ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Οι λύσεις απαιτούν αγώνες

Δυνάμεις του ΠΑΜΕ περιόδευσαν χτες σε σχολεία, καλώντας εκπαιδευτικούς και γονείς σε κοινό αγώνα για την Παιδεία

«Με ευλογίες και ευχολόγια δε λύνονται τα προβλήματα στην εκπαίδευση. Χρειάζεται συντονισμένος αγώνας από όλους, γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, απ' όλο το λαό. Ολοι μαζί να δυναμώσουμε το μέτωπο με αυτούς που αγωνίζονται, με το ΠΑΜΕ, για μια Παιδεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και όχι της αγοράς». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, στην παρέμβασή της σε δημοτικά σχολεία της Ηλιούπολης η Χρυσούλα Λαμπούδη, δημοτική σύμβουλος της περιοχής, μέλος της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ.

Στην ομιλία της σημείωσε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της περιοχής, ως αποτέλεσμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής: Μάθημα σε κοντέινερ, αίθουσες χωρισμένες στα δύο, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων διαμορφωμένες σε σχολικές τάξεις, συμπτύξεις τμημάτων. Και κάθε χρόνο με την έναρξη του σχολικού έτους, ο δήμαρχος να «τάζει» την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου, χωρίς ποτέ να χτίζεται.

Στην Ελευσίνα

Σε δημοτικά σχολεία της εργατούπολης της Ελευσίνας περιόδευσε χτες κλιμάκιο συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Δήμο Κουμπούρη. Οι συνδικαλιστές βρέθηκαν και μίλησαν με γονείς και εκπαιδευτικούς για τα τεράστια προβλήματα τα οποία και φέτος έχουν να αντιμετωπίσουν, αποτέλεσμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται, με πρώτα θύματα τα παιδιά της εργατικής τάξης. Κάλεσαν γονείς και εκπαιδευτικούς να συστρατευθούν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και να διεκδικήσουν σύγχρονη λαϊκή Παιδεία. Με μπροστάρη την εργατική τάξη να διεκδικήσουν ένα λαϊκό σχολείο που θα προωθεί την ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης.

Δυναμικό αγωνιστικό ξεκίνημα

Η πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων στους συλλόγους εκπαιδευτικών, ώστε το πλαίσιο του ΠΑΜΕ να μετατραπεί σε αγωνιστική απόφαση, και η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 12 του Νοέμβρη, είναι οι άμεσοι στόχοι που έθεσε η σύσκεψη των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, στην Αθήνα, το περασμένο Σάββατο, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τη δράση των ταξικών δυνάμεων. Οι εκπαιδευτικοί υπογράμμισαν την ανάγκη όξυνσης της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, αλλά και με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που ως μέλη των διοικήσεων της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ σιγοντάρουν την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής. Στο στόχαστρο βάζουν και τις διοικήσεις των δήμων, που με την ανταποδοτική χρηματοδότηση των σχολείων, τις συμπτύξεις τμημάτων εφαρμόζουν την ίδια αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Νέα βήματα στην εκπαιδευτική υποβάθμιση

Πάμπολλες οι ελλείψεις και τα προβλήματα στα σχολεία, που εμφανίστηκαν χτες, τσαλακώνοντας την ειδυλλιακή εικόνα που προσπάθησε να παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ), στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι ελλείψεις δασκάλων, νηπιαγωγών, γυμναστών, μουσικών και καθηγητών Αγγλικών φτάνουν τις 4.260, ενώ λείπουν και οι περίπου 8.000 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων στα ολοήμερα σχολεία. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να μετριούνται από σήμερα... πολλές χαμένες εκπαιδευτικές ώρες. Σημειώνονται ελλείψεις σε βιβλία, καθώς δε μοιράστηκαν σε όλα τα σχολεία και η εικόνα συμπληρώνεται με έντονα προβλήματα στη σχολική στέγη που μάλιστα χρονίζουν σε πολλές περιπτώσεις.

Κι ενώ τα παραπάνω συνιστούν την πραγματικότητα που αντίκρισαν χτες γονείς και μαθητές, η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου, ισχυρίστηκε ότι τα περί ελλείψεων τα λένε κάποιοι που «δεν ασχολήθηκαν ποτέ με το περιεχόμενο της Παιδείας» και «ασχολούνται μόνο με το να δημιουργούν πανικό κάθε χρονιά»! Συνέχισε να μοιράζει υποσχέσεις για κάλυψη των κενών που... θα διαπιστωθούν σε εκπαιδευτικούς και χωρίς αιδώ δήλωσε ότι τα βιβλία φέτος μπορεί να άργησαν, αλλά στοίχισαν λιγότερο και ότι για τη σχολική στέγη «είναι μια καλή σχολική χρονιά, στο επίπεδο της σχολικής στέγης έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια»!

Ιδιαίτερα στα Δημοτικά, οι γονείς ενημερώθηκαν χτες ότι γίνεται υποχρεωτικό το πρόγραμμα της «ευέλικτης ζώνης», αλλά οι δάσκαλοι δεν είχαν οδηγίες για το περιεχόμενο του προγράμματος (!) που όπως έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα αποτελεί μια διαφημιστική καμπάνια του ευρωμονόδρομου, διαφόρων εταιριών - χορηγών και γενικότερα του καπιταλισμού. Παράλληλα, αποτελεί το δούρειο ίππο για τη διαφοροποίηση του αναλυτικού προγράμματος των σχολείων, ανάλογα με την περιοχή και την κοινωνική σύνθεσή τους.

Σ' αυτού του τύπου την Εκπαίδευση, τη διαφοροποιημένη και υποβαθμισμένη για τα παιδιά του λαού, «επενδύει» η κυβέρνηση και διά στόματος του πρωθυπουργού και της υπουργού Παιδείας ζητούν από τους εκπαιδευτικούς και όλο το λαό να κάνει «προσπάθειες» για να την εφαρμόσει!

Προβλήματα και στις μετακινήσεις

Σημαντικές παραβάσεις διαπιστώθηκαν επίσης, σε 14 από τα 27 σχολικά λεωφορεία που ελέγχθηκαν χτες από συνεργεία της Νομαρχίας Αθηνών, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτηματικά σχετικά και με την οδική ασφάλεια των μαθητών. Μεταξύ των παραβάσεων ήταν: έλλειψη πυροσβεστήρων, ενδεδειγμένη σήμανση και φθαρμένα ελαστικά. Σε 4 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν πινακίδες κυκλοφορίας και στις υπόλοιπες επιβλήθηκαν πρόστιμα. Στο μεταξύ ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων με ανακοίνωσή του προτείνει συγκεκριμένες δράσεις μεταξύ των οποίων: συστηματικοί έλεγχοι, θέσπιση ανώτατων ορίων ηλικίας των σχολικών λεωφορείων (23 έτη) και των οδηγών (μέχρι το 65ο έτος), εφαρμογή αυστηρότερων ποινών στους παραβάτες.

ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Η εικόνα δείχνει εγκατάλειψη

Σταθερά αυξανόμενος είναι ο αριθμός των παιδιών που δεν είναι ενταγμένα σε κάποιο ειδικό σχολείο ή ειδική τάξη, λόγω της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και των ειδικών σχολείων που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ετσι, το 85% των παιδιών με ειδικές ανάγκες παραμένει χωρίς εκπαίδευση, δηλαδή 185.000 παιδιά!

Πολλά από τα ελάχιστα δημόσια ειδικά σχολεία δεν ξεκινούν ακόμα μαθήματα λόγω μεγάλης έλλειψης εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού, ιδιαίτερα στα Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΕΕΠ). Ενας ακόμα λόγος είναι ότι η μεταφορά των παιδιών στα ειδικά σχολεία έχει αφεθεί σε διάφορες εταιρίες που έχουν συνάψει συμβάσεις με τις Νομαρχίες. Οι συμβάσεις κάθε χρόνο καθυστερούν να υπογραφούν, είτε γιατί έτσι συμφέρει τις εταιρίες που περιμένουν τη λήξη της τουριστικής περιόδου, είτε γιατί τα κλειστά ειδικά σχολεία χρησιμοποιούνται σαν αντιπολιτευτικό όπλο απ' τους εκάστοτε νομάρχες. Γι' αυτό το λόγο δε θα λειτουργήσουν τα δημόσια ειδικά σχολεία στην Αθήνα, αλλά και τα μουσικά και αθλητικά γυμνάσια και τα πολυπολιτισμικά σχολεία.

Στα σχολεία των λεγόμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και εργαζόμενοι απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η θέση της κυβέρνησης είναι απλά ότι «οι πιστώσεις έχουν τελειώσει». Τα δε αμιγώς επιχειρηματικά ειδικά σχολεία έχουν μετατραπεί σε «πάρκινγκ» παιδιών με υψηλά δίδακτρα.

Από το 1999 μάθημα στα... κοντέινερ!

Οι μαθητές του 150ού Δημοτικού Σχολείου Αθήνας, για έβδομη συνεχή χρονιά, κάνουν μάθημα μέσα σε... «κοντέινερ» στην αυλή του διπλανού σχολείου, του 133ου Δημοτικού! Μέχρι το σεισμό του 1999 στεγάζονταν σε ένα μισθωμένο νεοκλασικό κτίριο το οποίο υπέστη ζημιές κι από τότε στοιβάχτηκαν στις μικρές και ανθυγιεινές προκατασκευασμένες αίθουσες.

Αυτό το σχολείο επισκέφθηκε χτες, ο Σπύρος Χαλβατζής επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», που με αφορμή τα πάμπολλα προβλήματα και ελλείψεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τόνισε: «Πρέπει να δυναμώσει η πάλη του λαϊκού κινήματος, η πάλη του μαζικού κινήματος, να διεκδικηθεί ένα σύγχρονο σχολειό. Ενα σχολειό που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να υπάρχουν και καλά σχολειά και αύλιοι χώροι και να σταματήσει αυτή η πορεία της ιδιωτικοποίησης. Θα συγκρουστούμε, δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ζητούν καινούρια κτίρια

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις γονιών και μαθητών για το οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για τα σχολεία του Ασβεστοχωρίου στο Δήμο Χορτιάτη στο νομό Θεσσαλονίκης. Τα σχολεία του Ασβεστοχωρίου θα παραμείνουν κλειστά επ' αόριστο, με απόφαση της Ενωσης Γονέων Χορτιάτη και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ασβεστοχωρίου.

Γονείς και μαθητές απαιτούν το χτίσιμο καινούριων σχολικών κτιρίων για το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο, τονίζοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια με την τεράστια οικιστική ανάπτυξη και την αλματώδη αύξηση των μαθητών στο Ασβεστοχώρι, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος λειτουργίας των σχολείων με διπλοβάρδια. Η Ενωση Γονέων των σχολείων της περιοχής καταγγέλλει ότι ενώ το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Ασβεστοχώρι ήταν ήδη οξυμένο από την περασμένη χρονιά, δεν έγινε καμία προσπάθεια από την πλευρά της πολιτείας με αποτέλεσμα να ξεκινάει η νέα χρονιά με τις υπάρχουσες ανεπαρκέστατες υποδομές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ