Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΙΔΕΙΑ
Νέα βήματα στην εκπαιδευτική υποβάθμιση

Πάμπολλες οι ελλείψεις και τα προβλήματα στα σχολεία, που εμφανίστηκαν χτες, τσαλακώνοντας την ειδυλλιακή εικόνα που προσπάθησε να παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ), στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι ελλείψεις δασκάλων, νηπιαγωγών, γυμναστών, μουσικών και καθηγητών Αγγλικών φτάνουν τις 4.260, ενώ λείπουν και οι περίπου 8.000 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων στα ολοήμερα σχολεία. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να μετριούνται από σήμερα... πολλές χαμένες εκπαιδευτικές ώρες. Σημειώνονται ελλείψεις σε βιβλία, καθώς δε μοιράστηκαν σε όλα τα σχολεία και η εικόνα συμπληρώνεται με έντονα προβλήματα στη σχολική στέγη που μάλιστα χρονίζουν σε πολλές περιπτώσεις.

Κι ενώ τα παραπάνω συνιστούν την πραγματικότητα που αντίκρισαν χτες γονείς και μαθητές, η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου, ισχυρίστηκε ότι τα περί ελλείψεων τα λένε κάποιοι που «δεν ασχολήθηκαν ποτέ με το περιεχόμενο της Παιδείας» και «ασχολούνται μόνο με το να δημιουργούν πανικό κάθε χρονιά»! Συνέχισε να μοιράζει υποσχέσεις για κάλυψη των κενών που... θα διαπιστωθούν σε εκπαιδευτικούς και χωρίς αιδώ δήλωσε ότι τα βιβλία φέτος μπορεί να άργησαν, αλλά στοίχισαν λιγότερο και ότι για τη σχολική στέγη «είναι μια καλή σχολική χρονιά, στο επίπεδο της σχολικής στέγης έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια»!

Ιδιαίτερα στα Δημοτικά, οι γονείς ενημερώθηκαν χτες ότι γίνεται υποχρεωτικό το πρόγραμμα της «ευέλικτης ζώνης», αλλά οι δάσκαλοι δεν είχαν οδηγίες για το περιεχόμενο του προγράμματος (!) που όπως έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα αποτελεί μια διαφημιστική καμπάνια του ευρωμονόδρομου, διαφόρων εταιριών - χορηγών και γενικότερα του καπιταλισμού. Παράλληλα, αποτελεί το δούρειο ίππο για τη διαφοροποίηση του αναλυτικού προγράμματος των σχολείων, ανάλογα με την περιοχή και την κοινωνική σύνθεσή τους.

Σ' αυτού του τύπου την Εκπαίδευση, τη διαφοροποιημένη και υποβαθμισμένη για τα παιδιά του λαού, «επενδύει» η κυβέρνηση και διά στόματος του πρωθυπουργού και της υπουργού Παιδείας ζητούν από τους εκπαιδευτικούς και όλο το λαό να κάνει «προσπάθειες» για να την εφαρμόσει!

Προβλήματα και στις μετακινήσεις

Σημαντικές παραβάσεις διαπιστώθηκαν επίσης, σε 14 από τα 27 σχολικά λεωφορεία που ελέγχθηκαν χτες από συνεργεία της Νομαρχίας Αθηνών, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτηματικά σχετικά και με την οδική ασφάλεια των μαθητών. Μεταξύ των παραβάσεων ήταν: έλλειψη πυροσβεστήρων, ενδεδειγμένη σήμανση και φθαρμένα ελαστικά. Σε 4 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν πινακίδες κυκλοφορίας και στις υπόλοιπες επιβλήθηκαν πρόστιμα. Στο μεταξύ ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων με ανακοίνωσή του προτείνει συγκεκριμένες δράσεις μεταξύ των οποίων: συστηματικοί έλεγχοι, θέσπιση ανώτατων ορίων ηλικίας των σχολικών λεωφορείων (23 έτη) και των οδηγών (μέχρι το 65ο έτος), εφαρμογή αυστηρότερων ποινών στους παραβάτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλες ελλείψεις και στα ειδικά σχολεία (2013-11-02 00:00:00.0)
Παρέμβαση των ΕΛΜΕ κατά της ποινικοποίησης των αγώνων (2011-09-29 00:00:00.0)
Καταγγέλουν ελλείψεις και κτιριακά προβλήματα (2009-10-23 00:00:00.0)
Διαιωνίζεται το πρόβλημα σχολικής στέγης (2008-06-06 00:00:00.0)
Οξύτατο το πρόβλημα της σχολικής στέγης (2005-10-28 00:00:00.0)
Στο έλεος της υποχρηματοδότησης η πρωτοβάθμια εκπαίδευση (2001-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ