεπτέμβρη 2005.

Η αναχώρηση θα γίνει από τον Πειραιά την Παρασκευή 23/09/2005 (17.00) με προορισμό και διαμονή στη Σύρο. Η επίσκεψη και το προσκύνημα στη Γυάρο θα γίνει το Σάββατο 24/09/2005. Αναχώρηση από τη Σύρο για Πειραιά την Κυριακή 25/09/2005 (19.00).

Το κόστος της επίσκεψης στη Γυάρο, το οποίο περιλαμβάνει τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια με ταχύπλοο σκάφος («Χάι Σπιντ 4») Πειραιάς - Σύρος - Πειραιάς, το ναύλο Σύρος - Γυάρος - Σύρος, δύο (2) διανυκτερεύσεις με πρωινό σε ξενοδοχείο Α' κατηγορίας (στο Γαλησσά), καθώς και ένα δείπνο το Σάββατο το βράδυ στο ξενοδοχείο, είναι 155 ευρώ κατ' άτομο (επιβάρυνση μονόκλινου 22 ευρώ).

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.9709.405, 210.9642.049, 6977.347.896, 6934.150.185.

Αριθμός λογαριασμού για την κατάθεση χρημάτων: 263002310006972 στην ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ, όπου θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται το όνομα.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων στο πλοίο για τη Γυάρο θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, βάσει της ημερομηνίας κατάθεσης των χρημάτων. Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης, καθώς και τα εισιτήρια θα πρέπει να παραληφθούν από τα γραφεία του Συλλόγου το αργότερο μέχρι 18/09/2005.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΕΝΔΡΟΠΟΤΑΜΟΥ
Ακατάλληλο κτίριο και άθλιες συνθήκες

Σε άθλιες συνθήκες εξακολουθεί να εργάζεται το προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Δενδροποτάμου, το οποίο στεγάζεται σε ένα ακατάλληλο μισθωμένο κτίριο. Αθλιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν και στα κρατητήρια. Ενδεικτικό στοιχείο, που αποκαλύπτει την απαράδεκτη κατάσταση, αποτελεί η έλλειψη θέρμανσης. Προσωπικό και κρατούμενοι ζεσταίνονται με μια σόμπα πετρελαίου στο διάδρομο του ορόφου.

Τα προβλήματα έφερε προ μηνών στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και ρωτούσε τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, καθώς και αν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προτίθεται, σε συνεργασία με το Δήμο Μενεμένης, να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες ανέγερσης κτιρίου, που να καλύπτει όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για τη στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος.

Στην απάντηση του υπουργείου αναφέρεται ότι μισθώθηκε υπό ανέγερση ακίνητο από το Δήμο Μενεμένης, το οποίο θα παραδοθεί το Γενάρη του 2006. Ενώ για την κατάσταση στο υπάρχον κτίριο αναφέρει πως γίνονται βελτιωτικές παρεμβάσεις, ώστε να διατηρείται σε ικανοποιητικό επίπεδο συνθηκών υγιεινής και καθαριότητας.

Το προσωπικό, όμως, φοβάται πως το σχέδιο της μετεγκατάστασης σε καινούριο κτίριο δεν προχωρά, αφού, όπως αναφέρουν, ο χώρος, στον οποίο υποτίθεται προβλέπεται να γίνει, διαμορφώνεται σε πάρκο. Περιοδεία στο ΑΤ Δενδροποτάμου θα πραγματοποιήσει και σήμερα στις 10.30 π.μ. ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, προκειμένου να ενημερώσει τους εργαζόμενους για την απάντηση του υπουργείου και να διαπιστώσει εάν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ενάντια στη φτώχεια

Η διακήρυξη του ελληνικού δικτύου «Συμμαχία ενάντια στη φτώχεια», καθώς και η παγκόσμια κινητοποίηση και το πρόγραμμα ενεργειών του «Παγκόσμιου Καλέσματος Δράσης Ενάντια στη Φτώχεια» (GCAP), για τις 10 Σεπτέμβρη, παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου. Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλο τον κόσμο στις 10 Σεπτέμβρη, θα γίνουν, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, στις 14-16 Σεπτέμβρη.

Στην GCAP, συμμετέχουν 75 εθνικές «πλατφόρμες», συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Στόχος των οργανώσεων αυτών είναι η εξάλειψη της φτώχειας στον κόσμο. Οπως αναφέρεται στη διακήρυξη του ελληνικού δικτύου, «η πείνα και ο υποσιτισμός, η μακροχρόνια φτώχεια και η εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων αποτελούν προσβολή για την ανθρωπότητα και κατάφωρη παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ