ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Αγρια η «λαιμητόμος» στους μικρούς αγρότες!

Από μικροκληρούχο της Λάρισας κόβουν το 40% επιδοτούμενων στρεμμάτων που καλλιεργούσε με στάρι και τον αφήνουν να ζήσει με εισόδημα 800 ευρώ το χρόνο, ενώ το ίδιο συμβαίνει με πολλές χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες σ' όλη τη χώρα

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στον αγροτικό κόσμο το άγριο πετσόκομμα που πέφτει στα δικαιώματα καλλιέργειας, στα πλαίσια της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ. Παραλαμβάνοντας τα χαρτιά των δικαιωμάτων, που θα ισχύουν από τη νέα καλλιεργητική περίοδο, συνειδητοποιούν ότι το πλήγμα που φέρνει η νέα ΚΑΠ στο ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των μικροκληρούχων, είναι καίριο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα Λαρισαίου αγρότη - δημοσιεύουμε το χαρτί με τα προσωρινά δικαιώματα καλλιέργειας που του έχουν αποδοθεί, μη αναφέροντας το όνομά του, «για ευνόητους λόγους» - ο οποίος χάνει το 40% της επιδότησης που έπαιρνε τα προηγούμενα χρόνια για την καλλιέργεια σταριού. Ο εν λόγω αγρότης, το 2000 καλλιέργησε 30 στρέμματα με στάρι, το 2001 έσπειρε 37,8 στρέμματα, ενώ το 2002, ακολουθώντας τη μέθοδο της αμεψισποράς - κάτι που υποδείκνυαν και οι αρμόδιοι για να «ξεκουράζεται» το χωράφι - καλλιέργησε βίκο.

Δεδομένου ότι το ύψος της επιδότησης καθορίζεται με βάση τις καλλιέργειες της περιόδου 2000 - 2002, η διαίρεση του συνόλου των καλλιεργούμενων στρεμμάτων για να βγει το σύνολο της επιδοτούμενης καλλιέργειας, γίνεται με τις τρεις περιόδους, εκ των οποίων τη μία δεν καλλιέργησε στάρι, με αποτέλεσμα να δικαιούται επιδότηση μόνο για 22,6 στρέμματα. Του «κόβουν», δηλαδή, 15,2 στρέμματα και η επιδότησή του, από 1.500 ευρώ που έπαιρνε, θα μειωθεί στα 903 ευρώ. Αν, δε, συνυπολογιστούν και τα ποσά των ποιοτικών παρακρατήσεων και υπέρ του Εθνικού Αποθέματος, που θα προκύψουν με την έκδοση των οριστικών δικαιωμάτων, τότε προκύπτει, πρόσθετη μείωση, πάνω από 100 ευρώ, με αποτέλεσμα η τελική συνολική επιδότησή του να πέσει κάτω από 800 ευρώ.

Εναλλακτικές λύσεις γι' αυτόν δεν υπάρχουν πολλές. Να καλλιεργήσει με στάρι, αλλά χωρίς επιδότηση και τα κομμένα στρέμματα, δεν τον συμφέρει, αφού, παίρνοντας μόνο την εμπορική τιμή του προϊόντος, που φέτος αναμένεται να είναι ακόμα χαμηλότερη και το ίδιο προβλέπεται και για τα επόμενα χρόνια, δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής και «μπαίνει μέσα». Ασύμφορη είναι, επίσης και η καλλιέργεια βίκου, καθώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διάθεσής του και κινδυνεύει να μείνει απούλητος. Σε άλλες, ποτιστικές καλλιέργειες δεν μπορεί να καταφύγει, επειδή τα χωράφια είναι ξερικά. Αλλα, ούτε και να πουλήσει τα κομμένα στρέμματα μπορεί, μιας και δεν τα παίρνει κανείς χωρίς να δικαιούνται επιδότησης.

Το αγροτικό εισόδημα, λοιπόν, του συγκεκριμένου παραγωγού, του οποίου ο κλήρος του είναι, σχεδόν, ίσος με το μέσο όρο που αντιστοιχεί στον Ελληνα αγρότη, δεν του φτάνει να ζήσει. Κι αν μεν καταφέρει να έχει και μια άλλη δουλιά, κάτι γίνεται. Αν όχι θ' αναγκαστεί να δώσει όλα τα χωράφια του, για ένα κομμάτι ψωμί και θα περάσει στη μεγάλη λίστα των ξεκληρισμένων μικρομεσαίων αγροτών.

Το ίδιο θα συμβεί και με πολλές χιλιάδες άλλους αγρότες, οι οποίοι μπαίνουν στη «λαιμητόμο» της περικοπής των δικαιωμάτων καλλιέργειας και επιδοτήσεων. Να, λοιπόν, πώς, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, αυξάνεται ο ρυθμός ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και συγκεντρώνεται η γη, η παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών.

Βεβαίως, οι κυβερνώντες κι άλλοι παράγοντες της ΝΔ συνεχίζουν την επιχείρηση εφησυχασμού και παραπλάνησης του αγροτικού κόσμου, υποσχόμενοι ότι «όπου υπάρχουν αδικίες θα αρθούν», με στόχο να προλάβουν τις αντιδράσεις του. Ομως, οι ενστάσεις που αναμένεται να κατατεθούν θα είναι πάρα πολλές και λίγες θα δικαιωθούν για τεχνικά λάθη βασικά, καθώς οι περικοπές διευκολύνουν την κυβέρνηση στην επίτευξη του στόχου της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ για μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Αποτελεί, επομένως, επιτακτική ανάγκη η οργάνωση και η ανάπτυξη μαζικών αγώνων των φτωχομεσαίων αγροτών για να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, που θα εφαρμόσει μια άλλη πολιτική υπέρ των συμφερόντων τους.

ΑΧΑΪΑ
Συλλαλητήριο αμπελοκαλλιεργητών τη Δευτέρα

Σε συλλαλητήριο προχωρούν οι αμπελοκαλλιεργητές της Δυτικής Αχαΐας τη Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη, στις 11:30 π.μ. στη Νομαρχία με την προσυγκέντρωση να έχει οριστεί για τις 10 π.μ. στην Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος της διασταύρωσης της Βιομηχανικής Περιοχής, όπου οι αγρότες καλούνται να δώσουν δυναμικά το «παρών» με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Αυτό αποφάσισαν προχτές, αργά το βράδυ, σε σύσκεψη που έγινε στα Χαρμπιλέικα μετά από πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Ωλενίας καθώς όσο πλησιάζει ο τρύγος οι εμποροβιομήχανοι με την προσφιλή τακτική του εκβιασμού (εισαγωγή σταφυλιών) προσπαθούν να αποσπάσουν την παραγωγή σε εξευτελιστικές τιμές.

Ηδη οι «μπιστικοί» των εμποροβιομηχάνων διαδίδουν πως οι τιμές θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή από 15 - 20 λεπτά. Απέναντι σε αυτή την πρακτική, οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ, καλούν τον αγροτικό κόσμο να μην υποκύψει σε αυτούς τους εκβιασμούς και ενωμένοι με αποφασιστικότητα να δώσουν τον αγώνα ώστε να εξασφαλίσουν τιμές που θα επιτρέπουν, τουλάχιστον, αξιοπρεπή διαβίωση.

Συγκεκριμένα, κεντρικά αιτήματα των αμπελουργών είναι η διασφάλιση ικανοποιητικής τιμής του προϊόντος (35 λεπτά το κιλό) ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και ο έλεγχος στις εισαγωγές κρασιού από τρίτες χώρες που βαφτίζουν ευρωπαϊκό και αναγραφή προέλευσης στα τυποποιημένα κρασιά. Παράλληλα, από σήμερα, ξεκινούν περιοδείες και εξορμήσεις των αγροτοσυνδικαλιστών στην ύπαιθρο, με στόχο την καλύτερη δυνατή επιτυχία του συλλαλητηρίου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Μέτρα για τις μαρίνες - «δώρα» στους ιδιώτες

Μία μέρα μετά την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για την εκχώρηση σημαντικών τμημάτων της δημόσιας τουριστικής περιουσίας στους ιδιώτες, μεταξύ των οποίων και η Μαρίνα του ΣΕΦ που φτιάχτηκε με χρήματα του δημοσίου, η κυβέρνηση υπόσχεται νέα «δώρα» στους «επενδυτές». Ο υφυπουργός Τουρισμού Α. Λιάσκος ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας θα προωθηθούν μέτρα για να τονωθεί η κίνηση των τουριστικών σκαφών και «να γίνει ελκυστικότερος ο ελλιμενισμός», καθώς και ειδικά κίνητρα για τη φύλαξη ξένων σκαφών σε μαρίνες κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η δήλωση του υφυπουργού, για μέτρα που πριμοδοτούν σημαντικά τους επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται τις μαρίνες και φυσικά αυτούς που έπονται, έγινε με αφορμή τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των ξένων τουριστικών σκαφών που αφίχθηκαν φέτος στα ελληνικά λιμάνια και τις μαρίνες. Είναι ενδεικτικό ότι από το Μάη μέχρι το τέλος Αυγούστου καταγράφτηκαν 1.101 αφίξεις, ενώ το ίδιο διάστημα του 2004 ήταν μόλις 433.

ΕΦΟΡΙΑ
«Ερχεται» η 10η παρτίδα εκκαθαριστικών

Τη δέκατη παρτίδα με περίπου 380.000 εκκαθαριστικά σημειώματα ταχυδρομεί η Εφορία τις επόμενες μέρες. Στη συγκεκριμένη παρτίδα ο μέσος συμπληρωματικός φόρος που αναλογεί στα πιστωτικά σημειώματα φτάνει στα 2.002 ευρώ ενώ η μέση επιστροφή για τα χρεωστικά σημειώματα στα 511 ευρώ.

Συνολικά - συμπεριλαμβανομένης της 10ης παρτίδας - έχουν εκκαθαριστεί 3,89 εκατ. δηλώσεις επί συνόλου περίπου 5,2 εκατ. που υποβλήθηκαν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το σύνολο των δηλώσεων που εκκαθαρίστηκαν (3,89 εκατ.) προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Το μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που δηλώθηκε στην Εφορία διαμορφώνεται στα 13.962 ευρώ ή σε 997 ευρώ το μήνα. Είναι φανερό το γεγονός ότι τα λαϊκά εισοδήματα κυμαίνονται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα ακόμη και από τα επίσημα όρια της φτώχειας.
  • Μέχρι σήμερα στα δημόσια ταμεία (μετά τις επιστροφές φόρων στους δικαιούχους) έχει εισρεύσει συμπληρωματικός φόρος ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
  • Στα χρεωστικά εκκαθαριστικά (28% στο σύνολο των δηλώσεων) αντιστοιχεί - μέσα επίπεδα - συμπληρωματικός φόρος ύψους 1.807 ευρώ.
  • Στα πιστωτικά σημειώματα (28,3% στο σύνολο) αντιστοιχεί μέση επιστροφή ύψους 525 ευρώ.
  • Οι «μηδενικές δηλώσεις» (χωρίς επιστροφή ή επιπλέον καταβολή) φτάνουν στο 43,7% του δηλώσεων που υποβλήθηκαν.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ