Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΜΕ
Ταξικό μέτωπο για το λαϊκό σχολείο

«Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει σε συνθήκες όξυνσης των προβλημάτων, της μορφωτικής υποβάθμισης, των ταξικών εμποδίων σε βάρος των παιδιών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που ακριβοπληρώνουν το σύστημα της αμάθειας και της ανασφάλειας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς και καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στους υπεύθυνους για τα προβλήματα αυτά και να συστρατευτούν με τις ταξικές δυνάμεις να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για «το λαϊκό σχολείο που θα συμβάλει στην ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων».

«Το δικαίωμα στη μόρφωση - τονίζει στην ανακοίνωση - συνθλίβεται στις συμπληγάδες των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Μπολόνια, Μπέργκεν) και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ που συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προβάλλει την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και άλλες νέες αντιδραστικές αλλαγές. Το δημόσιο σχολείο υποβαθμίζεται συνεχώς από την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της αξιολόγησης με επιχειρηματικά κριτήρια και έχει μπει στην υπηρεσία των νέων αναγκών και συμφερόντων του κεφαλαίου.

Το εκπαιδευτικό σύστημα λειτουργεί ως μηχανισμός αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας και της χειραγώγησης συνειδήσεων. Εξοβελίζει κάθε αξία συλλογικότητας, αγωνιστικότητας, αλληλεγγύης και από την άλλη προάγει ως ιδανικά την ευελιξία και την ελαστικότητα στην εργασία και στη συνείδηση, την καταρτισιμότητα και την απασχολησιμότητα.

Ταυτόχρονα, με αυτές τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση αλληλοδιαπλέκονται και τα χρονίζοντα προβλήματα της υλικοτεχνικής υποδομής, της αντιπαιδαγωγικής μεσημεριανής βάρδιας, της έλλειψης του αναγκαίου διδακτικού προσωπικού, των πληθωρικών τμημάτων των 25 και 30 μαθητών, των αναχρονιστικών αναλυτικών προγραμμάτων και βιβλίων, των ακατάλληλων σχολικών κτιρίων κλπ.

Με όλα αυτά που συνιστούν ραγδαία υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, καθώς και με τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων της εκπαίδευσης, με τη γιγάντωση της πανάκριβης ιδιωτικής εκπαίδευσης και της παραπαιδείας και ιδιαίτερα με την έξαρση φέτος της ακρίβειας του μαθητικού εξοπλισμού, των αναγκαίων διδακτικών μέσων, η κατάσταση της εργατικής οικογένειας γίνεται δραματική.

Εκείνο που προέχει συνεπώς είναι η έμπρακτη απόρριψη αυτής της κατάστασης με τη μαζική εγκατάλειψη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και όλων γενικά εκείνων των φορέων που άμεσα ή έμμεσα είναι συνένοχοι για ό,τι σήμερα βιώνουμε στην Παιδεία».

Το ΠΑΜΕ καλεί: «Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι να συστρατευτούμε στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης, στο ΠΑΜΕ, που στο επίκεντρο της πάλης του έχει τη διεκδίκηση της σύγχρονης Λαϊκής Παιδείας. Με αφετηρία τα προβλήματα της Εκπαίδευσης, μέσα από ένα ενιαίο μέτωπο Παιδείας και με μπροστάρη την εργατική τάξη, να διεκδικήσουμε άμεσες λύσεις στην προοπτική της συνολικής ανατροπής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για γενικότερες φιλολαϊκές αλλαγές και για το λαϊκό σχολείο που θα συμβάλει στην ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ