ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΕΡΑΝΗΣ»
Πάρτε τον αγώνα στα χέρια σας

Το κατειλημμένο από τους εργάτες εργοστάσιο επισκέφτηκε χτες αντιπροσωπεία στελεχών του ΠΑΜΕ από τον Πειραιά και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκος

Σε κατάληψη από την περασμένη Πέμπτη βρίσκονται οι εργάτες της «Κεράνης»
Σε κατάληψη από την περασμένη Πέμπτη βρίσκονται οι εργάτες της «Κεράνης»
Σημαντική παρέμβαση για την εξέλιξη και την προοπτική του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗΣ για να πληρωθούν τους μισθούς τριών μηνών και να προστατεύσουν τη δουλιά τους από τα διαλυτικά σχέδια της εργοδοσίας, έκαναν χτες το πρωί εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος. Κάλεσαν τους εργαζόμενους, που από προχτές Πέμπτη έχουν καταλάβει την καπνοβιομηχανία, να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης των κινητοποιήσεών τους στα χέρια τους, να συγκροτήσουν επιτροπή αγώνα «βγάζοντας έξω από τις πύλες του εργοστασίου» το πρόβλημά τους, με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις και να ενώσουν τα αγωνιστικά τους βήματα και με τους άλλους κλάδους εργαζομένων που πλήττονται το ίδιο από την αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συμμετείχαν ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και ο Νίκος Μπούργιας, ο οποίος είναι και αντιπρόσωπος της αγωνιστικής παράταξης της «Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης» της ΚΕΡΑΝΗΣ.

Στη διάρκεια της συζήτησης αναδείχτηκε η οργή των εργαζομένων, καθώς όχι μόνο είναι απλήρωτοι, αλλά οι εργοδότες πλήρως αποθρασυμένοι ακριβώς από αυτή την πολιτική, αφού τσέπωσαν τεράστια κέρδη, τώρα απειλούν ακόμα και με «λουκέτο». Στο πλευρό της εργοδοσίας βρίσκεται και η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ της διοίκησης του σωματείου. Προσπαθεί να περιορίσει τον αγώνα σε ανώδυνα πλαίσια και να εκτονώσει την αγανάκτηση των εργαζομένων σκορπίζοντας αυταπάτες και πλασάροντας προτάσεις περί... διορισμού νέας διοίκησης στην εταιρία με τη συμμετοχή των εργαζομένων.

Να αλλάξουν οι συσχετισμοί

Ο Γ. Πατσιλινάκος μιλώντας στους εργαζόμενους τόνισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πλευρά της ολομέτωπης επίθεσης που έχει εξαπολυθεί από την πλουτοκρατία και τους πολιτικούς της εκπροσώπους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ενάντια στα δικαιώματα, τις κατακτήσεις, την ίδια την ύπαρξη των εργαζομένων. «Δε μας μένει τίποτα άλλο από τον αγώνα. Να βγάλουμε τα πολιτικά μας συμπεράσματα. Ο αγώνας σας πρέπει να ενωθεί με τους άλλους εργαζόμενους, να απλωθεί σε όλη την πόλη του Πειραιά, να συμβάλει στην επιβολή μιας άλλης πολιτικής που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Οι σημερινοί συσχετισμοί είναι αρνητικοί απογοητευτικοί, όμως πρέπει και μπορούμε να τους αλλάξουμε».

Παίρνοντας το λόγο ο Μ. Νουφαρίτσης τόνισε ότι «ο σημερινός αγώνας για να έχει νόημα, προοπτική, για να δώσει λύσεις και να αποκρούσει τα σχέδια της εργοδοσίας, πρέπει να οδηγεί σε σύγκρουση με την πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ και προηγούμενα εφάρμοζε το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η πολιτική είναι που έδωσε και δίνει τη δυνατότητα στον κάθε Κεράνη, συνολικά στο μεγάλο κεφάλαιο να λειτουργεί και να επιβάλει τους όρους της "ελεύθερης αγοράς", της "ανταγωνιστικότητας", βάζοντας στην κλίνη του Προκρούστη δικαιώματα, αμοιβές, ωράρια, το ίδιο το δικαίωμα στη δουλιά των εργαζομένων. Να συγκροτήσουμε επιτροπή αγώνα, να οδηγήσουμε τον αγώνα έξω από τους τοίχους του εργοστασίου, ενώνοντας τα βήματά μας με τους άλλους εργαζόμενους για να έχουμε αποτελέσματα».


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αύριο η Γενική Συνέλευση

Κρίσιμος σταθμός της μάχης για να δυναμώσουν οι ταξικοί αγώνες των εργαζομένων στις κατασκευές, μέσα από τις εκλογές που ξεκινούν αρχές Οκτώβρη, αποτελεί η αυριανή Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Η συνέλευση ξεκινά στις 8.30πμ, στο θέατρο «ΠΕΡΟΚΕ» (πλατεία Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο).

Η μεταφορά εμπειρίας, ο προβληματισμός, η διατύπωση απόψεων και προτάσεων, όπως επίσης η κριτική κι η αυτοκριτική, στη συνέλευση, δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και καθήκον για κάθε οικοδόμο. Αφορούν την προσωπική ευθύνη του κάθε εργάτη, για την ενίσχυση όχι μόνο της ταξικά προσανατολισμένης δράσης του συνδικάτου, αλλά και για την ενίσχυση του ταξικού πόλου μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, του ΠΑΜΕ.

Η ανάγκη να μετρήσει το συνδικάτο νέα βήματα στη δράση του, τόσο ποιοτικά όσο και ως προς τη μαζικοποίηση των γραμμών του, αντανακλάται στην εικοσάχρονη εμπειρία του συνδικάτου από την αντεργατική επίθεση. Σε όσα οι ίδιοι οι οικοδόμοι τονίζουν, όπως ότι «αν δεν ήταν το συνδικάτο τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα», «οι εργοδότες θα έκαναν ό,τι ήθελαν».

  • Σήμερα, 10 Σεπτέμβρη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστευτικών Συλλόγων και Κοινοτήτων, οργανώνει σύσκεψη για μετανάστες και μέλη μεταναστευτικών οργανώσεων. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος), στις 7μμ.

ΠΑΜΕ
Συστράτευση για την Παιδεία

Περιοδείες στελεχών του τη Δευτέρα στα σχολεία

Με αφορμή την ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους να συστρατευθούν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης, που στο επίκεντρο της πάλης του έχει τη διεκδίκηση της σύγχρονης λαϊκής Παιδείας.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση τα στελέχη του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσουν περιοδείες για τα προβλήματα της Παιδείας όλο το Σεπτέμβρη σε σχολεία και σε εργασιακούς χώρους. Ετσι, τη Δευτέρα, 12 Σεπτέμβρη, το πρωί θα περιοδεύσουν στα σχολεία του Θριάσιου πεδίου και της Ηλιούπολης τα στελέχη του ΠΑΜΕ Δήμος Κουμπούρης και Χρυσούλα Λαμπούδη. Επίσης ο Μπάμπης Τενές θα περιοδεύσει στα γραφεία ΕΣΔΚΝΑ.

«Με αφετηρία τα προβλήματα της Εκπαίδευσης - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΓ του ΠΑΜΕ - μέσα από ένα ενιαίο μέτωπο Παιδείας και με μπροστάρη την εργατική τάξη να διεκδικήσουμε άμεσες λύσεις στην προοπτική της συνολικής ανατροπής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και για ένα λαϊκό σχολείο που θα συμβάλει στην ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων».

  • Σχολικές τσάντες, τετράδια και διάφορα άλλα σχολικά είδη σε παιδιά φυλακισμένων Τούρκων αγωνιστών θα διαθέσει το ΠΑΜΕ, θέλοντας να εκφράσει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη σε Τούρκους αγωνιστές. Η παράδοση θα γίνει τη Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη 2005 στις 6 το απόγευμα στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Εμ. Μπενάκη 28 Αθήνα).

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Να επιστραφούν όλα τα «κλεμμένα»

Να επιστραφεί το σύνολο των παρανόμως παρακρατηθέντων του ΛΑΦΚΑ και όχι ένα ελάχιστο μέρος τους και αυτό σε δόσεις - όπως επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ με σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή προχτές - απαιτούν με ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-ΤΣΑ-ΝΑΤΑ-ΕΛΤΑ-ΤΑΕ-ΟΤΑ-ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Το συνολικό ποσό που «έκλεβαν» επί χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από τους συνταξιούχους, ανέρχεται στα 1,03 δισεκατομμύρια ευρώ (655 εκατομμύρια ευρώ από τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και 375 εκατομμύρια ευρώ από τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα), τονίζεται στην ανακοίνωση. Το ποσό αυτό οι Ομοσπονδίες απαιτούν να ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2006 και να το επιστρέψουν σε μία δόση.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση «επιστρέφει μόνο ένα μέρος από τα παρανόμως και αντισυνταγματικώς παρακρατηθέντα του ΛΑΦΚΑ». Για τον ιδιωτικό τομέα προβλέπει την επιστροφή όσων παρακρατήθηκαν μόνο τα τελευταία πεντέμισι χρόνια και για τον δημόσιο τα τελευταία τρεισήμισι. Και αυτά θα δοθούν σε πέντε εξάμηνες δόσεις «αρχίζοντας από το δεύτερο εξάμηνο του 2006 μέχρι τέλος του 2008, που ίσως μέχρι τότε αρκετοί συνταξιούχοι να μη ζούμε». Ομως ακόμα και σε αυτή την απαράδεκτη και μεσοβέζικη ρύθμιση, τονίζουν οι Ομοσπονδίες, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε ύστερα από σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το χαράτσι αυτό επιβλήθηκε «από τη ΝΔ το 1992 και ανανεώθηκε δύο φορές από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέχρι και 31/12/2007. Ετσι οι πεινασμένοι συνταξιούχοι από το υστέρημά τους επιχορηγούσαν τα ταμεία που τα χρεοκόπησαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων των δύο κομμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ