ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΕΒΕ
Να μη γίνει το παράνομο συνέδριο

Εκδικάζονται τη Δευτέρα τα ασφαλιστικά μέτρα τριών ομοσπονδιών κατά της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου από τη νόθα διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ

Φραγμό στην αντιδημοκρατική και πραξικοπηματική τακτική της νόθας πλειοψηφίας της διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) επιδιώκουν να θέσουν τρεις ομοσπονδίες ΕΒΕ, της Μυτιλήνης, της Καρδίτσας και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, με τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί το παράνομο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Συνομοσπονδίας. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων έχει οριστεί για τη Δευτέρα.

Οι σύμβουλοι των παρατάξεων ΠΑΣΚΜΜΕ, ΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚΜΜΕ στο ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ επιδιώκουν με το έκτακτο συνέδριο να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις σε βάρος τους από τη δικαστική απόφαση που κήρυξε άκυρο το τελευταίο Συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ λόγω εκτεταμένης νοθείας. Αποκαλυπτικό για τις προθέσεις και τον χαρακτήρα των μεθοδεύσεών τους, είναι ότι προκήρυξαν το Συνέδριο για τις 17 - 18 του Σεπτέμβρη, τέσσερις μέρες πριν εκδικαστεί η έφεση που άσκησε η ίδια η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ με τις ψήφους των συγκεκριμένων παρατάξεων στην πρωτόδικη απόφαση ακύρωσης του συνεδρίου.

Με αυτό τον τρόπο αποδέχονται ουσιαστικά - και παρά την έφεση που άσκησαν - τη βασιμότητα της δικαστικής απόφασης και προσπαθούν να περισώσουν τις θέσεις τους εμποδίζοντας την ολοκλήρωση ενός νέου κύκλου αρχαιρεσιών στις οργανώσεις - μέλη της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς η νόθα πλειοψηφία έχει κάθε λόγο να φοβάται την εκλογική αποτύπωση της οργής των μικρών ΕΒΕ απέναντι στις παρατάξεις - στήριγμα της εχθρικής προς αυτούς πολιτικής.

Η ΔΗΚΕΒΕ έχει καταδικάσει την πραξικοπηματική απόφαση της πλειοψηφίας και πρότεινε τη διεξαγωγή συνεδρίου με διορισμό νέας διοίκησης και αφού προηγουμένως πραγματοποιηθούν νέες αρχαιρεσίες στα σωματεία και τις Ομοσπονδίες της ΓΣΕΒΕΕ, ώστε να αντιπροσωπευτούν στο Συνέδριο οι πραγματικές διαθέσεις των χιλιάδων ΕΒΕ. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της τόνιζε: «Αντί γι' αυτό οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΜΜΕ, ΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚΜΜΕ οδηγούν τη συνομοσπονδία σε επικίνδυνα μονοπάτια και ανυποληψία. Είναι καθαρό γιατί το κάνουν. Ξέρουν καλύτερα από τον καθένα ότι είναι παράνομοι και νόθοι, όπως ήταν και οι 35 αντιπρόσωποι που τους νομιμοποίησαν στο προηγούμενο Συνέδριο και κρίθηκαν νόθοι και παράνομοι και από τα δικαστήρια. Προκειμένου όμως να κρατήσουν τις καρέκλες τους και να βάζουν πλάτη να περνάει κάθε φορά η κυβερνητική και ευρωενωσιακή πολιτική, που καταστρέφει τους μικρούς εμπόρους, βιοτέχνες και επαγγελματίες, δε διστάζουν μπροστά σε τίποτε».

Η ΟΒΣΑ επίσης, είχε επισημάνει ότι οι συγκεκριμένες παρατάξεις «που πρόσκεινται στα κόμματα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΣΥΝ αντίστοιχα, με το εκλογικό τους πραξικόπημα, θέλουν να διατηρήσουν τις καρέκλες τους και άλλα ιδιοτελή τους συμφέροντα, για να συνεχίζουν να βάζουν πλάτη στην πολιτική αφανισμού των ΕΒΕ. Συνειδητά επιδιώκουν να βάλουν εμπόδια στην ανάπτυξη των αγώνων, θέλουν το συνδικαλιστικό κίνημα παροπλισμένο».

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΕ
Συνεδριάζουν στο φόντο της ύφεσης

Δε συζητούν καν το ενδεχόμενο μείωσης για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο καύσιμα. Στην ατζέντα και τα «μέτρα κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας»

Στο φόντο της ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία και των επιπτώσεων που έχουν οι τιμές του πετρελαίου συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ σε «άτυπη σύνοδο» που πραγματοποιείται στο Μάντσεστερ της Αγγλίας. Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται η «οικονομική κατάσταση» στα κράτη της ευρωζώνης και το θέμα της «πολιτικής αντίδρασης στις τιμές του πετρελαίου». Υψηλόβαθμος παράγοντας του ελληνικού υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών παραδέχεται ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Το θέμα είχε τεθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις και απορρίφθηκε από το κογκλάβιο της ΕΕ, δίνοντας άλλοθι στις κυβερνήσεις που στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο της υποταγής. Στη συνεδρίαση των «15» υπουργών της ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) συζητήθηκε και το θέμα του «υπερβολικού ελλείμματος» της Πορτογαλίας.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ) που πραγματοποιείται σήμερα συζητείται η «οικονομική σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος». Είναι φανερό ότι η ΕΕ προβληματίζεται από την υποχώρηση των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα. Η ΕΕ στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» ετοιμάζεται να θωρακίσει το νομικό οπλοστάσιο στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και κατακτήσεων για τους λαούς της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο βάζουν ξανά στο τραπέζι τα «μέτρα κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας». Να σημειωθεί ότι πριν από μερικούς μήνες η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε σχετικό νομοθέτημα, οι ρυθμίσεις του οποίου προκάλεσαν την αντίδραση δικηγορικών συλλόγων της χώρας και άλλων φορέων. Στο ΕΚΟΦΙΝ θα συζητηθεί και η «οικονομική ανόρθωση της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας».

ΠΑΤΡΑ
Τα υδροπλάνα απειλούν τους αλιείς

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Η εγκατάσταση προβλήτας υδροπλάνων στο χώρο της Ιχθυόσκαλας Πάτρας είναι το θέμα της Ερώτησης, που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Μεταφορών και Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης και Λ. Κανέλλη.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της Ερώτησης, τονίζεται: «Τη δικαιολογημένη αντίδραση του Συλλόγου Ιχθυοπαραγωγών Μέσης Αλιείας Πατρών και Δυτικής Ελλάδας έχει προκαλέσει η απόφαση του Οργανισμού Λιμένος να εγκαταστήσει στο χώρο της Ιχθυόσκαλας τα υδροπλάνα ιδιωτικής εταιρίας, που θα δραστηριοποιηθεί στο Ιόνιο. Ο συγκεκριμένος χώρος της Ιχθυόσκαλας εξυπηρετεί την εμπορευματική κίνηση της ιχθυαγοράς της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής. Οι επαγγελματίες αλιείς τον χρησιμοποιούν εκατό χρόνια τώρα, όχι μόνο για τον ελλιμενισμό, αλλά και για τις επισκευές των αλιευτικών τους εργαλείων (δίχτυα κλπ.), την προμήθεια καυσίμων, τροφίμων κ.ά.».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν ότι «η υλοποίηση της παραπάνω απόφασης περιορίζει στο ελάχιστο το χώρο ελλιμενισμού και εξυπηρέτησης των αλιευτικών σκαφών και εγκυμονεί κινδύνους στην ασφάλεια των ίδιων, αλλά και των επιβατών των υδροπλάνων, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία σχετική μελέτη. Η αεροπορική σύνδεση των νησιών του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας είναι απαραίτητη και έχει μάλιστα καθυστερήσει. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να δικαιολογήσει βιαστικές και πρόχειρες αποφάσεις, αφού υπάρχουν άλλοι χώροι προσφορότεροι για τέτοιες εγκαταστάσεις στο κεντρικό λιμάνι, αλλά και στη μαρίνα. Οι αλιείς χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο χώρο για την επαγγελματική τους δραστηριότητα και πρέπει να το πάρει υπόψη του ο ΟΛΠ, αλλά και τα αρμόδια υπουργεία και να μην προστατεύουν τα συμφέροντα των μεγαλοεφοπλιστών και των ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, «αν θα παρέμβουν για να αλλάξει η απόφαση του Οργανισμού Λιμένος Πάτρας, ώστε να προστατευτούν οι εκατό (100) και πλέον επαγγελματίες αλιείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ιχθυόσκαλας».

Πληθώρα φοροπαραβάσεων και σε μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες διαπίστωσε το (πρώην) ΣΔΟΕ κατά τους ελέγχους που διενήργησε στο επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη του 2005. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών εμφανίζει ποσοστό παραβατικότητας που φτάνει στο 43%, που σημαίνει ότι σχεδόν η μια από τις δυο επιχειρήσεις του κλάδου βρέθηκε να έχει υποπέσει σε μια τουλάχιστον φοροπαράβαση. Βέβαια, το κύριο ζήτημα δεν είναι οι φοροπαραβάσεις αλλά οι νόμιμες φοροαπαλλαγές που θεσμοθετούν οι κυβερνήσεις σε όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Το ποσοστό φοροπαραβατικότητας στο σύνολο των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν φτάνει στο 38%. Ψηλό ποσοστό (53%) εμφανίζουν οι επιχειρήσεις πώλησης, συντήρησης και επισκευής οχημάτων.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αδ. Ρεγκούζας απαντώντας σε δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με παράνομες και αφορολόγητες «εξαγωγές» τσιγάρων και καυσίμων από συγκεκριμένα τελωνεία της Β. Ελλάδας απάντησε πως «αντιλαμβανόμαστε το πόσο ενοχλεί κάποιους το μεταρρυθμιστικό μας έργο»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ