Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο έλεος της υποχρηματοδότησης η πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και σχολική στέγη κατήγγειλαν χτες οι εκπρόσωποι του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ η εικόνα που παρουσίασαν σε όλο το φάσμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν τουλάχιστον δραματική για τα 145.000 νήπια και τους 600.000 μαθητές των δημοτικών σχολείων.

Οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ κατήγγειλαν την πολιτική υποχρηματοδότησης της παιδείας που ευθύνεται για τα προβλήματα, αλλά και τα νέα νομοθετήματα που αφορούν τους εκπαιδευτικούς. Ειδικότερα έκαναν λόγο για την αιφνιδιαστική κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τους αναπληρωτές μέσα στο καλοκαίρι, σημειώνοντας ότι αναπληρωτές δεν έχουν φτάσει στα σχολεία, αλλά και για το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, το οποίο η ΔΟΕ απορρίπτει και ζητά από το υπουργείο Παιδείας να το αποσύρει.

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου προέκυψε το συμπέρασμα ότι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση τόσο στις υποδομές όσο και στο περιεχόμενό της αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων. Οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ μίλησαν για εκατοντάδες σχολεία που λειτουργούν χωρίς καν αύλιο χώρο και απαρχαιωμένο εποπτικό υλικό. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν τα παραδείγματα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου, που ενώ είναι 12θέσιο, θα λειτουργήσει φέτος σαν 6θέσιο, λόγω έλλειψης αιθουσών, ενώ ήδη στεγάζεται σε εντελώς ακατάλληλο μισθωμένο κτίριο, χωρίς άδεια καταλληλότητας για σχολείο, αυθαίρετο, με πολλές ρωγμές, χωρίς επαρκή φωτισμό και εξαερισμό. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο σχολείο ως αυλή χρησιμοποιείται ο δρόμος μπροστά στο σχολείο, αφού διακόπτεται η κυκλοφορία με αλυσίδα.

Οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ σημείωσαν ιδιαίτερα ότι, παρά τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διπλοβάρδιας και οι ανάγκες για σχολικές αίθουσες υπερβαίνουν τις 13.000 περίπου που επικαλείται το υπουργείο Παιδείας και φτάνουν στις 15.000, αν συνυπολογιστούν τα παλιά και ακατάλληλα κτίρια που πρέπει να αντικατασταθούν.

Σε ό,τι αφορά τέλος τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, για μια ακόμα φορά επισημάνθηκε η ανάγκη για μαζικούς κανονικούς διορισμούς εκπαιδευτικών αντί για κάλυψη κενών από αναπληρωτές (οι οποίοι φτάνουν τους 6.000 κάθε χρόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ