ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Εκδηλώσεις Μικρασιατικής μνήμης

Ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας, σε συνεργασία με τους προσφυγικούς και αρμενικούς συλλόγους της πόλης, από τις 11-18 Σεπτέμβρη, με την ευκαιρία των 83 χρόνων από τη Μικρασιατική Τραγωδία.

Σήμερα (7μμ) στην πλατεία Κρήνης θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Μικρασιάτισσας Μάνας, ομιλία του δημάρχου Νίκαιας Στέλιου Μπενετάτου και εκπροσώπου των Προσφυγικών Σωματείων της πόλης, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο, προβολή ψηφιακής παρουσίασης ιστορικών φωτογραφιών της Κοκκινιάς και των πρώτων προσφύγων της πόλης στην Πλατεία Δημοκρατίας και λαμπαδηδρομία από την πλατεία Δημοκρατίας στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

Στις 9μμ στην πλατεία Αγίου Νικολάου θα δοθεί συναυλία με τους Γιώτα Βέη και Μάριο Παππαδέα. Αφιέρωμα στις αλησμόνητες πατρίδες με τραγούδια από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και την ευρύτερη περιοχή.

Αύριο (7:30μμ), θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Δημήτρης Γληνός», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου. Ομιλητής ο Γεώργιος Χουρμουζιάδης - ομότιμος καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Στις 9μμ προβολή ψηφιακής παρουσίασης ιστορικών φωτογραφιών της Κοκκινιάς και των πρώτων προσφύγων της πόλης, στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

Νέα έχασε τη μάχη...

Η Λήδα Τασοπούλου στη «Μήδεια»
Η Λήδα Τασοπούλου στη «Μήδεια»
Φτωχότερο το «Αμφι-Θέατρο» και το ποιοτικό θέατρο το οποίο υπηρέτησε περισσότερα από 30 χρόνια, από χτες, που έφυγε η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Λήδα Τασοπούλου σε ηλικία 52 χρόνων, μετά από σκληρή μάχη που έδινε τα τελευταία επτά χρόνια με τον καρκίνο.

Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, σπούδασε επίσης μουσική (φλάουτο και βιολί) και κλασικό χορό. Συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια, ενώ επί τριάντα χρόνια πρωταγωνίστησε σε διάφορους σημαντικούς ρόλους στο Φεστιβάλ Επιδαύρου (Ηλέκτρα, Κασσάνδρα, Αγαύη, Διηάνειρα, Ανδρομάχη, Ιώ, Μήδεια κ.ά.). Εργάστηκε αποκλειστικά στο θέατρο και δεν εμφανίστηκε ποτέ σε άλλο θίασο ούτε στην τηλεόραση.

Η Λήδα Τασοπούλου υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του «Αμφι-Θεάτρου» (1975), μαζί με τον σύντροφό της επί 27 χρόνια Σπύρο Ευαγγελάτο με τον οποίο έχουν δύο παιδιά. Υπηρέτησε αδιάλειπτα το «Αμφι-Θέατρο» από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα και με τις ερμηνείες της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Χάραξε σημαντικά την πορεία του «Αμφι-Θεάτρου» και συνέβαλε στην πολιτιστική προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια σκηνοθέτησε τέσσερις παραγωγές δείχνοντας προσωπικό όραμα και προσωπική σύλληψη.

Επαιξε σε όλες τις παραγωγές του, όπως στον «Ερωτόκριτο», στον «Τίτο Ανδρόνικο», στον «Ταρτούφο», στην «Ειρήνη», στις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, στους «Επιτρέποντες» του Μενάνδρου, στον «Αμλετ», στα «Εγκλήματα και εγκλήματα» του Στρίντμπεργκ, στο «Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Ο' Νιλ και στα «Δεσποινίς Τζούλια», «Ορέστεια», «Ιφιγένεια εν Ταύροις», «Οπερα της πεντάρας», «Μαρία Στιούαρτ», «Φάουστ» κ.ά.

Το 1994 της απονεμήθηκε το έπαθλο «Μαρίκα Κοτοπούλη» για την ερμηνεία της στο ρόλο της Αγνής, στο «Ονειρόδραμα». Το 1996 η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων της απένειμε το Α΄ Βραβείο γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στη «Θεοφανώ» του Αγγελου Τερζάκη.

Υπήρξε διευθύντρια του Εργαστηρίου Υποκριτικής Τέχνης για το θέατρο και την όπερα του «Αμφι-Θεάτρου» (1989 - 1992) και δίδαξε υποκριτική στα τμήματα θεατρικών σπουδών των Πανεπιστημίων Αθηνών και Πελοποννήσου (Ναύπλιο). Το 1982 προσκλήθηκε να διδάξει μονολόγους από αρχαία κείμενα σε πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμα, δίδαξε σε διεθνή φεστιβάλ (Σαντιάγο, Βουδαπέστη, Κάιρο, Μόσχα, Βόννη).

Η κηδεία της θα γίνει αύριο, από το Α΄ Νεκροταφείο, στις 4 το απόγευμα.

Φως και χρώμα Ρώσικης Πρωτοπορίας

«Φως και χρώμα στη ρώσικη πρωτοπορία» τιτλοφορείται η έκθεση που παρουσιάζει στη Μονή Λαζαριστών το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Η έκθεση παρουσιάστηκε στο φημισμένο μουσείο «Martin Gropius Bau» του Βερολίνου και στο Μουσείο «Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Λούντβιχ» της Βιέννης, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

Η έκθεση περιλαμβάνει 330 έργα και αρχειακό υλικό από τη συλλογή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Με επιμελητή τον καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο ΑΠΘ και διευθυντή του ΚΜΣΤ, Μιλτιάδη Παπανικολάου, μια διεθνής επιστημονική επιτροπή θα διερευνήσει τα δύο βασικά συστατικά της ζωγραφικής, την απόδοση του φωτός και τη λειτουργία του χρώματος στους πειραματισμούς των Ρώσων καλλιτεχνών, οι οποίοι επηρέασαν όλη την ευρωπαϊκή τέχνη του 20ού αιώνα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που δημιουργήθηκαν στα χρόνια 1900-1943 από 60 καλλιτέχνες, καλύπτοντας όλο το φάσμα της Ρωσικής Πρωτοπορίας. Είναι χωρισμένη σε δέκα ενότητες που αναδεικνύουν τις διαφορετικές μεθόδους και τα κινήματα που κυριάρχησαν: από τη μελέτη μονοχρωματικών έργων στην απελευθέρωση του χρώματος και από την απόδοση του φωτός στην εισβολή της τεχνολογίας στο έργο τέχνης, το ρόλο του ηλεκτρισμού, τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο. Να σημειωθεί ότι πολλά έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Η έκθεση πλαισιώνεται με παρουσίαση χειρογράφων, βιβλίων, φωτογραφιών, προβολές και ανακατασκευές εγκαταστάσεων που δημιουργήθηκαν με βάση το υλικό της συλλογής Κωστάκη.

Το ΥΠΠΟ ... «στηρίζει»

Φυσικά είναι θετικό για την ταινία και τον δημιουργό της το ότι οι «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη θα προβληθούν στα μέλη του Hollywood Foreign Press Association (τα οποία επιλέγουν τις ταινίες που συμμετέχουν στις «Χρυσές Σφαίρες»). Θετικό με την έννοια πως κάθε ταινία «αναζητά» τη μεγαλύτερη δυνατή διανομή, κυρίως αν την υπογράφει Ελληνας.

Από αυτό το σημείο όμως, μέχρι το να ανακοινώνει το ΥΠΠΟ ότι «με πρωτοβουλία του υφυπουργού Πολιτισμού κ. Πέτρου Τατούλη υποστηρίζει την προβολή αυτή (...)» και ότι «η προβολή θα γίνει στο Θέατρο Κλάριτι (κινηματογράφος που χρησιμοποιείται για τις ειδικές προβολές του Η.F.P.A.), στο Μπέβερλι Χιλς», η απόσταση μεταξύ της σοβαρότητας και της απώλειας του μέτρου «εξανεμίζεται». Διότι το ΥΠΠΟ δεν υπάρχει για να «πανηγυρίζει» που «καταδέχτηκαν» τα μέλη του HFPA να δουν μια ελληνική ταινία, αλλά να υποστηρίζει πραγματικά και ουσιαστικά την εθνική κινηματογραφία.

Μουσική απώλεια

Ο διάσημος Ιταλός τροβαδούρος Σέρτζο Εντρίγκο πέθανε από πνευμονικό οίδημα σε κλινική της Ρώμης, σε ηλικία 72 ετών. Υπήρξε από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ιταλικής μουσικής, ενώ ήταν αγαπητός στο ελληνικό κοινό (τραγούδησε μάλιστα στα ελληνικά την αξέχαστη «Τερέζα»). Γεννήθηκε και ανατράφηκε σε μουσικό περιβάλλον (ο πατέρας του ήταν λυρικός τραγουδιστής).

Η εμφάνισή του, στα είκοσι χρόνια του, στη Βενετία, είναι η απαρχή μιας μεγάλης καλλιτεχνικής πορείας. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της «σχολής» που χαρακτηρίστηκε από τις ρομαντικές μελωδίες και τους ερωτικούς στίχους. Περισσότερα από διακόσια είναι τα τραγούδια του, ενώ οι δίσκοι του κυκλοφόρησαν σε δεκάδες χώρες. Τραγούδησε σε πολλές γλώσσες, δίνοντας συναυλίες σε πολλά σημεία του πλανήτη. Ανάμεσα στα τραγούδια του το «Ιο che amo solo te», «Viva Maddalena», «La rosa bianca», «Era d' estata». Παράλληλα, εμφανίστηκε και στο θέατρο («Πίκολο Τεάτρο» του Μιλάνου) και στον κινηματογράφο, ενώ ασχολήθηκε και με τη λογοτεχνία.

Για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται (16-18/9) στο «Θέατρο Πέτρα», στην Πετρούπολη, το «3ο Φεστιβάλ Νέων». Αποτελεί μια γόνιμη συνάντηση νέων δημιουργών, μια συνεύρεση μουσικών, εικαστικών, χορού, θεάτρου, κινηματογράφου κλπ.

Στον Ντέιβιντ Κόναλι απονεμήθηκε το φετινό βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης από τα ελληνικά στα αγγλικά, το οποίο έχει θεσπίσει το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού. Οπως ανακοίνωσε η Βρετανική Ενωση Συγγραφέων, η κριτική επιτροπή ομόφωνα απονέμει το βραβείο στον Ντ. Κόνολi για τη μετάφραση και την επιμέλεια του συλλογικού τόμου «The Dedalus book of greek fantasy», που περιλαμβάνει κείμενα 30 Ελλήνων ποιητών και πεζογράφων του 19ου και 20ο;y αιώνα (λ.χ. Καβάφη, Παπαδιαμάντη, Καρκαβίτσα, Κόντογλου). Το βιβλίο (εικονογραφημένο στο εξώφυλλο με έργο του Νίκου Εγγονόπουλου) εκδόθηκε από τον οίκο «Dedalus», με χορηγία του δικού μας ΥΠΠΟ.

«Rocky horror show» τιτλοφορείται το - γνωστό από την αμερικάνικη ταινία «Rocky horror picture shows» (1974), με τη Σούζαν Σάραντον, παρά από την τριαντάχρονη πορεία του στη σκηνή - μιούζικαλ, του συνθέτη και θεατρικού συγγραφέα Ρίτσαρντ Ο' Μπράιαν, που θα παρουσιάσει ο αγγλικός θίασος στο θέατρο Λυκαβηττού (14-17/9). Το μιούζικαλ - μια παρωδία των κακοφτιαγμένων ταινιών επιστημονικής φαντασίας, του ήρωα των dr Strange, του κιτς γενικώς, που μιλά για τη χαμένη αθωότητα της εφηβείας με την ενηλικίωση - μετά από δεκάχρονη ευρωπαϊκή περιοδεία παρουσιάζεται και στην Αθήνα. Πρωταγωνιστούν οι: Χανς Β. Γκέτσφριντ, Λιρόι Τσάρλερι, Ντάνιλε Κόρλας, Μπρέντεν Τζ. Λόβετ, Ελι Τσίντζεϊ, Πολ Γουίντερορλντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ