Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΕ
Συνεδριάζουν στο φόντο της ύφεσης

Δε συζητούν καν το ενδεχόμενο μείωσης για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο καύσιμα. Στην ατζέντα και τα «μέτρα κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας»

Στο φόντο της ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία και των επιπτώσεων που έχουν οι τιμές του πετρελαίου συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ σε «άτυπη σύνοδο» που πραγματοποιείται στο Μάντσεστερ της Αγγλίας. Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται η «οικονομική κατάσταση» στα κράτη της ευρωζώνης και το θέμα της «πολιτικής αντίδρασης στις τιμές του πετρελαίου». Υψηλόβαθμος παράγοντας του ελληνικού υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών παραδέχεται ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Το θέμα είχε τεθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις και απορρίφθηκε από το κογκλάβιο της ΕΕ, δίνοντας άλλοθι στις κυβερνήσεις που στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο της υποταγής. Στη συνεδρίαση των «15» υπουργών της ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) συζητήθηκε και το θέμα του «υπερβολικού ελλείμματος» της Πορτογαλίας.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ) που πραγματοποιείται σήμερα συζητείται η «οικονομική σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος». Είναι φανερό ότι η ΕΕ προβληματίζεται από την υποχώρηση των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα. Η ΕΕ στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» ετοιμάζεται να θωρακίσει το νομικό οπλοστάσιο στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και κατακτήσεων για τους λαούς της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο βάζουν ξανά στο τραπέζι τα «μέτρα κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας». Να σημειωθεί ότι πριν από μερικούς μήνες η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε σχετικό νομοθέτημα, οι ρυθμίσεις του οποίου προκάλεσαν την αντίδραση δικηγορικών συλλόγων της χώρας και άλλων φορέων. Στο ΕΚΟΦΙΝ θα συζητηθεί και η «οικονομική ανόρθωση της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ