Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέα έχασε τη μάχη...

Η Λήδα Τασοπούλου στη «Μήδεια»
Η Λήδα Τασοπούλου στη «Μήδεια»
Φτωχότερο το «Αμφι-Θέατρο» και το ποιοτικό θέατρο το οποίο υπηρέτησε περισσότερα από 30 χρόνια, από χτες, που έφυγε η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Λήδα Τασοπούλου σε ηλικία 52 χρόνων, μετά από σκληρή μάχη που έδινε τα τελευταία επτά χρόνια με τον καρκίνο.

Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, σπούδασε επίσης μουσική (φλάουτο και βιολί) και κλασικό χορό. Συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια, ενώ επί τριάντα χρόνια πρωταγωνίστησε σε διάφορους σημαντικούς ρόλους στο Φεστιβάλ Επιδαύρου (Ηλέκτρα, Κασσάνδρα, Αγαύη, Διηάνειρα, Ανδρομάχη, Ιώ, Μήδεια κ.ά.). Εργάστηκε αποκλειστικά στο θέατρο και δεν εμφανίστηκε ποτέ σε άλλο θίασο ούτε στην τηλεόραση.

Η Λήδα Τασοπούλου υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του «Αμφι-Θεάτρου» (1975), μαζί με τον σύντροφό της επί 27 χρόνια Σπύρο Ευαγγελάτο με τον οποίο έχουν δύο παιδιά. Υπηρέτησε αδιάλειπτα το «Αμφι-Θέατρο» από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα και με τις ερμηνείες της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Χάραξε σημαντικά την πορεία του «Αμφι-Θεάτρου» και συνέβαλε στην πολιτιστική προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια σκηνοθέτησε τέσσερις παραγωγές δείχνοντας προσωπικό όραμα και προσωπική σύλληψη.

Επαιξε σε όλες τις παραγωγές του, όπως στον «Ερωτόκριτο», στον «Τίτο Ανδρόνικο», στον «Ταρτούφο», στην «Ειρήνη», στις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, στους «Επιτρέποντες» του Μενάνδρου, στον «Αμλετ», στα «Εγκλήματα και εγκλήματα» του Στρίντμπεργκ, στο «Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Ο' Νιλ και στα «Δεσποινίς Τζούλια», «Ορέστεια», «Ιφιγένεια εν Ταύροις», «Οπερα της πεντάρας», «Μαρία Στιούαρτ», «Φάουστ» κ.ά.

Το 1994 της απονεμήθηκε το έπαθλο «Μαρίκα Κοτοπούλη» για την ερμηνεία της στο ρόλο της Αγνής, στο «Ονειρόδραμα». Το 1996 η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων της απένειμε το Α΄ Βραβείο γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στη «Θεοφανώ» του Αγγελου Τερζάκη.

Υπήρξε διευθύντρια του Εργαστηρίου Υποκριτικής Τέχνης για το θέατρο και την όπερα του «Αμφι-Θεάτρου» (1989 - 1992) και δίδαξε υποκριτική στα τμήματα θεατρικών σπουδών των Πανεπιστημίων Αθηνών και Πελοποννήσου (Ναύπλιο). Το 1982 προσκλήθηκε να διδάξει μονολόγους από αρχαία κείμενα σε πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμα, δίδαξε σε διεθνή φεστιβάλ (Σαντιάγο, Βουδαπέστη, Κάιρο, Μόσχα, Βόννη).

Η κηδεία της θα γίνει αύριο, από το Α΄ Νεκροταφείο, στις 4 το απόγευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ