Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Απήχηση βρίσκει η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ

Θετικές οι εντυπώσεις από τις εξορμήσεις, που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες το ταξικό κίνημα με προκήρυξη για την Παιδεία

Μεγάλη απήχηση συναντά η πρωτοβουλία του ταξικού ρεύματος του συνδικαλιστικού κινήματος, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου να διοργανώσει αυτές τις μέρες εξορμήσεις στην Αττική τόσο σε σχολεία, αλλά και σε τόπους δουλιάς με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με την προκήρυξη που εξέδωσε για την Παιδεία και τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι εργαζόμενοι στην επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ετσι, κλιμάκια του ΠΑΜΕ επισκέφτηκαν προχτές στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, σχολεία του Περιστεριού, της Ν. Ιωνίας, του Ταύρου και πολλών άλλων περιοχών της Αθήνας, ενώ χτες έγιναν και οι πρώτες εξορμήσεις σε εργοστάσια, εργοτάξια και χώρους δουλιάς. Οπως μας εξήγησαν στελέχη του ΠΑΜΕ, σκοπός αυτών των πρωτοβουλιών είναι κύρια να αναδειχτεί η ανάγκη του παλλαϊκού αγώνα, που χρειάζεται για να μπορέσει να ανατραπεί η σημερινή αντιεκπαιδευτική πολιτική που πλήττει πρώτα και κύρια τα λαϊκά στρώματα.

Στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, σε εργοτάξια της Αττικής Οδού και εργοστάσια του Θριάσιου οι εργάτες αντιμετώπισαν πολύ θετικά την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ. Αίσθηση προκάλεσε ότι αυτή τη φορά στα χέρια τους δεν είχαν μια προκήρυξη για τα γνώριμα σε αυτούς προβλήματα, που τους ενημερώνουν οι συνδικαλιστές του ταξικού πόλου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, για τις εργασιακές σχέσεις, το Ασφαλιστικό.

Με αφορμή την ανακοίνωση, η συζήτηση ανάβει, έστω και στα πεταχτά. Η αγανάκτηση από την καθημερινή πραγματικότητα των εργαζόμενων - γονιών βγαίνει σε όλα τα πηγαδάκια. Οπως και η κοινή διαπίστωση ότι το μέλλον των παιδιών των εργατών, η εξασφάλιση του δικαιώματος στη μόρφωση δεν είναι λιγότερο σημαντικά από το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τα άλλα. Γιατί είναι κοινή η αιτία των προβλημάτων. Η αντιλαϊκή πολιτική που έχει στο στόχαστρο το μεροκάματο, αλλά και τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις. Το επίπεδο και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, το μεγάλο κόστος της «δωρεάν» Παιδείας, ο ένας μισθός που δε φτάνει για τα φροντιστήρια και τα άλλα συμπαρομαρτούντα ήταν τα «παράπονα» των εργατών. Επίσης, η έκφρασή τους ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τα πολλά «θα», αποτελούν κοροϊδία και δεν μπορούν να κρύψουν τη σκληρή πραγματικότητα. Παρέα, όμως, με αυτή την οργή έβγαινε και η απαίτηση - παραίνεση «να κάνουμε κάτι».

Σε αυτή την παραίνεση απαντάει το ΠΑΜΕ που καλεί τους ίδιους τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Οπως, άλλωστε, τονίζεται στην ανακοίνωση που μοιράζεται στους χώρους δουλιάς «η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι, που είναι οι δημιουργοί των πάντων, δικαιούνται ένα μέρος της υπεραξίας που παράγουν, να επανέρχεται σ' αυτούς με τη μορφή μιας δημόσιας και αντίστοιχης με τις σύγχρονες ανάγκες τους Παιδείας».

Και καταλήγει: «Απέναντι στο σχολείο της ΟΝΕ, της "ανταγωνιστικότητας", της παγκοσμιοποίησης και της Νέας Τάξης Πραγμάτων του Κεφαλαίου, αντιπαραθέτουμε και διεκδικούμε το ενιαίο δημόσιο δωρεάν 12χρονο σχολείο των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και της κοινωνικής εξέλιξης. Ενα τέτοιο σχολείο προϋποθέτει βαθιές κοινωνικοοικονομικές αλλαγές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ